Чт, 2024-04-18, 21:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 5 » Як пункт плану захоплення Києва - відставка Черновецького
13:26
Як пункт плану захоплення Києва - відставка Черновецького
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Київський міський голова Леонід Черновецький подав у відставку у п'ятницю, не чекаючи закінчення терміну своїх повноважень, який закінчився в неділю, 3 червня. Тепер, згідно ст 42 закону про місцеве самоврядування функції градоначальника перейшли до секретаря Київради Галини Гереги. Щоб призначення вступило в силу, заяву мера про відставку мають взяти до відома депутати міської ради на пленарному засіданні. Його дату призначать голови фракцій на позачерговому погоджувальній раді.

На своєму особистому сайті Леонід Черновецький так пояснив причину своєї відставки: "Це рішення повністю зважене. Воно було прийнято мною для того, щоб уникнути будь-яких політичних інсинуацій і використання різними політичними силами ситуації з призначенням наступних виборів Київського міського голови і трактування терміну моїх повноважень", пише Марина Петик в статті "Мер пішов сам і розв'язав нам руки" в газеті "Сегодня".

Експерти вважають, що це частина тактичних домовленостей з партією влади, пишуть Тарас Козуб, Олександр Бочкарьов та Дмитро Дерій у статті "Куди піде Черновецький з політичної орбіти" в статті "Комсомольская правда в Украине". "Леонід Михайлович, перефразовуючи, завжди був не від мера цього. Його логіка на перший погляд здається непродуманою, але на ділі він все здійснює з розрахунком, - каже політолог Тарас Березовець. - Його відставка означає, що за законом обов'язки мера тепер виконує секретар Київради Галина Герега, а фактично - Попов. Якби Черновецький дочекався терміну закінчення повноважень, виникло б питання, хто повинен виконувати повноваження, і Рада повинна була б призначати вибори. А зараз питання з виборами можна тримати в підвішеному стані скільки завгодно".

Для нардепів відставка мера несподіванкою не стала. Навпаки, таке рішення, кажуть парламентарії, лише розв'язало руки - тепер ВР цілком законно може не поспішати з призначенням дати виборів мера в столиці.

"Якщо б повноваження Черновецького завершилися 3 червня, то парламент відразу зобов'язаний був би призначити дату нових виборів. І 60 днів, до виборів, він ще був би легітимним. Якби парламент тягнув з датою, то це викликало б уже питання. А тепер вибори будуть позачерговими. Сесія Київради (призначена на 12 липня) повинна розглянути відставку мера і звернутися до ВР з проханням про призначення виборів. Але в Конституції та інших законах не зазначено, протягом якого часу парламент повинен призначити дату позачергових виборів. Такі от прогалини в законах", - говорить екс-мер Києва, голова комітету по самоврядуванню Олександр Омельченко.

Про заяву мера глава КМДА Олександр Попов дізнався 31 травня. Але, за його визнанням, вони з мером не бачилися і відставку не обговорювали. "Я не чув, щоб на нього хтось тиснув, це його рішення, він сам його прийняв і сам про нього оголосив", - сказав Попов. Кажуть, здивована такому повороту подій була тільки секретар Київради Галина Герега, якій тепер доведеться виконувати обов'язки мера (за законом при його відставку повноваження переходять спікеру Київради).

Голова Київської міської держадміністрації (КМДА) Олександр Попов уже заявив, що наступне засідання Київради відбудеться в липні, після закінчення матчів футбольного чемпіонату Євро-2012, пише Андрій Кислов у статті "Черновецькому знайшли заміну" для газети "Экономические известия". "Депутати вирішили, що під час Євро-2012 займатися політикою недоречно", - заявив він, зазначивши, що консультації у фракціях щодо призначення позачергового засідання Київради почнуться сьогодні, 5 червня.

Галина Герега родом зі Львівщини, закінчила Київський торгово-економічний інститут, працювала на керівних посадах низки столичних підприємств ("Глибочиця", "Цермет АГС"). Тепер до неї перейшли обов'язки київського градоначальника.

Відповідно до закону про місцеве самоврядування, секретар міськради стане розпорядником бюджетних коштів Києва. Також в її обов'язки входитиме здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, призначення та звільнення керівників відділів та управлінь КМДА та директорів комунальних підприємств.

Фактично більшість із цих функцій виконує голова КМДА Олександр Попов, а пані Герега зможе користуватися своїми правами до виборів мера, які найближчим часом має призначити Верховна Рада.

На виборчу кампанію в Києві закон відводить 60 днів, але в парламенті обговорюють різні дати виборів столичного мера. Зокрема: 2013 р, коли закінчуються повноваження депутатів Київради, і навіть в 2015 р., коли в країні всі місцеві вибори почнуть проводити одночасно.

Однак Олександр Попов вважає, що вибори мера відбудуться в цьому році. У разі своєї перемоги на виборах він збирається просити президента Віктора Януковича об'єднати обов'язки мера і голови КМДА. Це навряд чи відбудеться, якщо на виборах мера переможе суперник Попова, боксер Віталій Кличко, який теж заявив про бажання балотуватися на цей пост.

Опозиційна партія УДАР Віталія Кличка поспішила заявити, що відхід Черновецького з посади до закінчення повноважень свідчить про те, що "влада хоче формалізувати на деякий час відсутності мера у столиці як такого, поклавши його обов'язки на підконтрольного секретаря Київради Галину Герегу". На думку членів партії Кличка, це робиться для того, щоб створити Олександру Попову умови, сприятливі для перемоги на виборах мера.

На думку експертів, вони можуть відбутися ще до парламентських. "Черновецький виконав свою частину угоди з владою - спочатку дав дорогу Попову, а потім вчасно пішов у відставку. Йому навряд чи загрожують переслідування. Він може піти кандидатом в мажоритарному окрузі на виборах до ВР, а може просто насолоджуватися життям, як і раніше", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

На його думку, вибори можуть бути призначені в серпні. "Галина Герега найближчим часом звернеться до парламенту з проханням призначити дату виборів мера. І вони будуть призначені перш виборів до Верховної Ради, оскільки влада необхідно контролювати столицю в період можливих протестів і мітингів. Не потрібно перебільшувати впливовість Галини Гереги, - вона повністю підконтрольна Адміністрації президента", - каже пан Карасьов.

З ним згоден директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. "Обов'язки мера фактично виконує Олександр Попов, який продовжить їх виконувати і після виборів. Є логіка в тому, щоб вибори київського мера відбулись у серпні. Адже владі важливо контролювати столицю перед парламентськими виборами. А в цей період в місті буде мало молоді, яка поїде на відпочинок і не проголосує за Віталія Кличка, якого зазвичай підтримує", - заявив газеті "Экономические известия" пан Погребинський.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1198 | Додав: adminA | Теги: Відставка Черновецького, захоплення Києва
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ