Пт, 2024-03-29, 15:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 18 » InoPressa: Скандал навколо "Квадриги": за що Путіна так образили?
12:35
InoPressa: Скандал навколо "Квадриги": за що Путіна так образили?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

За два дні до візиту президента Медведєва до Німеччини опікунська рада премії "Квадрига" вирішила не вручати щорічну нагороду через наростання критики у зв'язку із запланованим врученням "Квадриги" російському прем'єру. Це принижує Путіна і підриває його міжнародну репутацію, коментують ЗМІ. Журі взагалі промахнулося, вважає експерт: Росія заслужила премію, але вручати її варто було Медведєву. Путін же занадто "дратівлива фігура".

За два дні до старту російсько-німецьких урядових консультацій у Ганновері опікунська рада неурядової організації Netzwerks Quadriga постановила не вручати щорічну премію через бурхливі хвилі критики у зв'язку з запланованим врученням "Квадриги" російському прем'єр-міністрові Володимиру Путіну. При цьому, зауважує Frankfurter Allgemeine Zeitung, без премії залишаться й інші лауреати. В офіційній заяві члени опікунської ради аргументують своє рішення наявною "загрозою подальшої ескалації" полеміки навколо присудження премії російському прем'єр-міністрові.

Прес-секретар Володимира Путіна висловив подив у зв'язку з рішенням ради, вказавши на те, що воно ніяк не вплине на російсько-німецькі відносини. Лауреат Нобелівської премії миру Михайло Горбачов, якому свого часу присуджували "Квадригу", від коментарів на цю тему відмовився, йдеться в статті.

Як нагадують автори публікації Маджид Саттар і Міхаель Людвіг, на знак протесту проти нагородження глави російського уряду опікунську раду премії покинули кілька її членів. Крім того, це рішення зіткнулося з хвилею критики як усередині країни, так і за її межами.

Що або хто змусив Німеччину відступити? Як стверджує Corriere della Sera, це зробив колишній чеський дисидент Вацлав Гавел, який виступив "проти свого старого ворога Володимира Путіна".

"Коли колишній чеський президент заявив, що поверне премію "Квадрига", отриману ним у 2009 році, доля німецької нагороди, присудженої в запалі полеміки російському прем'єрові Володимиру Путіну, була, здається, вирішена", - пише видання. "Для нього було дуже прикро бачити ім'я російського лідера в золотій книзі світових лідерів, які діяли "в ім'я загального блага", - пояснює автор статті Паоло Лепрі.

Отож асоціація Werkstatt Deutschland була змушена зробити крок назад і анулювати своє рішення, "з великим жалем, беручи до уваги дедалі сильніший, все більш нестерпний тиск". Проти нагородження Володимира Путіна виступили гуманітарні організації, групи російської опозиції, багато коментаторів, численні представники політичного світу Німеччини. Ситуація стала досить делікатною і для уряду Німеччини. Представник російського уряду Дмитро Пєсков сказав, що рішення асоціації Werkstatt Deutschland зустріли з повагою. Залишається в це вірити", - підсумовує видання.

Володимиру Путіну завдано образи - так розцінює Financial Times рішення журі скасувати нагородження російського прем'єра.

Як повідомляє кореспондент Джеймс Вілсон, кілька високопоставлених представників партії Меркель, ХДС, висловили обурення рішенням журі про присудження премії Путіну, з яким канцлер Ангела Меркель у прохолодних стосунках. Вручення премії цьогоріч мало було пройти 3 жовтня, в національне свято - День возз'єднання Німеччини. "Наближені Меркель повідомили, що її бентежила потенційна необхідність приймати Путіна в таке символічне державне свято", - пише газета.

Як нагадує The New York Times, словесна війна навколо "Квадриги" почалася в незграбний момент, за тиждень до прибуття російського президента Медведєва до Німеччини, щоб зустрітися з Ангелою Меркель на російсько-німецьких урядових консультацій у Ганновері.

"Німеччина особливо чутлива до відносин з Росією. Між обома країнами існують важливі торговельні та економічні зв'язки, і Німеччина залежна від російського природного газу", - мовиться в статті.

Премія вручається "зразкам для наслідування", з погляду Німеччини, знаменуючи річницю об'єднання країни. Як повідомила раніше провідна німецька газета Süddeutsche Zeitung, Путін удостоївся премії за "створення стабільності за допомогою взаємодії процвітання, економіки та ідентичності" "в традиціях Петра Першого".

Як стверджує американське видання, "новини про присудження премії Путіну не привернули великої уваги в Росії. Але Ганс-Геннінг Шредер, фахівець з Росії з Німецького інституту міжнародної політики і безпеки, заявив, що стурбований тим фактом, що це буде інтерпретовано російськими елітами як підтримка Німеччиною Путіна в президентській кампанії наступного року". "Моєю першою думкою було: чи розуміють вони, що роблять, підтримуючи одного з кандидатів?" - наводить видання слова експерта.

В інтерв'ю газеті Tagesspiegel Александр Рар, експерт з питань Росії з Німецького товариства зовнішньої політики, прокоментував скандал, пов'язаний з рішенням про скасування присудження премії російському прем'єру.

"Товариство Werkstatt Deutschland керувалося ідеєю відкритості стосовно до Сходу. Подібні рішення вимагають у наш час великої підтримки як на національному, так і на міжнародному рівні. Цього разу вони промахнулись і підірвали імідж не тільки своєї організації, так що, можливо, тепер цю нагороду і зовсім буде скасовано", - пояснює експерт.

Александр Рар вважає, що Росія заслужила нагороду за блискучі функціонуючі російсько-німецькі відносини, перередусім економічні. Однак її гідний радше той, хто в даний момент є представником Росії, наприклад Дмитро Медведєв.

Путін же завжди був особистістю, навколо якої розгоралися палкі суперечки. Він, безумовно, не гідний премії, яка дається за досягнення в галузі прав людини та розвиток демократії, вважає експерт. Але нагороди за свій внесок у зміцнення російсько-німецьких відносин в 2000-ті роки він, звичайно, заслуговує, вважає Рар і зазначає, що відмова від нагородження Путіна премією "Квадрига" позначиться на його репутації за кордоном.

На запитання газети, як ситуація навколо "Квадриги" може вплинути на "Петербурзький діалог", Рар відповів: "Повага до їхньої країни завжди мала для росіян велике значення. Путін заохочує це почуття і під час передвиборної кампанії скористається націоналістичними гаслами. До того ж тепер у нього з'являється новий аргумент проти входження Росії в СОТ і тіснішої співпраці із Заходом".

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1188 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ