Чт, 2024-04-25, 13:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 8 » Гриценко нагадав Тимошенко, що вона відповідає за фінансування армії
13:46
Гриценко нагадав Тимошенко, що вона відповідає за фінансування армії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко нагадав прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, що вона несе відповідальність за матеріальне і фінансове забезпечення обороноздатності Збройних сил як важливого державного інституту, повідомили у прес-службі Гриценка.
"Кошти, закладені на фінансування армії у проекті бюджету на 2010 рік, втричі менші, ніж треба для розвитку армії, і вдвічі менші, ніж потрібно для її виживання", - констатував він. Гриценко вкотре назвав бюджет-2010 "бюджетом руйнації Збройних сил".

"За таких умов не буде ні бойової підготовки, ні соціального захисту людей у погонах, не буде перспективи", - зазначив екс-міністр оборони.

Він наголосив, що для розвитку армії потрібно виділяти на її фінансове та матеріальне забезпечення близько 30 млрд. грн.; для того ж, щоб зберегти нинішній стан необхідні 19-20 млрд. грн., водночас у проекті бюджету на наступний рік, за його словами, не виділено жодної копійки за загальним фондом навіть на будівництво житла для військових.


"Це неприпустимо. Так знущатися над людьми не можна, - переконаний Гриценко. – Якби Президент, уряд та міністри дійсно займалися армією, такої ситуації з її фінансуванням не виникло б".

Кандидат у президенти також нагадав, що згідно з Конституцією саме Кабінет міністрів та особисто прем’єр несуть відповідальність за матеріальне і фінансове забезпечення обороноздатності армії. Однак на сьогодні, на думку Гриценка, "у них немає розуміння армії як важливого державного інституту".

"Прем’єр-міністр, яка планує стати Верховним головнокомандувачем, повинна демонструвати на практиці турботу про армію, а не дарувати військовим пусті обіцянки. Нам потрібна реальна боєздатна армія, яка стане інструментом у захисті нашої держави, а не перетвориться на повністю бюрократичну структуру", - підкреслив він.

Гриценко висловив сподівання, що "після виборів з’явиться такий Верховний головнокомандувач, який згадуватиме про армію частіше, ніж раз на п’ять років".

У той самий час він заявив, що чинний глава держави і керівництво уряду не розуміють справжніх пріоритетів розвитку і потреб Збройних сил України.

"Немає ніякої логіки у тому, щоб виділяти 400 мільйонів гривень для армії до Дня Збройних сил – потрібно було зробити це ще у лютому-березні, як того вимагає закон", - заявив він, коментуючи останнє урядове рішення щодо здійснення дофінасування потреб армії наприкінці року.

Гриценко переконаний, що до кінця бюджетного року ці гроші вже неможливо використати, уникаючи "дерибану".

"З цих 400 мільйонів гривень 120 виділяють на танки, - повідомив він. – Однак, при всій повазі до тих, хто виробляє танки, армії зараз потрібно інше. Це – пріоритети, визначені державною програмою: зв’язок, системи управління вогнем, розвідка тощо".

На думку екс-міністра оборони, 2000 танків, які вже знаходяться на озброєнні української армії, вистачить, тому потрібно розвивати інші галузі, зокрема, системи управління авіацією.

За словами Гриценка, Збройні сили також нагально потребують чітко визначеної чисельності та зміненої державної програми розвитку.

"Уже грудень, а ще й досі не затверджена чисельність армії на поточний рік. Президент не вніс відповідний закон, - констатував він. - Існує державна програма, яка передбачає конкретні параметри і склад Збройних сил і потребує перегляду у зв’язку зі зміною економічної та політичної ситуації, про що наш комітет говорить вже два роки. Такі зміни можуть внести уряд і президент. Однак вони цього не зробили, тому там залишилися застарілі параметри, що закладалися за нормального фінансування, яке відрізняється від сьогоднішнього на 15%".

Кандидат у президенти впевнений, що замість "святкових" заяв, і уряду, і президенту потрібно сісти за один стіл, внести зміни до державної програми розвитку армії, визначити чисельність Збройних сил та почати дбати про військо не лише напередодні свят чи виборів, а постійно".

Гриценко нагадав, що ні президент Віктор Ющенко, ні прем’єр-міністр, ні колишній голова уряду Віктор Янукович не цікавилися боєздатністю та станом армії. За його словами, він встиг пересвідчитися у цьому, працюючи на посаді міністра оборони.

"Тому те, що сьогодні лунає з екрану від цих осіб, – лише передвиборчі обіцянки. Гроші на армію були. І до сьогодні, потрібно було лише перестати займатися мародерством. Понад 40 млрд гривень розікрали на тендерних процедурах, а це у п’ять разів більше ніж бюджет армії на 2009 рік. Сьогодні треба говорити не про гроші, а про мораль і відповідальність влади", - наголосив Гриценко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1339 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ