Чт, 2024-04-18, 10:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Французький четвер: День усіх протестувальників
15:55
Французький четвер: День усіх протестувальників
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

 Французькі профспілки в четвер проведуть черговий загальнонаціональний страйк і масові маніфестації проти пенсійної реформи, проект якої затвердив парламент Франції, повідомляє РИА "Новости".

Напередодні своє "так" реформі сказав французький Сенат (верхня палата). Тепер документ буде переданий на експертизу в Конституційну раду Франції. Очікується, що закон може бути підписаний президентом Ніколя Саркозі приблизно 15 листопада.

Обговорення реформи, що передбачає підвищення пенсійного віку на два роки, викликало шквал протестів на всій території Франції, які з 12 жовтня продовжувалися практично не стихаючи.

Проте, незважаючи на очевидну незадоволеність громадян - дві третини населення країни підтримували акції протесту, - влада із самого початку зайняла жорстку позицію, заявивши, що твердо намірена втілити реформу в життя. В середу парламент остаточно схвалив законопроект, який, найімовірніше, в середині листопада буде підписаний президентом Франції.

Сенатори сперечалися довго

Дискусії навколо непопулярного законопроекту тривали близько трьох місяців. Особливо довго над документом сперечалися сенатори: незадоволений уряд, щоб прискорити тривалий процес, вимушений був зажадати провести в Сенаті єдине голосування по всьому тексту документа, не голосуючи за кожну поправку окремо. У цілому дебати у верхній палаті забрали 143 години і стали найтривалішими в історії П'ятої республіки (з 1958 року).

Розгляд закону проходив на тлі виступів громадян: зокрема, страйк призвів до зупинки всіх 12 французьких НПЗ, що викликало гострий дефіцит палива. На всій території країни були затримки з рухом поїздів, в деяких містах час від часу блокували автобусні парки. Місцями на роботу перестали виходити сміттярі: в результаті на центральних вулицях самого тільки Марселя скупчилося близько 10 тисяч тонн сміття - така концентрація відходів серйозно загрожувала санітарній і пожежній безпеці.

Особливо гучними акції протесту стали з приєднанням до них молоді: у багатьох містах галасливі зборища ліцеїстів щодня замість навчатися висипали на вулиці, блокували навчальні заклади і влаштовували мітинги. Часто ці вступи переростали в безладдя і погроми: кадри з молоддю, що трощила автобусні зупинки, телефонні будки, запалювала машини і кидала в поліцію камінням, обійшли всі найбільші світові ЗМІ.

Проте супротивники реформи фактично зазнали поразки: обговорення закону, що проходило на тлі виступів громадян, було, нарешті, закінчено, й обидві палати парламенту, більшість в кожній з яких належить правлячій партії, підтримали пенсійну реформу. З початком осінніх канікул протести ліцеїстів разом припинилися, труднощі на транспорті стали значно менш відчутними, марсельські сміттярі повернулися на роботу, а більшість НПЗ припинили страйкувати.

День загального страйку може стати останньою хвилею страйків

На деяких підприємствах безстроковий страйк триває, але поступово сходить нанівець. Найстійкішими виявилися нафтохіміки: ще й досі страйкують п'ять з 12 НПЗ у Франції. Всі ці заводи належать французькій компанії Total, співробітники якої активніше за всіх долучилися до боротьби. Проте напередодні один із заводів групи (всього їх шість) відступився: робочі проголосували за повернення на виробництво. Співробітники інших заводів не приховують, що хотіли дотягнути до дня загального страйку і не відкидають, що вже в п'ятницю також ухвалять рішення припинити страйк.

Проте більшість НПЗ відчувають брак сирої нафти, постачання якої були перервані через страйк у портах Фос-сюр-Мера, Гавра і Донжа, тому перезапуск заводів ускладнений. При цьому близько 20% французьких заправок досі залишаються без пального.

Не припиняють страйкувати залізничники, але й тут активістів залишається все менше і менше. Очікується, що в четвер буде скасовано рейси 20-40% високошвидкісних поїздів TGV, 40% регіональних експресів TER і половини міжміських експресів Corail. Міжнародне повідомлення практично не постраждає.

Бастуватиме і міський транспорт, але акція за масштабами не порівняється з 12 жовтня. Тоді страйк зачепив 57 міст, а зараз, як очікується, їх поменшає до 29. У Парижі і столичному регіоні, як стверджує транспортна компанія RATP, труднощів практично не буде. Автобуси і поїзди ходитимуть нормально, але для поїздок в аеропорт "Руассі" (імені Шарля де Голля) пасажирам приміської лінії RER B доведеться пересідати на Північному вокзалі.

Намічена на четвер загальнонаціональна акція протесту у Франції сильно вплине на роботу найбільших аеропортів країни, повідомили в управлінні цивільної авіації, передає "Інтерфакс-Україна". Хоча найбільший французький авіаперевізник Air France має намір виконати всі далекомагістральні рейси і скоротити кількість європейських і внутрішніх рейсів.

За даними управління, в четвер аеропорт "Орлі" скасує 50% рейсів, а інший міжнародний паризький аеропорт "Руассі" - 30%. В управлінні цивільної авіації рекомендують пасажирам заздалегідь звернутися в авіакомпанії, щоб дізнатися, чи не скасовано їхній рейс.

Взяти участь в страйку мають намір також викладачі вишів і держслужбовці, причому профспілки закликали державних працівників до безстрокового страйку ще з 25 жовтня. Не виходитиме частина програм на державних радіостанціях і телеканалах, проте газети з прилавків зникнути не повинні.

Профспілки, як і раніше, закликають до соціальної відповідальності студентів, які одними з перших відгукнулися на заклик 12 жовтня. Але тоді був навчальний час, і можливо, саме тому старшокласники так охоче йшли на барикади, вимагаючи скасувати пенсійну реформу. Але ситуація змінилася: останні молодіжні акції протесту пройшли в Парижі та в інших містах країни у вівторок, але здебільшого вони були нечисленними і завершилися спокійно. Навіть у таких великих містах, як Гренобль і Тулуза, в демонстраціях взяло участь з десяток осіб.

Голова Національного союзу студентів Франції (Unef) Жан-Батіст Прево, виправдовуючись, заявив, що метою цих демонстрацій було лише підготувати протестувальників до четверга. І тепер організації студентів і ліцеїстів (Національний ліцейний союз (UNL) і Незалежна демократична ліцейна федерація (Fidl) розраховують знову вивести на вулиці молодь і повторити рекорди минулого тижня. Проте на канікулах, які триватимуть до початку наступного тижня, виконати задумане їм буде непросто.

Збитки від страйків у Франції оцінюють у 200-400 млн євро за день, заявила глава Міністерства економіки країни Крістін Лагард. Через "продавлювання" непопулярної пенсійної реформи рейтинг президента Франції Ніколя Саркозі вперше за три з половиною роки впав нижче 30%.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1015 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ