Ср, 2024-04-24, 03:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 11 » ФДМ готовий продати ОПЗ, а експерти бояться тотального розпродажу держпідприємств
12:21
ФДМ готовий продати ОПЗ, а експерти бояться тотального розпродажу держпідприємств
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
 

4 компанії подали до Фонду державного майна під керівництвом Андрія Портнова заявки на участь в запланованому на 20 травня конкурсі з продажу 99,52% акцій Одеського припортового заводу. Про це 12 травня заявив призначений Кабміном виконуючим обов'язки голови ФДМ Портнов, повідомляють "Українські новини".

"4 інвестори сьогодні подали документи", - сказав Портнов, підкресливши, що серед цих компаній як резиденти України, так й іноземні компанії.

- Портнов збирається продавати держпідприємства некомпетентним інвесторам

Раніше Портнов повідомив, що прийом заявок на участь в конкурсі, проведення якого призначене на 20 травня, триває до 12 травня у шостому під'їзді Кабінету міністрів України, і нагадав, що всього участю в конкурсі цікавилися 24 компанії.

Мабуть, ці 4 компанії стали останніми в списку тих, що подали заявки - раніше Антимонопольний комітет України отримав 12 заявок на право купівлі ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) можливих майбутніх учасників приватизаційного конкурсу. Про це 6 травня повідомив перший заступник розділу АМК Юрій Кравченко.

"По частині заяв ми відкрили справи, оскільки ОПЗ займає монопольне положення на ринку перевалювання аміаку", - відзначив він.

Кравченко пояснив, що хоча термін подачі заяв до АМК, згідно з оголошенням про відновлення конкурсу з продажу ОПЗ закінчується 5 травня, вони могли бути направлені поштою, тому їх число все ще може зрости і остаточно стане відомо найближчими днями.

За його словами, на кінець дня 5 травня АМК отримав заяви від компаній Orascom (Єгипет), Yara International (Норвегія), АТ "Нітроферт" (Естонія, підконтрольне Group DF Дмитра Фірташа), ТОВ "Дев'ятий елемент", ВАТ "Єврохім", ВАТ "Акрон" (все - Росія).

Крім неї, заявки направили українські компанії ВАТ "Азот" і ВАТ "Укрінвест", підконтрольні бізнесменові Олександру Ярославському, контрольоване співвласниками Приватбанку ВАТ "Дніпроазот", близьке бізнесменові Костянтину Жеваго ТОВ "Нафтохімімпекс" і маловідоме ТОВ "Нортіма".

Заявки на участь в конкурсі з продажу підприємства продовжуються, попри те, що президент України Віктор Ющенко зупинив приватизацію підприємства до затвердження урядом державної програми приватизації.

У свою чергу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що конкурс із продажу ОПЗ відбудеться попри заборону президента - і 30 квітня вийшла офіційна газета Фонду держмайна України "Відомості приватизації", у якій був офіційно оголошений конкурс з продажу підприємства.

Валентина Семенюк-Самсоненко, відновлена на посаді голови ФДМУ президентом, заявила, що газета, що вийшла 30 квітня, є фальшивкою, а всі оголошення, в ній надруковані - неправдою.

Також ФДМУ повернув російській компанії ТОВ "Азот-Сервіс" завдаток, перерахований тією для участі у конкурсі, оскільки на виконання Указу Віктора Ющенка ВАТ "Одеський припортовий завод" було знято з приватизації. Згідно з умовами конкурсу, сума застави, перерахованої "Азот-Сервіс", складає 300 млн грн.

Портнов збирається продавати держпідприємства некомпетентним інвесторам

Приватизаційна політика Фонду держмайна на чолі з Андрієм Портновим зведеться до повного продажу держпідприємств de-facto за ігнорування кваліфікаційних вимог. На думку експертів, це позначиться не тільки на економіці країни, але і на ситуації на фондових ринках, пише видання "Экономические известия".

На думку голови біржової ради фондової біржі "Перспектива" Сергія Антонова, політика Андрія Портнова на посаді глави ФДМ зведеться до того, щоб отримати від приватизації максимальні надходження до бюджету.

"Це може бути досягнуто тільки за максимальної конкуренції, що означає максимальне спрощення кваліфікаційних вимог", - припустив пан Антонов.

Заступник голови спецкомісії Ради з питань приватизації Валерій Писаренко (соратник Андрія Портнова по парламентській фракції БЮТ) заявив, що пан Портнов зробить продаж держпідприємств відкритим, спростивши деякі процедурні нюанси.

"Все робитиметься для отримання найбільшої вигоди: продаж проводитиметься через аукціони, різні додаткові умови будуть скасовані. Головне завдання - щоб були збережені соціальні умови, а держава отримала максимальний прибуток. Кваліфікаційні вимоги будуть не скасовані, а мінімізовані, оскільки саме ці умови, як правило, писалися під одного покупця, а не для нормальної конкуренції", - упевнений пан Писаренко.

"Приватизація в Україні може відбитися позитивним чином, тільки якщо контрольні пакети акцій почнуть продавати прозоро і легітимно. Тоді їх вартість буде максимальною і адекватною, а інвестори не боятимуться реприватизації", - сказав гендиректор компанії з управління активами "Інеко-інвест" Олег Морква.

Він відзначив, що зараз конфлікт між президентом Віктором Ющенком і урядом Юлії Тимошенко негативно впливає на інвестиційний клімат: "Продати держпідприємства - це не найголовніше, важливо, щоб була ефективна політика держави для розвитку української економіки. Не менше 50% отриманих коштів необхідно спрямовувати на структурне перетворення в економіці, інакше через декілька років вже нічого буде продавати".

Морква відзначив, що прозора приватизація, навіть крупних пакетів акцій, не відіб'ється негативно на фондовому ринку. "Ефективний власник прагнутиме до збільшення біржової вартості акцій", - упевнений аналітик.

Але багато експертів побоюються наслідків тотального розпродажу і сходяться на думці, що відсутність чітких і жорстких кваліфікаційних умов говорить про непрозорі умови приватизації.

"Якщо кваліфікаційні вимоги будуть фактично скасовані, це загрожує величезними втратами для української економіки і втратами на фондових ринках. Безумовно, може прийти інвестор, який запропонує найбільшу суму грошей, але якщо він некомпетентний, то через декілька років підприємство буде або закрито, або перепродано задешево", - заявив екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький.

Він відзначив, що необхідно ставити за мету не максимальну виручку від продажу, а перспективу розвитку підприємства: "Важливі і стратегічні підприємства, які працюють на перспективних ринках, потрібно продавати лише тому, хто знає специфіку цього ринку і може запропонувати перспективу розвитку. Адже навіть якщо міняється форма власності, крупне підприємство не перестає бути національним багатством".

При цьому тривале блокування приватизації призведе до того, що уряд в найкоротші терміни продасть об'єкти.

"Баталії навколо ФДМ вже негативно впливають на інвестиційну привабливість України, а політика уряду - з продажу підприємств отримати щонайшвидше найбільшу кількість грошей - не приведе до хорошого. По суті, пропозиція перевищуватиме попит, а значить, держава отримає не так багато, як могло б отримати", - упевнений пан Лисицький.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1166 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ