Пт, 2024-04-26, 02:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 15 » Головного редактора журналу "Корреспондент" обшукав "Беркут"
08:53
Головного редактора журналу "Корреспондент" обшукав "Беркут"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У понеділок, 13 грудня, головного редактора журналу "Корреспондент" Віталія Сича зупинили й обшукали співробітники підрозділу "Беркут". Про це журналіст написав у своєму блозі на Корреспондент.net.

- Правозахисник: дії "Беркуту" щодо Найєма і Сича є неправомірними

"Затримали мене вчора ввечері міліціонери. На вулиці, прямо біля входу в офіс. Стояв я з колегою біля його машини у нас на парковці. Під'їхав джип "Беркута". Вийшли три хлопці, попросили в нас документи під приводом того, що "може, я когось в цей момент замовляю", - повідомив він.

За словами Сича, оскільки він нічого не порушував, чинити опір не став. "Показав водійське посвідчення. І сказав, що журналіст, працюю прямо тут поруч. Якщо хочете, можемо зайти, буквально 50 метрів, покажу посвідчення", - запропонував він.

"Знаєте, скільки у нас було журналістів", - сказали беркутівці , проте заходити в офіс не захотіли. Почали обшукувати кишені джинсів і куртку головного редактора "Корреспондента".

"Оскільки, знову ж таки, нічого протизаконного в мене не було і входити в фізичну конфронтацію з великими хлопцями мені не хотілося, заперечувати я не став. Зацікавили їх гроші в кишенях. Запитали, звідки, чому. Мої гроші, кажу. Їх таке пояснення не задовольнило", - розповів Сич.

Співробітники "Беркута" попросили відчинити машину, щоб обшукати і її. "Тут ми заперечили, що без господині відкривати машину не варто. Господиня – моя сестра, вона працює у нас в компанії. Вона спустилася, відчинила машину, вони перевірили багажник і бардачок. Лише після цього відпустили", - зазначив журналіст.

Правозахисник: дії "Беркуту" щодо Найєма і Сича є неправомірними

Співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров називає дії представників полку "Беркут" в ситуаціях із затриманням Мустафи Найєма та Віталія Сича неправомірними. Про це він сказав у коментарі "Телекритиці".

"Зазвичай їхні пояснення в таких випадках звучать так: у цьому місці був скоєний злочин, у нас є орієнтування, ви схожі на людину, яка скоїла злочин, тому ми хочемо перевірити ваші документи", - каже він.

Євген Захаров припускає, що перевірка документів Мустафи Найєма відбувалася в рамках "відпрацювання території" під час так званої операції "мігранти". "У міліції є показники, на які вони працюють. Скажімо, вони борються з незаконною міграцією. І хоча вже давно нема тієї хвилі міграції, що була на початку 90-х років, а показник такий треба, щоб було затримано незаконних мігрантів не менше, ніж минулого року. Вони й шукають їх серед усіх, хто має неслов'янську зовнішність. А це абсолютна дурниця, так не можна робити, це різновид ксенофобії", - коментує він.

У випадку з перевіркою документів і обшуком кишень Віталія Сича правоохоронці також не мали права це робити, зазначає пан Захаров. "Це особистий огляд, який без санкції суду робити не можна. Виняток тільки в тому випадку, коли переслідують злочинця і є достатньо інформації, що саме ця людина скоїла злочин", - пояснює він.

Правозахисник каже, що на прохання сказати, які підстави огляду, правоохоронці мають їх пояснити. "Людина досвідчена у них спитає, які підстави для таких дій. Коли вони це почують, вони охолонуть. Тому що знають, що вчиняють незаконні дії", - додав він.

За словами пана Захарова, ці дії не входять до кола повноважень "Беркуту". "Це [має робити] кримінальний розшук. При чому тут "Беркут?".

Водночас Євген Захаров зазначив, що він не знає всіх обставин ситуації. "Можливо, це був елемент міліцейської спецоперації, пов'язаний з тим, що в цьому районі щось сталося", - припустив він.

Як повідомлялося, в цей самий день співробітники "Беркута" затримали на парковці біля офісу 5 каналу телеведучого і журналіста Мустафу Найєма.

Київська незалежна медіапрофспілка вважає, що затримання Найєма варто розцінювати як прояв ксенофобії з боку правоохоронців.

Сьогодні в київській міліції спростували інформацію ЗМІ про затримання Найєма за те, що у нього східний тип обличчя, пояснюючи такі дії необхідністю перевірки осіб, які могли бути причетні до пограбування жінки. Але журналіст опублікував свою історію затримання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1063 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ