Чт, 2024-04-25, 14:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 2 » Газпром хоче контрольний пакет української ГТС у консорціумі
20:45
Газпром хоче контрольний пакет української ГТС у консорціумі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Переговори про створення газотранспортного консорціуму за участю Росії і України зайшли в безвихідь. З цієї причини прем'єр-міністр Микола АзаровІгорю Шувалову"КоммерсантЪ-Украина". запропонував першому заступникові прем'єр-міністра РФ обмежитися участю в модернізації української ГТС. У "Газпромі" згодні долучитися до проекту газотранспортного консорціуму лише за умови купівлі контрольного пакету акцій української ГТС, пише.
Україна запропонувала Росії обговорити спільну модернізацію української газотранспортної системи, повідомив учора, 1 квітня, прем'єр-міністр Микола Азаров після зустрічі із заступником голови уряду РФ Ігорем Шуваловим. Азаров зазначив, що якщо зараз українська ГТС здатна транспортувати до Європи близько 150 млрд кубометрів газу на рік, то після її модернізації пропускна спроможність збільшиться до понад 200 млрд кубометрів на рік. До того ж на модернізацію української ГТС знадобиться значно менше коштів, аніж на будівництво російських газопроводів до Європи Nord Stream і South Stream. Крім того, за словами Азарова, пропозиція про участь в реконструкції Україна вже зробила європейським країнам.

У НАК "Нафтогаз України" вважають, що спільна модернізація є реальнішим проектом, ніж створення консорціуму з управління ГТС. "Ми не відмовляємося від ідеї створення консорціуму, і модернізація може стати першим кроком у цьому питанні. Але поки проект щодо інвестицій і модернізації газотранспортної системи реальніший, ніж консорціум", - говорить джерело в компанії.

Високопоставлене джерело в "Газпромі" пояснило, що компанія зацікавлена виключно в контрольному пакеті акцій ВАТ "Укртрансгаз", що експлуатує українську ГТС. "Нам потрібна власність, а не управління і контроль. Україна ж пропонує лише участь на паритетних засадах. Ми готові купити пакет акцій за гроші або в обмін на знижку в ціні на газ", - уточнив співрозмовник.

ТОВ "Міжнародний газотранспортний консорціум" було створено "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" на паритетних засадах 2003 року. Планувалося, що в проекті візьмуть участь німецька E.On і французька GdF. У 2004 році "Газпром" вніс свою частку до статутного капіталу (17 млн дол), але сторони не змогли домовитися, чи консорціум просто будуватиме новий газогін Богородчани - Ужгород, на чому наполягала Україна, чи керуватиме всією газотранспортною системою потужністю 142 млрд кубометрів газу на рік. Відтоді Росія не раз намагалася відродити проект, але безуспішно.

Повернення до ідеї газотранспортного консорціуму з Росією новий президент Віктор Янукович одразу зробив одним з головних гасел. Проте на переговорах в березні російська сторона заявила, що консорціум не є тією платою, за яку вона готова зменшити ціну газу для України. Україна наполягала на зниженні ціни з нинішніх 305 дол за тисячу кубометрів до 168 дол, які платить Бєларусь.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима називає запропоновані "Газпромом" умови вкрай невигідними для України. "Продаж газотранспортної системи на умовах Росії означає, що ми втрачатимемо до 1,5 млрд дол щорічно. В цьому випадку дійсно краще відмовитися від консорціуму і просто запросити Росію фінансувати модернізацію разом з країнами Євросоюзу", - говорить він.

Максим Шєїн з "Брокеркредитсервісу" упевнений, що, якщо Україна захоче продати частину "Укртрансгаза", набагато вигідніше для неї не вести про це кулуарні переговори з "Газпромом", а оголосити відкритий конкурс, на якому покупцями активів можуть стати американські нафтогазові корпорації ExxonMobil і ChevronTexaco. "В цьому випадку ціна системи буде на порядок вище, ніж в результаті прямих переговорів з "Газпромом", - зазначає Шєїн.

Як повідомлялося, українську газотранспортну систему (ГТС) планують передати у концесію після створення газотранспортного консорціуму, повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

За його словами, газотранспортний консорціум повинен об'єднати Росію з її запасами газу, Україну - як транзитну державу і Європейський Союз - споживачів блакитного палива.

"Фактично готовий закон про передачу газотранспортної системи в концесію після створення газотранспортного консорціуму. ГТС залишиться у власності держави, але ми зможемо залучити ресурси Євросоюзу для реконструкції і забезпечити стабільність постачань газу до країн ЄС", - сказав Клюєв.

Переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Володимира Путіна з питання зниження ціни газу для України пройшли 25 березня в Москві. Сторони не досягли конкретних домовленостей, проте в "Газпромі" заявили, що зниження ціни газу залежить від збільшення обсягу його імпорту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1286 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ