Пт, 2024-03-29, 14:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » Кабмін заборонить споживання природного газу без лічильників
19:34
Кабмін заборонить споживання природного газу без лічильників
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Кабінет міністрів має намір заборонити споживання природного газу без лічильників. Вже з 1 січня 2011 року можуть бути припинені постачання газу на підприємства, а з 1 жовтня - в приватні будинки, не обладнані системами обліку. Решті споживачів облгази встановлять лічильники протягом семи років, що має скоротити споживання газу. Експерти побоюються, що будуть куплені найдешевші прилади, що працюють з великою погрішністю, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Верховна Рада вчора, 3 серпня, оприлюднила урядовий законопроект №7024 про комерційний облік споживаного в Україні природного газу. Документ зобов'яже підприємців встановити своїм коштом лічильники до 1 січня 2011 року, а обл- і міськгази за рахунок бюджетних і власних ресурсів до 1 жовтня 2011 року - забезпечити системами обліку громадян, що використовують газ для опалювання житла. Без наявності лічильника споживання газу після закінчення цих термінів заборонять.

Виконати вимоги буде нескладно. За даними Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), на 1 березня лічильниками вже оснащено 97,5% будинків, що опалюються газом. Закупівля і установка їх для кожного з 2,5% будинків, що залишилися, обійдеться, за розрахунками комісії, в 918 грн (без ПДВ). Майже всі підприємства також ведуть облік газу, каже голова правління "Вінницяоблгазу" Ігор Марчак.

"Майже всі компанії області і бюджетні установи оснащені лічильниками. Але їх необхідно встановити в квартирах і приватних будинках", - говорить він. "За три роки ми добилися того, що майже всі підприємства встановили лічильники. Ними також оснащено 78% квартир і будинків", - зазначає голова правління "Львівоблгазу" Любомир Голубовський.

Максимальні проектні терміни установки лічильників для населення, що використовує газ для підігріву води і приготування їжі, - 2016 і 2018 років відповідно. Це обґрунтовано тим, що зараз без лічильників газом для приготування їжі користуються 81,5% споживачів, а для підігріву води - 74,7%. 40% споживачів (5,28 млн) використовують 20% всього природного газу, що постачається населенню.

Постачальникам газу загрожує штраф у 25 тис неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 тис грн) у разі, якщо вони не виконають розпорядження НКРЕ про виявлені порушення. Повторне порушення для постачальників газу призведе до позбавлення ліцензії.

На установку лічильників до 2018 року планується щороку витрачати 408 млн грн без урахування ПДВ. З них 50 млн грн становитимуть кошти від чинної цільової надбавки до тарифу на постачання газу; 229 млн грн – кошти держбюджету, отримані від цільової надбавки; 129 млн грн - надбавка до середньозваженого тарифу. Населення платить 4% ціни газу, бюджетні організації і промислові підприємства - 2%. Передбачається, що в тариф на газ для споживачів може бути закладено 6,5 грн без ПДВ.

Газопостачальні компанії ініціативу Кабміну схвалили. "Введення цього механізму скоротить споживання газу і припинить незаконне його використання, - вважає Марчак. - Здебільшого для населення купуються лічильники українського виробництва, хоча на ринку є імпортні. Наші системи обліку дешевші, і під них є ремонтна база, що істотно спрощує їх обслуговування". Терміни їх окупності залежать від обсягів споживання.

"При великому обсязі лічильник окупиться через рік, при незначному - за 10 років. Ціна лічильників для промисловості сягає 100 тис грн. Найбільш надійним є польське устаткування. Раніше ми купували лічильники київського заводу. Але ці системи обліку працювали з дуже великим коефіцієнтом погрішності, і 5-10% продукції, що купується, було непридатною для обліку газу", - зазначив Голубовський.

За словами директора компанії "Укрспецмонтаж" Володимира Ковальчука, необхідно посилити контроль за якістю систем обліку. "Облгази самі проводять тендери і вибирають постачальника устаткування. За держкошти купуються переважно недорогі лічильники українського виробництва. Після їх установки у споживачів зазвичай обсяги споживання зростають. Це пов'язано з тим, що устаткування неякісне і працює з величезними похибками, - розповідає Ковальчук. - Щоб цього уникнути, НКРЕ необхідно самостійно проводити тендери з закупівлі устаткування і посилити контроль за якістю українських лічильників".

Як повідомлялося, в Україні з 1 серпня підвищилися ціни на газ для населення і підприємств теплоенергетики. Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) своїми постановами від 13 липня 2010 року збільшила на 50% з 1 серпня 2010 року відпускні ціни на природний газ для населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення і гаряче водопостачання населення.

За даними Міністерства з питань житлово-комунального господарства, у зв'язку з підвищенням цін на газ тарифи на теплопостачання і гаряче водопостачання зростуть на 20-25%.

Відпускна ціна на природний газ для абонентів, що споживають не більш ніж 2,5 тис куб м на рік за наявності лічильника, зросте з 483,6 грн за 1 тис куб м до 725,4 грн за 1 тис куб м, за відсутності лічильника - з 531,6 грн за 1 тис куб м до 798 грн за 1 тис куб м.

Ціна на газ для абонентів, що споживають не більш як 6 тис куб м на рік при наявності лічильника, збільшиться з 732 грн грн за 1 тис куб м до 1098 грн за 1 тис куб м, за відсутності лічильника - з 805,2 грн за 1 тис куб м до 1207,8 грн за 1 тис куб м.

Ціна на газ для абонентів, що споживають не більш ніж 12 тис куб м на рік при наявності лічильника, зросте з 1498,8 грн грн за 1 тис куб м до 2248,2 грн за 1 тис куб м, за відсутності лічильника - з 1648,2 грн за 1 тис куб м до 2473,2 грн за 1 тис куб м.

Ціна на газ для абонентів, що споживають понад 12 тис куб м на рік за наявності лічильника, збільшиться з 1790,4 грн грн за 1 тис куб м до 2685,6 грн за 1 тис куб м, за відсутності лічильника - з 1968,6 грн за 1 тис куб м до 2954,1 грн за 1 тис куб м.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1227 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ