Пт, 2024-03-29, 17:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 20 » Фінансувати модернізацію української ГТС ЄС не відмовлявся
17:02
Фінансувати модернізацію української ГТС ЄС не відмовлявся
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні опублікувала повідомлення ,в якому заявляє, що ЄС не змінює своїх зобов’язань стосовно модернізації української газотранспортної системи.

Повідомлення є відповіддю на кілька статей, які останніми днями з’явилися у пресі, в яких стверджувалося, що Європейський Союз втратив інтерес до модернізації української газотранспортної системи. У статтях також ішлося про те, що фінансову підтримку, яку було запропоновано у березні 2009 року у спільній декларації (її тоді підписали ЄС, Україна, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий Банк), було відкладено чи навіть скасовано.

У зв’язку з цим ЄС заявляє, що, разом із трьома міжнародними фінансовими інституціями (Європейським інвестиційним банком, ЄБРР і Світовим Банком), не змінював свого рішення допомогти Україні в модернізації її газотранспортної системи, в реформі українського газового сектору та підвищенні фінансової прозорості "Нафтогазу".

"У рамках Інвестиційного інструменту сусідства ЄС зараз фінансує технічні, екологічні та соціальні дослідження, що їх вимагають ці три міжнародні фінансові інституції у рамках своїх процедур належного контролю", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, "ці дослідження також передбачають оцінку першої фази оновлення газопроводу "Уренгой-Ужгород".

"Їхня розробка та їхнє здійснення відбувається у повній співпраці з українськими органами державної влади та за їхньої підтримки. Очікується, що ці дослідження буде завершено цієї осені", - наголосили у представництві ЄС.

"ЄС також надав Україні технічну допомогу на потребу забезпечення корпоратизації та фінансової прозорості НАК, які дозволять міжнародним фінансовим інституціям, не пізніше кінця цього року, позитивно розглянути питання про надання перших кредитів для модернізації української ГТС", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що "з українською владою нині триває дискусія, ЄС зараз чекає на позитивну відповідь".

Раніше повідомлялося, що в "Нафтогазу" виникли складнощі з фінансуванням першого етапу модернізації газотранспортної системи. Консорціум міжнародних банків переніс видачу кредиту на цю мету щонайменше до осені. Тимчасом у компанії заявили, що фінансуватимуть модернізацію власним коштом.

Ще в 2009 році між Україною і ЄС було підписано так звану Брюссельську декларацію, якою передбачалося, що Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Світовий банк (СБ), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Міжнародна фінансова корпорація профінансують модернізацію української ГТС на суму 1,5-2 млрд дол. Проте реалізацію цих планів було перенесено через затягування Києвом реформи газового сектору.

У лютому цього року міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що "Нафтогаз" має в липні отримати від консорціуму ЄБРР, ЄІБ і СБ 308 млн дол на проведення першого етапу реконструкції - модернізації магістрального газогону "Уренгой-Помари-Ужгород". На початку червня єврокомісар з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер заявив, що приїде до України для того, щоб в його присутності було зварено так званий "золотий стик" модернізованого газопроводу.

Разом з тим прем'єр-міністр України Микола Азаров взяв участь в урочистій церемонії початку реалізації проекту з модернізації магістрального газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород". На якій заявив, що модернізація української газотранспортної системи - це шанс України як транзитної країни.

Також прем'єр-міністр України заявив, що Київ зацікавлений в участі Росії в модернізації української газотранспортної системи. "Зараз позиція Росії буде змінюватися у світлі наших практичних кроків. Ми на це розраховуємо, принаймні", - сказав він.

Прем'єр висловив надію: після того як російська сторона побачить, що Україна почала цю роботу спільно з європейськими партнерами, вона змінить свою позицію.

Модернізація і реконструкція газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород" передбачає реконструкцію лінійної частини газопроводу (заміна ізоляції й переукладання труби) з допоміжними об'єктами, модернізацію двох компресорних станцій, систем лінійної телемеханіки та зв'язку.

Проект модернізації розрахований на дев'ять років. При цьому перша черга - на три роки. Обсяг інвестицій на реалізацію першої черги реконструкції сягне 538,87 млн дол, з них власні кошти - 230,87 млн дол, кредитні кошти - 308 млн дол. Кредитні кошти має бути надано Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційним банком.

У результаті реалізації проекту буде підвищено надійність транспортування природного газу, підвищено коефіцієнт корисної дії (ККД) газоперекачувальних агрегатів з 25 до 36%, знижено витрати використання паливного газу приблизно на 600 млн куб м щороку, а також зменшено вплив на довкілля.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 901 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ