Вт, 2024-04-23, 21:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 10 » Європа попереджає: якщо ситуація не зміниться, Україна залишиться ні з чим
16:09
Європа попереджає: якщо ситуація не зміниться, Україна залишиться ні з чим
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра констатує, що якщо ситуація в Україні не зміниться, Угоду про асоціацію не буде підписано, ратифіковано і імплементовано, передає УНIАН.

Як повідомляє Портал проєвропейського громадянського суспільства України "Європейський простір", про це Тейшейра сказав 7 грудня в Києві, напередодні саміту Україна-ЄС, під час зустрічі з представниками окремих асоціацій випускників зарубіжних освітніх програм в Представництві Європейського Союзу в Україні.

Посилання на відповідний матеріал міститься на сторінці Facebook Представництва ЄС в Україні.

Зокрема, з питання переговорів щодо Угоди про асоціацію, посол ЄС підкреслив, що на сьогоднішній день єдиним питанням, яке заважає завершити ці переговори, є "перспектива членства України в ЄС". Він нагадав, що 5 років тому, коли переговори починалися, цього питання не було на порядку денному.

Парадоксально, на думку дипломата, також те, що Президент України Віктор Янукович в рамках своєї виборчої кампанії переконував, що "він є європрагматиком і не проситиме того, що ЄС зараз дати не може, а замість цього побудує Європу в Україні". На сьогоднішній день, як відзначив посол ЄС, це не спостерігається. Тому ключ до завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію - "в руках Януковича". Разом з тим, навіть якщо переговори будуть завершені, а ситуація в Україні не зміниться, "Угоду не буде підписано, ратифіковано і імплементовано", - мовиться в повідомленні.

Посол також підкреслив, що стосунки України і ЄС не обмежуються тільки переговорами за цією окремою Угодою. Протягом багатьох років Європейський Союз, як підкреслив Тейшейра, подає багатомільйонну фінансову підтримку Україні для проведення реформ в тій або іншій сфері. Фінансова допомога Україні є такою же, яку отримують країни, які вже є кандидатами на членство в ЄС. Разом з тим, результати програм і проектів ЄС в Україні не завжди були очікуваними, оскільки заходи української влади, зокрема щодо впровадження законодавства, не реалізовувалися. В той же час Європейський Союз, як відзначив дипломат, "не витрачатиме кошти своїх платників податків на те, що не відповідає європейським стандартам". Крім того, події останніх років продемонстрували, що Україна "ще навіть не почала процес впровадження механізму заборон і противаг в системі розділення влади". Також не відповідають демократичним принципам і політичні справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, "що є вершиною айсберга", - наголошується в повідомленні.

Ключовою проблемою України, на думку посла ЄС, є те, що після 20 років незалежності вона все ще не досягла того рівня демократії, який є у країн - членів Європейського Союзу, а також у тих країн, які проходять процес приєднання до нього. Так, після Помаранчевої революції, як відзначив Тейшейра, "деколи існували надії на те, що Україна стане вільнішою і демократичнішою". Були внесені зміни в Конституцію, які встановлювали баланс між гілками влади і "давали надію на те, що ситуація в Україні дійсно змінилася". Це "був період плюралізму", коли власне і почалися переговори за Угодою про асоціацію, що дасть Україні можливість економічно інтегруватися і політично асоціюватися з ЄС, підкреслив посол.

Звертаючись до випускників освітніх програм, Тейшейра відзначив, що в якій би країні вони не навчалися або стажувалися - Норвегії, Канаді або Новій Зеландії, всі вони розділяють цінності Європейського Союзу - дотримання прав людини, прав меншин, верховенство прав, ринкова економіка, "передбачуване і прозоре середовище" для медіа і бізнесу. Дуже важливо, насамперед, то, на думку посла, що випускники учбових програм розуміють різницю між умовами життя в цих країнах, а також тією ситуацією, яка склалася в Україні і інших пострадянських країнах.

Так, за словами посла, в країнах Західної Європи "всі, зокрема представники властей, органів державної служби, служать громадянам, а не самим собі", чого не відбувається в Україні. І не дивлячись на те, що представники українських властей на вищому рівні говорять про необхідність трансформації українського суспільства і європейської інтеграції України, "більшість випускників зарубіжних університетів і міжнародних програм розуміють, що ці фрази є здебільшого "слоганами". На сьогоднішній день Україна і ЄС ведуть переговори щодо Угоди про асоціацію, яку описують і чекають як "диво, яке трапиться з Україною".

Тейшейра призвав представників асоціацій випускників брати активнішу участь в ініціативах цивільного суспільства, а також працювати над підвищенням рівня обізнаності українців в питаннях європейської інтеграції.

Нагадаємо, що 9 грудня голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловив занепокоєння ЄС в зв'язку проведенням виїзних судових засідань у справі екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

7 і 8 грудня Шевченківський районний суд провів виїзне засідання в СІЗО й обрав для Тимошенко запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці у справі ЄЕСУ. Під час засідань Тимошенко лежала, лікарі підтверджували її тяжкий стан.

Захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що, згідно з постановою Шевченківського райсуду, екс-прем'єра заарештували безстроково, "на все життя".

Також нагадаємо, що в Європарламенті раніше назвали угоду про асоціацію з Європейським Союзом технічно готовою до парафування на саміті "Україна-ЄС" 19 грудня. Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, "якщо це можливо, до кінця 2011 року". В Єврокомісії, у свою чергу, вважають, що поки що не випадає передбачати, чим закінчиться для України саміт у грудні.

Проте голова представництва ЄС Тейшейра допускає, що можуть виникнути проблеми, як з підписанням, так і з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І якщо економічна частина Угоди узгоджена, то з політичною не все гаразд. Європу дивує раптова наполегливість Януковича з приводу закріплення перспективи членства України в ЄС у цьому договорі.

На 19 грудня запланований саміт України-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Раніше в Брюсселі був проведений завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про вирішення всіх питань, крім європейської перспективи України - проте, за даними ЗМІ, компромісу досягнуто і в цьому питанні. 15 листопада в МЗС України заявили, що бачать готовність з боку ЄС до парафування Угоди про асоціацію.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: ЄС в Україні
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ