Чт, 2024-04-25, 11:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 12 » InoPressa: Обшуки в будинках лідерів опозиції можуть лише активізувати протестний рух
22:03
InoPressa: Обшуки в будинках лідерів опозиції можуть лише активізувати протестний рух
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

У день проведення в Москві нової масштабної протестної акції західна преса обговорює вжиті вчора Кремлем превентивні заходи. Чого хоче домогтися влада обшуками в опозиційних лідерів - охолодити чи радикалізувати протестний рух? Акція протесту у вівторок стане випробуванням на міцність як для протестувальників, так і для влади, вважають оглядачі.

Кремль посилив тиск на російський рух опозиції, обшукавши в понеділок вранці квартири кількох її лідерів напередодні масштабної демонстрації в центрі Москви у вівторок, пише Еллен Баррі в The New York Times.

Євген Мінченко, директор Міжнародного інституту політичної експертизи, сказав, що новий суворий закон проти протестів ухвалили тому, що "влада стурбована нападами на ЗМОП 6 травня".

"Ситуація кардинально змінилася, - сказав він. - Два роки тому не було небезпеки, що протести радикалізуються, а тепер ця небезпека є".

У Вашингтоні представниця Держдепартаменту засудила серію кроків, зроблених російським урядом, зокрема ухвалення закону про протести, скоординовані обшуки і повістки лідерам опозиції на допит у вівторок, що, за її словами, "вочевидь було спрямовано на те, щоб відвести їх з вулиць під час демонстрації".

"Разом узяті ці заходи порушують серйозні питання про довільне використання правоохоронних органів для придушення свободи слова і зборів", - сказала представниця Держдепу Вікторія Нуланд. За її словами, американський посол на цьому тижні порушить це питання під час переговорів з російськими чиновниками.

Акція протесту у вівторок стане випробуванням на міцність як для протестувальників, так і для влади. Організатори навряд чи можуть передбачити, якою буде явка, здобута переважно завдяки соціальним мережам. Деякі лідери були так упевнені, що хвиля протестів спадає, що не прийшли на захід 6 травня, і були шоковані, що там зібралися десятки тисяч.

"Може статися так багато всього, що задавати жорсткі умови марно, - сказав Олександр Риклін, який у понеділок провів організаційну зустріч. - Ми ж не вірили, що почнеться нова хвиля репресій, адже так? Повернімося у сьогодення. У Москві віднині почала працювати репресивна машина".

Як повідомляє Der Standard, опозиція піддала обшуки жорсткій критиці. За словами правозахисника Льва Пономарьова, які наводяться в статті, обшуки мали розсердити і радикалізувати опозицію, щоб запланований мирний протестний марш вийшов з-під контролю.

На думку австрійського політолога і експерта з Росії Герхарда Манготта, останні дії російського уряду свідчать про "сильну знервованість і деяку втрату зв'язку з реальністю". За його прогнозами, обшуки в квартирах провідних опозиціонерів призведуть до зростання кількості учасників запланованої акції. За словами Манготта, насправді відштовхнути людей від участі в демонстраціях могли б сутички з поліцією, спровоковані радикальними елементами, або придушення протестів за допомогою військової сили.

У статті також підкреслюється, що тема обшуків стає гострішою з урахуванням нещодавнього посилення закону про мітинги.

Александер Віннінг у блозі Los Angeles Times наводить спектр думок експертів з приводу проведених у лідерів опозиції обшуків.

"Я вважаю обшуки актом залякування. Не було жодної потреби обшукувати будинки лідерів опозиції в розпал свят", - сказав в інтерв'ю Валерій Борщов, адвокат і активіст Московської Гельсінської групи.

"Це показово на тлі нещодавно схваленого закону про мітинги, що збільшує штрафи для демонстрантів, - додав він. - Влада хоче надіслати сигнал, щоб налякати суспільство, показати, що всіх, хто порушує новий закон, буде допитано".

Деякі аналітики інтерпретували дії уряду як спробу уникнути повторення насильства 6 травня, коли протестувальники і поліція кидали одні в одних каміння і шматки асфальту.

"Мета цих обшуків полягала в тому, щоб запобігти масовим заворушенням", - сказав Сергій Марков, кремлівський радник і проректор РЕУ ім. Плеханова, назвавши обшуки "легітимними".

Проте Андрій Кортунов, президент фонду "Нова Євразія", сказав в інтерв'ю, що обшуки також віддзеркалюють прагнення влади посилити свій контроль над суспільством, яке останнім часом переживало щось на зразок політичного пробудження.

"Сезон виборів приніс з собою підвищення політичної свідомості, - сказав він про протести, що почалися торік після сумнівних виборів до парламенту. - Тепер, коли вибори закінчені, влада хоче повернутися до нормального життя". Але, за його словами, "їхні дії цілком можуть привести до радикалізації протестного руху".

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1097 | Додав: admin | Теги: обшуки, москва, марш міліонів, опозиція, мітинг
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ