Пт, 2024-04-26, 21:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 19 » Європейське майбутнє України визначають сьогодні на саміті в Києві
10:51
Європейське майбутнє України визначають сьогодні на саміті в Києві
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 19 грудня, в Києві пройде XV саміт Україна - Європейський Союз. Українську сторону на саміті представлятиме президент України Віктор Янукович, європейську делегацію очолять президент Ради ЄС Герман ван Ромпей та президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Пленарне засідання XV Саміту Україна - Європейський Союз (вул. Банкова, 11) розпочнеться o 12.40

Раніше українська сторона неодноразово заявляла про бажання парафувати Угоду про асоціацію на грудневому саміті. За якнайшвидше парафування цього документа висловився 1 грудня і Європарламент, ухваливши відповідну резолюцію.

Європарламент також визнав за необхідне докласти зусиль для того, щоб Угода була підписана Радою ЄС у першій половині 2012 року, і підготувати документи, необхідні для його ратифікації Європейським та національними парламентами, до кінця 2012 року за умови, що "всі заклики щодо поваги верховенства права та інших вимог, викладених у резолюції ЄП від 27 жовтня, буде виконано".

Однак вже ближче до саміту представники обох сторін висловили сумнів у можливості парафувати Угоду безпосередньо на самому саміті, зокрема і з технічних причин.

Тому тепер і Київ, і Брюссель сподіваються, що на цьому заході буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, після чого вже можна буде взятися до парафування, підписання та ратифікації країнами-членами ЄС цього документа.

Проте поки що не зрозуміло, чи відбудеться це через низку обставин. На офіційному рівні сторони заявили про відсутність компромісу з питання закріплення перспективи членства України в ЄС, на чому наполягає офіційний Київ.

У зв'язку з цим президент України Віктор Янукович неодноразово заявляв, що Україна наполягатиме на своєму прагненні домогтися закріплення перспективи членства, і не виключив, що на шляху підписання Угоди про асоціацію може бути зроблено паузу.

У свою чергу європейська сторона неодноразово заявляла про те, що ЄС не практикує закріплення перспективи членства при підписанні Угоди про асоціацію з іншими країнами.

Голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра назвав ситуацію, що склалася з раптовим завзяттям України закріпити перспективу членства в Угоді про асоціацію, парадоксальною. "Сьогодні у нас склалася парадоксальна ситуація, коли завершені переговори щодо ЗВТ, а в рамках політичної частини Угоди в Україні чекають того, що ЄС ніколи не пропонував і що Янукович ніколи раніше не просив", - підкреслив дипломат.

Про те, що ЄС навряд чи піде на поступки Україні у питанні перспективи членства, свідчать і слова президента Ради ЄС Германа ван Ромпея напередодні саміту: "Серед цілей цієї Угоди немає врегулювання питання про перспективу ЄС. У той же час дана Угода не відкидає руху в цьому напрямку на більш пізньому етапі. Іншими словами, Угода про асоціацію не вирішує наперед майбутнє України, але передбачає зараз політичну асоціацію та економічну інтеграцію з ЄС".

Крім перспективи членства, перешкодою на шляху підписання Угоди про асоціацію є і питання ув'язнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Зокрема, деякі країни ЄС чітко дали зрозуміти, що не підтримають підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, поки лідер опозиції перебуває за ґратами.

У Брюсселі сподівалися на вирішення питання Тимошенко шляхом декриміналізації деяких статей Кримінального кодексу Україні, зокрема, тієї, за якою засуджено екс-прем'єра, а також справедливого розгляду апеляції на вирок екс-прем'єра. Проте Верховна Рада 16 грудня ухвалила закон про внесення змін до законодавства України про гуманізацію відповідальності за правопорушення у госпдіяльності, поданий головою держави, так і не підтримавши поправки, які дозволяли звільнити Тимошенко.

Апеляція на вирок щодо "газової справи", згідно з яким екс-прем'єр засуджена до 7 років позбавлення волі, вже розглядається судом, проте захист екс-прем'єра вже заявив про несправедливий процес, контрольований Банковою.

Про те, що питання Тимошенко буде порушуватися на саміті, раніше журналістам підтвердив офіційний представник ЄС. У свою чергу офіційний Київ уже неодноразово висловлював свою позицію, згідно з якою не можна пов'язувати окремі кримінальні справи з європейською інтеграцією України.

"Одне з питань, що на порядку денному є гострим питанням - це питання колишнього прем'єр-міністра Тимошенко... Наша позиція дуже проста. Виконана величезна робота для підготовки двох документів - підписання асоціації з ЄС і створення зони вільної торгівлі. Зі слів єврокомісара (єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства ЄС Штефан Фюле), які я почув, до України немає жодних зауважень, крім зауваження, що стосується Тимошенко", - висловився за кілька днів до саміту голова української держави.

А очільник МЗС України Костянтин Грищенко неодноразово підкреслював, що українська сторона відкрита до діалогу з європейською з питань кримінальних справ щодо Тимошенко, проте впевнена, що це не має впливати на відносини України і ЄС.

Надію на парафування зазначеної угоди на саміті висловлювали й українські опозиціонери, зокрема лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, а також екс-прем'єр, лідер "Батьківщини" Тимошенко.

Водночас з вуст опозиційних політиків звучали сумніви з приводу успішного проведення саміту Україна - ЄС через порушення прав людини і погіршення ситуації з демократією в країні. Висловлювалися і побоювання з приводу того, що саміт може взагалі і не відбутися, якщо українська влада не змінить свого ставлення до процесів проти лідерів опозиції, зокрема, проти Тимошенко.

За повідомленням прес-служби голови держави, в рамках саміту Янукович має намір обговорити зі своїми європейськими колегами також прогрес, досягнутий у діалозі з ЄС щодо впровадження безвізового режиму на основі відповідного Плану дій, представленого під час попереднього саміту Україна-ЄС у листопаді 2010 року. Також буде розглянуто низку питань міжнародного і регіонального співробітництва, що становлять спільний інтерес.

"Після чотирьох років складної, кропіткої внутрішньої і зовнішньої роботи ми практично завершили переговори з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію, включно зі створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Тому ми впевнені в успішному саміті Україна-ЄС, який відбудеться в Києві 19 грудня" , - сказав Янукович на традиційній щорічній зустрічі з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав 15 грудня в Києві.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: саміту Україна - ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ