Пт, 2024-04-19, 12:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 23 » Глави МЗС двох Корей зустрілися вперше після трирічної перерви
12:41
Глави МЗС двох Корей зустрілися вперше після трирічної перерви
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

На індонезійському острові Балі, де проходить конференція з безпеки країн АСЕАН, в суботу, 23 липня, відбулася неформальна зустріч глав МЗС Північної і Південної Кореї, на якій обговорювалися умови переговорів з денуклеаризації Корейського півострова, повідомляє "Lenta.Ru" з посиланням на агентство "Ренхап", яке посилається на джерела в південнокорейському керівництві.

Переговори між главою МЗС Південної Кореї Кім Сун Хваном і його північнокорейським колегою Пак И Чуном (Pak Ui-chun) стали першою зустріччю на рівні зовнішньополітичних відомств з 2008 року. В ході бесіди міністри пообіцяли докласти зусиль для швидкого відновлення переговорів про ядерне роззброєння КНДР.

Напередодні на Балі відбулася зустріч між уповноваженими, призначеними обома країнами для участі в шестисторонніх переговорах про ядерне роззброєння. За підсумками зустрічі було оголошено, що КНДР і Південна Корея сподіваються відновити переговори найближчим часом.

Шестисторонні переговори за ядерною програмою Північної Кореї (окрім КНДР і Південної Кореї в них беруть участь також США, Росія, Японія і Китай) були початі в 2003 році, після того, як Пхеньян оголосив про вихід з договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Після чотирьох років консультацій КНДР погодилася згорнути ядерну програму в обмін на економічну допомогу.

Проте в 2009 році в Північній Кореї був здійснений тестовий запуск ракети-носія. Критика, що послідувала, і санкції з боку ООН призвели до виходу Пхеньяну з шестисторонніх переговорів. З тих пір стосунки між двома Кореями значно ускладнилися через низку прикордонних інцидентів.

Нагадаємо, попередня зустріч міністрів відбулася в Сінгапурі в липні 2008 року.

Як повідомлялося 27 травня, лідер КНДР Кім Чен Ір під час неофіційного тижневого візиту до Китаю схвалив відновлення переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова.

Північна Корея оголосила себе "ядерною державою" в 2005 році, в 2006 і 2009 роках провела ядерні випробування, на які Рада Безпеки ООН відреагувала санкціями. У резолюціях 1718 і 1874, окрім санкцій, міститься вимога до КНДР не проводити ядерні випробування і запуски балістичних ракет, відмовитися від наміру володіти ядерною зброєю і повернутися до переговорів з денуклеаризації Корейського півострова.

Як відомо, перемовини щодо північнокорейської ядерної програми тривають з 2003 року за участю шести країн - двох Корей, Китаю, США, Японії і Росії. Світові лідери пропонували КНДР фінансову допомогу і поступки в обмін на обіцянку згорнути її ядерну програму. В результаті шестисторонніх переговорів в 2007 році була досягнута угода про закриття північнокорейського реактора по збагаченню плутонію, проте через два роки після взаємних звинувачень домовленість було порушено, і Пхеньян відновив ядерні випробування.

Відомтсва КНДР підкреслювали, що ядерна програма переслідує оборонні цілі. У ній, як затверджували північнокорейські дипломати, не було б потреби, якби США виконали свою обіцянку поставляти в КНДР матеріали, необхідні для мирної ядерної програми.

Міжнародний саміт з ядерної безпеки повинен відбутися в Сеулі в березні 2012 року. Останній міжнародний саміт з ядерної безпеки відбувся у Вашингтоні в 2010 році. В ході його лідери 47-ми країн домовилися протягом чотирьох років значно скоротити кількість уразливих ядерних матеріалів в світі, щоб не допустити можливості потрапляння цих матеріалів в руки терористів.

Раніше Сеул вимагав від Пхеньяну вибачення за ряд озброєних інцидентів. Мова йде про обстріл південнокорейського острова Йонпхендо в Жовтому морі в листопаді 2010 і затопленні корвета "Чхонан" у березні 2010 року, в результаті якого загинули 46 осіб. І у тому, і в іншому інциденті Сеул звинувачує мешканців півночі. Пхеньян відкидає причетність до потоплення військового корабля.

Нагадаємо, що 22 січня 2011 року в Стамбулі безрезультатно завершилась дводенна зустріч представників країн "шістки" міжнародних посередників (Росія, Китай, США, Франція, Великобританія і Німеччина) з офіційним Тегераном з врегулювання іранської ядерної проблеми.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 957 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ