Сб, 2024-04-20, 04:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 1 » "Ізоляція - не ліки від дефіциту демократії в Україні" - Адріян Каратницький
13:58
"Ізоляція - не ліки від дефіциту демократії в Україні" - Адріян Каратницький
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

За останні 20 років цілі і сподівання українських громадян не здійснилися - Україна не дійшла до повноцінної демократії, пише на сторінках The Wall Street Journal Адріян Каратницький, старший науковий співробітник Atlantic Council of the US і координатор його програми "Діалог: Україна – Північна Америка". "У країні немає незалежної судової системи, яка забезпечувала б верховенство закону. Економіка перекошена внаслідок корупції, суверенітет - у небезпеці через слабкість економіки і колосальну енергетичну залежність від Росії", - наголошується в статті.

Але вдумлива дипломатія США і ЄС, а також їхнє сприяння допоможуть Україні завершити перехід до демократії, вважає автор. Сприятлива нагода випаде 19 грудня. Раніше очікувалося, що на цьому заході ЄС підпише Угоду про асоціацію з Україною, яка передбачає договір про свободу торгівлі.

Тепер надії на укладення угоди похитнулися, зокрема через вирок Юлії Тимошенко, зазначає автор. Правда, Польща виступає за укладання угоди, але Брюссель стверджує, що церемонію потрібно відкласти заради додаткової перевірки остаточного тексту. 22 жовтня комісар ЄС Фюле заявив журналістам, що ЄС розчарований вироком, винесеним Тимошенко.

"Можливо, такий підхід вигідний брюссельським чиновникам, які можуть похвалитися своєю боротьбою за права людини", - пише автор. Зі свого боку, Каратницький вважає, що відкладання угоди буде серйозним прорахунком.

"Вимагаючи звільнити Тимошенко до потенційного підписання угоди, Брюссель перетворює справу Тимошенко на політичну розмінну монету", - вважає автор. Якщо Янукович звільнить Тимошенко, це буде сприйнято як політичну угоду, а не як усунення хиб судової системи, пояснює він.

Тиск Заходу на Україну часто стає перешкодою для демократичних реформ або навіть повертає їх назад, стверджує Каратницький. "На початку 90-х Україні відмовляли в економічній і технічній допомозі, вимагаючи, щоб вона відмовилася від ядерного арсеналу", - пояснює він. На думку автора, це призвело до гіперінфляції і занепаду економіки.

На початку 2000-х президент Кучма став парією на міжнародній арені через його ймовірну причетність до вбивства Гонгадзе. "В результаті Україна тимчасово зблизилася з Росією", - пише автор. Навіть після Помаранчевої революції Захід надав Україні лише мізерну допомогу і сприяння. "Не дивно, що українські лідери та громадяни вважають, що для Заходу вони лише хлопчики для биття ", - підсумовує автор.

Каратницький закликає розвіяти це враження. Тимошенко сама закликає ЄС підписати угоду про асоціацію. Вона розуміє: якщо Україна буде тісно пов'язана з ЄС, прогрес демократії більш імовірний, ніж у випадку, якщо ізольована Україна буде піддана російському натиску.

Януковича є за що критикувати, але він зовсім не будує авторитарну державу, вважає автор. На його думку, за Януковича є значні поліпшення: сильно скорочені урядові органи, знижені податки для великого та малого бізнесу, урізані субсидії нафти і газу, чиновників притягають до відповідальності за звинуваченнями в корупції.

"У сфері демократії Україна за Януковича теж просунулася вперед", - вважає автор. Опозиція вважає, що новий закон про вибори - база для змагальних парламентських виборів наступного року.

Україна йде до ринкової демократії, і будь-які спроби встановити авторитаризм зажадають масових репресій і напевно проваляться, вважає автор. Але реформи вдасться прискорити, якщо Брюссель і Вашингтон будуть проводити прагматичний курс - "не тиснути на українських лідерів, а давати їм простір для ухвалення правильних рішень", пише він.

19 грудня ЄС має підписати угоду, радить автор. Висловити своє невдоволення він може інакше - порекомендувати відстрочку з ратифікацією документа.

Переклад InoPressa




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: Україна, Адріян Каратницький
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ