Пт, 2024-03-29, 03:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 15 » InoPressa: Путін збільшує тиск не тільки на "хрещеницю" Ксюшу
14:43
InoPressa: Путін збільшує тиск не тільки на "хрещеницю" Ксюшу
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Через 100 днів після перемоги на президентських виборах Путін збільшує тиск на опозиціонерів і антикремлівських журналістів. Путін не пробачив зраду "старлетці": поліція провела обшук у будинку Ксенії Собчак, яка "стала дисиденткою". Навіть Навальний дещо вибитий з колії, пишуть західні ЗМІ, коментуючи також скандал навколо "Новой газеты".

Чим доводиться розплачуватися за опозиційну діяльність в Росії, міркує в блозі на сайті The New Yorker журналістка Юлія Йоффе, коментуючи обшуки, які пройшли в понеділок у квартирах блогера Олексія Навального і відомої телеведучої Ксенії Собчак. Опозиціонерам вручили повістки з приписом з'явитися в СК РФ 12 червня об 11.00 - "всього за годину до початку антипутінської акції, де всі вони збиралися виступати", йдеться в статті.

"Навіщо влада це робить?" - запитує автор. Ілля Яшин, ще один активіст протестного руху, вважає, що на лідерів опозиції шиють кримінальну справу. Йоффе має своє припущення: "Занадто завзятий апарат намагається догодити хазяїнові".

Очевидно, що Путіну набридли акції протесту. "У країні, де закон - не механізм захисту і гарантій, а радше інструмент, який вибірково використовується для атак на будь-кого, корисно мати друзів або вірних слуг, які стоять біля керма судової системи", - йдеться далі. Так, друг і однокурсник Путіна Олександр Бастрикін - голова Слідчого комітету ("того самого відомства, яке налякало бабусю дружини Навального і супроводжувало Ксенію Собчак у туалет", пояснює Йоффе).

Хоча демонстрантам, заарештованим минулими вихідними в Петербурзі, не висунули звинувачень за новим законом, ухваленим Держдумою, а єдиний результат обшуків у Москві в понеділок - нервування, "не думайте, що психологічна війна, яку держава веде з власними громадянами, - це несерйозно", - зазначає авторка. На думку Йоффе, навіть Навальний дещо вибитий з колії, а Собчак, яка прийшла в політику лише півроку тому, поки що не обросла товстою шкурою - "необхідною якістю для тих, хто має намір стати ворогом держави".

Поліція провела обшук в будинку у Ксенії Собчак - королеви світського товариства, що стала дисиденткою, пише Марк Франкетті в газеті La Stampa.

"Як найвідоміший в Росії світський персонаж, Ксенія Собчак не раз опинялася в центрі скандалу. Вона ображала консерваторів своїми реаліті-шоу, учасники яких хіба що не займалися сексом у прямому ефірі, - оповідає кореспондент, - але протягом багатьох років її вважали недоторканною фігурою, бо її батько був політичним наставником Путіна. І вона ніколи не спростовувала чуток, що російський президент нібито є її хрещеним батьком. Але сьогодні Собчак здивувала і шанувальників, і критиків тим, що приєдналася до антиурядових протестів і виступає в новій ролі жорсткого критика Кремля".

Путін вочевидь втратив терпець щодо дочки свого наставника, продовжує Франкетті, до подробиць описуючи обшук у квартирі Собчак і згадуючи обшуки ще у трьох головних критиків Кремля, викликаних до того ж на допит.

"Путін нескінченно відданий тим, кого він вважає близькими людьми, - цитує видання неназваного колишнього кремлівського радника, - але він нещадний до тих, кого вважає зрадником. Російська репресивна машина розглядає Собчак як законну мету, тепер, коли вона публічно виступає проти Кремля".

З минулої осені Росія охоплена протестною лихоманкою, стверджує оглядач Forbes Кеннет Рапоза. 12 червня десятки тисяч людей знову вийшли на вулиці, викрикуючи антипутінські гасла. "Біда в тому, що Путін ще сильніший", - йдеться в статті.

Вплив антипутінського руху на політичне життя в федеральному масштабі залишиться вузьким, вважає аналітик Александер Клаймент (Eurasia Group, Нью-Йорк). Більшість росіян, як і раніше, підтримує Путіна - або щиро, або тому, що не бачить альтернативи. По-друге, наявне соціальне розшарування: Путін втратив популярність в рядах міського верхнього середнього класу, але нижчий середній клас і пролетаріат здебільшого все ще його підтримують. По-третє, "наразі мало ознак того, що ключові представники еліти подумують про дезертирство, каже Клаймент.

Аналітик радить російським опозиціонерам згуртуватися навколо кількох лідерів, які завоювали довіру, і пов'язати цілі опозиційних інтелектуалів з верхнього середнього класу з образами більш широких соціально-економічних верств населення.

Арешти, обшуки, допити проходять в Росії з моменту повернення Путіна в Кремль, пише Le Monde.

Поки допити і обшуки тривали, в середу, 13 червня, вибухнув скандал за участю глави Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, пише автор статті Марі Жего. Російське опозиційне видання "Новая газета" звинуватило Бастрикіна в загрозі вбивством заступника її головного редактора Сергія Соколова, який був змушений сховатися за кордоном. Дмитро Муратов, головний редактор газети, розповів, як у ніч проти 5 червня генерал Бастрикін, роздратований статтею, що критикує його, наказав своїм охоронцям вивезти Сергія Соколова на узлісся недалеко від Москви, щоб пояснити йому, що він думає з цього приводу. За словами Муратова, генерал сказав журналісту, що може його вбити, а розслідування буде вестися під його особистим контролем. Близько 30 журналістів брали участь у протестах біля будівлі СК у Москві, з десяток були затримані, повідомляє автор статті.

З моменту вступу Путіна на посаду президента в 2000 році шістьох співробітників "Новой газеты" вбито, і лише три справи з шести розкриті на сьогодні, додає автор.

Через 100 днів після перемоги на президентських виборах Путін збільшує тиск на опозиціонерів і дратівливих журналістів, пише видання Ouest-France.

Головний редактор "Новой газеты" звинуватив у відкритому листі голову СК РФ Бастрикіна в погрозі вбивством своєму заступнику Сергію Соколову, йдеться в редакційному коментарі. Причиною стала критична стаття.

Ouest-France вважає, що протягом місяців російські демократи ведуть справжню окопну війну, а протестний рух росте. Відкритий лист головного редактора "Новой газеты" став цьому доказом. Видання кинуло виклик владі з питання, що є центральним у боротьбі демократів за зміни у Росії. "Підконтрольність судової системи владі є основною перешкодою для справжньої боротьби з корупцією - хронічною хворобою пострадянської Росії", - йдеться в статті.

Голова СК РФ Олександр Бастрикін приніс вибачення журналістам "Новой газеты" на наступний день після того, як газета повідомила, що він погрожував одному з її репортерів - Сергію Соколову, інформує The Wall Street Journal. "Я не мав права зриватися, але я зірвався. Приношу вибачення", - заявив глава СК на зустрічі з журналістами. Газета прийняла вибачення. "Конфлікт вичерпано", - сказав головний редактор газети Дмитро Муратов.

Причиною для конфлікту стала публікація Соколова, що звинувачує правоохоронні органи в зайвій м'якості до чиновника, члена партії "Єдина Росія", який за приховування масового вбивства в Краснодарському краї відбувся штрафом і був випущений на волю, пояснює кореспондент Алан Куллісон.

Цей інцидент "стався на тлі заяв правозахисних організацій про дедалі вищу безкарність російських служб безпеки, які Володимир Путін заполонив своїми давніми протеже і на які він покладається в спробі протистояти все сильнішому опору своєму правлінню", - додає Куллісон.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1249 | Додав: admin | Теги: Путін, Ксенія СОБЧАК
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ