Чт, 2024-04-25, 16:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » Іран готовий збагачувати уран за кордоном
13:23
Іран готовий збагачувати уран за кордоном
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що готовий відправити за кордон частину збагаченого уран, щоб в обмін отримати паливо для дослідницького реактора в Тегерані, передає Бі-Бі-Сі.
Договір про це було досягнуто ще в жовтні минулого року, проте з тих пір Тегеран кілька разів змінював своє рішення.

В одному зі своїх регулярних виступів по іранському телебаченню президент Ахмадінежад несподівано заявив, що Іран готовий відправити за кордон слабо збагачений уран і отримати в обмін збагачене паливо для свого головного ядерного реактора.

Перша реакція в Вашингтоні на виступ Махмуда Ахмадінеджада була досить стриманою.

Якщо Іран готовий виконати угоду про вивезення за кордон свого низькозбагаченого урану для подальшого збагачення, він повинен сповістити про це МАГАТЕ. З такою заявою виступив у вівторок офіційний представник держдепартаменту США Філіп Кроулі, коментуючи висловлювання з цього приводу президента Ірану, передає ИТАР-ТАСС.

"Якщо Тегеран серйозний у своїх намірах, він повинен проінформувати МАГАТЕ про готовність прийняти цю угоду", - сказав Кроулі.

Відповідно до запропонованої в кінці жовтня Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) рамкової угоди, Ірану пропонувалося вивезти 1,2 тонни (приблизно 75% накопиченого в країні) низькозбагаченого урану для дозбагачення в Росії і подальшого виготовлення у Франції ядерного палива. Однак Тегеран досі відмовлявся прийняти таку схему, вказуючи, що погодиться лише на поетапний обмін ядерним матеріалом і тільки на території самого Ірану.

Однак у вівторок Ахмадінежад заявив, що такий обмін може бути здійснений як в Ірані, так і за його межами в разі підписання відповідного договору. "Немає жодних проблем, щоб відправляти за кордон наш збагачений уран", - сказав іранський лідер.

Кроулі підкреслив, що США "не готові до зміни умов даної угоди". "Якщо Іран хоче прийняти запропонований йому документ, йому слід сповістити про це МАГАТЕ і дати нам остаточну відповідь", - додав він.

"Ми зробили чесну і збалансовану пропозицію Тегерану по його дослідницькому реактору", - відзначив офіційний представник Білого дому Майкл Хаммер. За його совам, Вашингтон упевнений в тому, що цей документ "є доцільним для всіх зацікавлених сторін".

Із заяви Ахмадінежада не зрозуміло, чи дійсно Тегеран готовий піти на істотні поступки в цьому питанні.

США продовжують наполягати на посиленні санкцій щодо Ірану за відмову припинити свою ядерну програму, тому не виключено, що іранська влада лише тягне час у спробі послабити міжнародний тиск.

Додаткові міжнародні санкції стосовно Ірану навряд чи будуть прийняті в нинішньому місяці, а повномасштабне обговорення цього питання може початися не раніше кінця лютого. Таку думку висловило японському інформаційному агентству Кіодо джерело в Раді безпеки ООН.

За його відомостями, головним змістом додаткових санкцій, швидше за все, стане заморожування активів компаній і організацій, пов'язаних з Корпусом вартових ісламської революції, який, як вважають, має безпосереднє відношення до програми збагачення урану, що проводиться в Ірані.

За даними джерела, зараз ведуться неофіційні консультації представників п'ятьох постійних членів Ради безпеки ООН з питання про додаткові санкції проти Ірану. Позитивно ставляться до введення нових заходів тиску США, Великобританія та Франція. Проте Китай і Росія, як і раніше, з обережністю ставляться до такого рішення. Однак, як вважає джерело, Москва і Пекін також поступово схиляються до додаткових заходів впливу на Тегеран, який ухиляється від чіткої відповіді на ініціативи МАГАТЕ.

Захід на чолі зі США звинувачує Тегеран у спробі створити ядерну зброю. Іран звинувачення відкидає і наполягає на тому, що ядерна програма носить виключно мирний характер і потрібна країні для вироблення електроенергії.

До речі, президент Ірану у своїй вчорашній промові запропонував обміняти трьох американців, затриманих на його території і обвинувачених у шпигунстві, на іранців, що знаходяться в американських в'язницях.

"Ми не хочемо нікого тримати у в'язниці. Обговорюється питання про те, щоб обміняти цих трьох на ув'язнених - іранців в США", - сказав Ахмадінежад, виступаючи на іранському телебаченні.

Троє американських туристів були затримані в липні минулого року, коли вони перейшли кордон між Іраком і Іраном. За словами американців, це сталося випадково.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1283 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ