Пн, 2024-05-06, 08:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 2 » InoPressa. WikiLeaks про таємні активи Путіна, "кришування" і шпигунство
13:13
InoPressa. WikiLeaks про таємні активи Путіна, "кришування" і шпигунство
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Росія - автократична клептократія, її реальний правитель - Володимир Путін, а чиновники, олігархи і оргзлочинність пов'язані між собою і утворюють "справжню мафіозну державу" - так інтерпретують західні ЗМІ депеші американських дипломатів, опубліковані на скандальному сайті.

У депешах з WikiLeaks Росію засуджують, називаючи "мафіозною державою", переказує The Guardian секретні телеграми дипломатів, що відображають точку зору американців. Журналіст Люк Гардінг узагальнив деякі твердження:

1) співробітники російської розвідки використовують вищих босів мафії для здійснення злочинних дій - наприклад, незаконної торгівлі зброєю;

2) правоохоронні органи - міліція, спецслужби і прокуратура - діють як фактичні рекетири, що беруть під заступництво кримінальні мережі;

3) процвітають хабарі, що функціонують як паралельна система оподаткування для особистого збагачення міліціонерів, чиновників і ФСБ;

4) слідчі, які розслідують зв'язки російської мафії з Іспанією, склали список російських співробітників прокуратур, офіцерів збройних сил і політиків, які тісно зв"язані з організованими злочинними угрупуваннями;

5) Путіна звинувачують в накопиченні "незаконних доходів" у період перебування при владі; кілька джерел стверджують, що ці кошти заховані за кордоном.

Основні звинувачення виходять від іспанського прокурора Хосе Гонсалесу, який понад 10 років розслідує діяльність російської мафії в Іспанії, пояснює Гардінг. "Гонсалес стверджує, що у нього є докази (перехоплення телефонних розмов), що доводять, що деякі політичні партії в Росії працюють рука об руку з мафіозними угрупованнями, що співробітники розвідки організовували постачання зброї курдським угрупованням для дестабілізації Туреччини і виступали в ролі ляльководів у 2009 році у справі суховантажу Arctic Sea, який підозрювали у перевезенні ракетних систем, призначених для Ірану ", - пише газета.

Головним бенефіціаром системи хабарів і відкатів видання називає Кремль. Посол США Джон Байерлі в одній з телеграм цитує слова якогось джерела: "Від Кремля залежить все ... Лужков, а також багато мерів і губернатори відкуповуються від ключових кремлівських інсайдерів". "Злочинні елементи мають krysha (термін із злочинного світу, буквально означає" дах, захист ", пояснює кореспондент), і це стосується міліції, ФСБ, МВС і прокуратури, а також апарату уряду Москви", - написав сам Байерлі. У депешах Байерлі також йдеться: "Російський уряд заходить у відносинах з лідерами організованої злочинності дуже близько, надаючи їм  політичні привілеї, щоб забезпечити їм недоторканність від звинувачень у рекеті".

У Путіна є таємні активи, заховані за кордоном, стверджує The Guardian, посилаючись на депеші екс-держсекретаря Кондолізи Райс. Райс стверджувала, що в 2008 році Путін не захотів поставити при владі сильного наступника, тому що боявся виявитися "під слідством у правоохоронних органів". У свій час кандидатом у наступники Путіна мав би бути  Сергій Іванов, але, як сказав тоді один російський опозиціонер, "Путін боїться Іванова, відчуває до нього глибоку недовіру і потребує більш слабкого наступника".

В інших секретних депешах неодноразово згадувалася "засекречена швейцарська нафтоторгова фірма Gunvor" як  джерело недекларованого багатства Путіна.

Володимир Путін напевно знав про операцію в Лондоні з метою вбивства Олександра Литвиненка, стверджував високопоставлений американський дипломат у Європі на таємних переговорах у Парижі, повідомляє The Guardian, аналізуючи звіт про зустріч помічника держсекретаря США Деніела Фріда з французьким дипломатом Гурда-Монтенем через два тижні після смерті Литвиненко, 7 грудня 2006 року.

Як пише далі The Guardian, з викриттів WikiLeaks випливає, що чиновники Форін-офісу повідомляли в Білий дім, що після вбивства Литвиненка Росія являє собою "реальну розвідувальну загрозу" для Великобританії. При цьому Майкл Девенпорт, що відповідав в МЗС за Росію, Кавказ і Центральну Азію, визнавав, що в британському уряді існують "внутрішні розбіжності" щодо того, який підхід обрати у відносинах з Росією.

Візит Мілібенда до Москви в листопаді 2009 року, на думку колишнього посла США в Росії Джона Байерлі, ознаменував вихід з глухого кута у російсько-британських відносинах. При цьому нічого "конкретного" посланець не добився. Йому відмовили в зустрічі з Медведєвим і Путіним, позбавивши таким чином козиря в боротьбі за місце глави зовнішньополітичного відомства ЄС, свідчать витоки.

Американські дипломати вважають Путіна реальним правителем Росії, пише Люк Гардінг в The Guardian, наводячи ще ряд фрагментів з депеш американських дипломатів. Так, "президент Азербайджану Ільхам Алієв сказав високопоставленому представнику США, що особисто спостерігав, як Медведєв приймав рішення, але потім виявлялося, що вони потребують подальшого схвалення. Деякі рішення на цьому етапі блокувалися, імовірно апаратом прем'єр-міністра". Алієв також навів азербайджанську приказку "Дві голови в одному казані не звариш". "Автор депеші пояснив, що це грубий вуличний сленг і цей вислів натякає, що обидва лідери рвуться в бійку", - пише газета.

Публікації WikiLeaks ведуть до дипломатичних проблем для США, констатує The Los Angeles Times. Лідери Росії і Туреччини в середу засудили адміністрацію за опубліковані дипломатичні документи, що, очевидно, говорить про збитки, завдані цими одкровеннями стратегічним відносинам Америки. Путін засудив висловлювання міністра оборони США Роберта Гейтса, сказавши, що той "глибоко помиляється". Прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган висловив думку, що "Сполучені Штати відповідальні за неправдиві заяви дипломатів і їх наклеп".

"Документи, викладені в неділю на сайті WikiLeaks, з'явилися в делікатний момент американо-російських відносин", - підкреслює видання, маючи на увазі труднощі з проходженням договору про скорочення озброєнь, "який знаходиться в небезпеці", і постійні тертя з питання протиракетної оборони.

Путін в інтерв'ю програмі CNN "Larry King Live" відкинув критику, приписувану Гейтсу, - про те, що "російська демократія зникла", а його уряд "керується службами безпеки". Коли ми вказуємо американським колегам на наявність в США "системних проблем", відзначив Путін, ми чуємо: "Ви до нас не лізьте. У нас так склалося, так і буде". "Ми не ліземо, але я хочу і нашим колегам порадити: і ви до нас не лізьте. Це суверенний вибір російського народу", - цитує видання.

Деякі депеші американських дипломатів підривають віру в правову державність в Росії, пише SPIEGEL ONLINE у великому матеріалі на цю тему. Секретні доповіді посольства США в Москві виглядають часом як опис реалій однієї з "бананових" республік, вважає оглядач, приводячи в приклад повідомлення, що столичний градоначальник нібито підтримував "контакти зі злочинним світом", а деякі з його друзів, серед яких і депутати парламенту, - і зовсім відверті бандити. Міська адміністрація "регулярно отримувала хабарі від підприємців". А сам мер, стверджують американці, контролює "систему, побудовану на тому, що кожен рівень так чи інакше пов'язаний з корупцією або кримінальними структурами, переказує публікації WikiLeaks Уве Клуссманн.

Більш того, деякі закулісні ділки, можливо, діють з благословення представників Кремля і спецслужб, продовжує оглядач. Навіть жорсткі дії західних слідчих щодо підозрюваних у зв'язках з російською мафією осіб , не призводять до відчутних результатів - про це свідчать повідомлення американців з Мадриду. Так, Владислава Резника іспанці підозрювали у відмиванні грошей, було отримано ордер на його арешт, але ця людина не тільки неприкрито живе в Москві, але і очолює в Держдумі Комітет з фінансового ринку, а прем'єр Путін звертається до нього по імені.

У довірчій бесіді з американським послом один з високопоставлених співробітників іспанської прокуратури помічав в січні 2010 року, що по-справжньому лякає є ступінь проникнення кримінальних елементів у структури державної влади в Росії, Білорусії і що входить до складу Росії Чечні. Про активну діяльність мафіозних структур у російських регіонах свідчать і доповіді американського консульства на Далекому Сході про "криміналізованому" риболовецькому промислі та виробництві деревини.

Не вислизнули від уваги американських дипломатів і сумнівні газові угоди між Росією і Україною, зокрема які здійснювалися через "Росукренерго". "Американці забили тривогу у зв'язку з чутками про те, що в цьому бізнесі замішаний їх старих знайомий, котрого розшукує ФБР за шахрайство, - Семен М.". Американці вважають цю людину, яка відкрито проживає в Москві, одним з хрещених батьків російського кримінального світу, пише видання.

"Російські еліти встановлюють свої закони зловживань і корупції" - так назвала свій коментар іспанська El Pais.

Останнім часом у дипломатичному листуванні все частіше з'являються повідомлення, що відображають новий дух співробітництва між Обамою і Медведєвим, пише кореспондент Пілар Бонет, але є й такі, які все ще занурені в холодну війну і демонструють "презумпцію винності Росії". "Вони дуже самовпевнено приписують російській політичній еліті зв'язку зі злочинними співтовариствами в Росії, Болгарії, Таїланді та Іспанії. Дипломати згадують про зусилля Медведєва, але більш пильно стежать за розвитком корупції, ніж за боротьбою з цим злом", - визнає газета.

У листуванні переказуються чутки, що приписують Володимиру Путіну причетність до непрозорих і дуже вигідних операцій. Комісар ЄС із зовнішньої політики Кріс Паттен у квітні 2004 року високо оцінює роботу Путіна на благо Росії, але висловлює "серйозні сумніви" щодо його характеру: "Він здається цілком розумною людиною, коли говорить про Близький Схід чи енергетичну політику, але, як тільки мова заходить про Чечню або ісламський екстремізм, очі Путіна перетворюються в очі вбивці ", - цитує видання. Описуються в документах і такі політики, як Владислав Сурков ("блискучий тактик з високою здатністю до виживання") та Ігор Сєчін - володар "другого стану" серед правлячої еліти.

Американські посольства в пострадянських державах теж стежать за Кремлем, намагаючись не допустити, щоб Москва змусила їх та їхніх союзників по НАТО визнати свою сферу впливу, продовжує кореспондент. Деяким партнерам американців, можливо, не важливо,  що їхні імена фігурують в звітах, які відправляються до Вашингтона, але інші можуть бути неприємно здивовані і навіть подумати, що їх зрадили, зауважує видання. "Відтепер вони будуть більш ретельно зважувати свої слова і пам'ятати, що за запрошення американських друзів доводиться розплачуватися".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 823 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ