Чт, 2024-04-18, 22:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 19 » Науковці вперше представили "плащ-невидимку"
11:19
Науковці вперше представили "плащ-невидимку"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Науковці вперше створили матеріал, що робить об'єкти невидимими в трьох вимірах у діапазоні світлових хвиль, близькому до видимого, повідомляється в статті дослідників.

Структура являє собою каркас із полімерних блоків завбільшки 100-200 мікрон і дає змогу об'єкт, завтовшки трохи менше півтора мікрона, який лежить на плоскій поверхні, зробити невидимим, передає РИА "Новости".

Подібні матеріали демонструвалися і раніше, проте досі вони робили об'єкти непомітними тільки за умови споглядання їх під певним кутом або, у кращому разі розглядаючи лиш у двох вимірах. Новий "плащ-невидимка" дозволяє ховати об'єкти від спостереження в трьох вимірах під кутами зору від 0 до 60 градусів.

Як і колись, "плащ-невидимка", розроблений командою Толги Ергіна (Tolga Ergin) з Технологічного інституту Карлсруе в Німеччині, є так званий метаматеріал - матеріал, завдяки своїй структурі наділений негативним коефіцієнтом заломлення електромагнітних хвиль.

У такому середовищі величини магнітної і діелектричної проникності - фундаментальні характеристики матерії - плавно змінюються, так що електромагнітні хвилі, що поширюються всередині, відхиляються і огинають предмет, який поміщений у ньому, і той залишається невидимим для зовнішнього спостерігача. В альтернативному варіанті застосування цієї технології, реалізованої в даному випадку, хвилі світла все ж таки досягають "захованого" предмета і відбиваються від нього, однак для спостерігача ці промені здаються відбитими від плоскої поверхні, що знаходиться під плащем.

Реалізація цього принципу стала можливою з появою в останні роки нового типу матеріалів - композитних матеріалів, властивості яких визначаються не так їхнім складом, як геометрією внутрішньої будови. Такі матеріали, що отримали назву метаматеріалів, дозволили отримати властивості, що не зустрічаються в природі, зокрема негативну діелектричну і магнітну проникності середовища.

Для того щоб матеріал, створений командою Ергіна, який приховує предмети від спостереження в інфрачервоному діапазоні хвиль, міг робити предмети непомітними й у видимому діапазоні, його структура має складатися з полімерних фрагментів завбільшки лише 10 нанометрів. Створення таких маленьких об'єктів становить суттєву технічну проблему, тому найближчим часом чекати застосування подібної технології не варто.

Проте члени наукового співтовариства визнають, що продемонстрована розробка являє собою важливий крок до створення матеріалів-невидимок, придатних до практичного застосування.

"Демонстрація невидимості у трьох вимірах - це важливий крок вперед", - сказав професор Ортвін Хесс (Ortwin Hess) з Університету Суррея у Великій Британії, слова якого наводить Бі-Бі-Сі.

У серпні минулого року британський фізик Ульф Леонхардт з Університету Сент-Эндрю отримав 100 тис фунтів стерлінгів (приблизно 160 тис доларів США) на розробку плаща-невидимки. Як заявляє вчений, всього через два роки він зможе зробити цю ідею реальністю. "Геометрія, світло і трохи магії", - так професор Леонхардт каже про свій винахід.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1422 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ