Пт, 2024-04-26, 06:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 23 » Каддафі закликав арабів перемогти "хрестоносців" і шукає шляхів до відступу
13:07
Каддафі закликав арабів перемогти "хрестоносців" і шукає шляхів до відступу
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сили міжнародної коаліції продовжили бомбардування лівійської території. Над Тріполі четверту ніч поспіль звучить канонада, небо над столицею розривають трасувальні черги засобів ППО, у різних районах міста лунають вибухи.

Літаки ВПС країн, що беруть участь у міжнародній операції в Лівії, зробили за вівторок 336 бойових вильоти. За даними Пентагону, американські літаки виконали 212 вильотів, а ще 124 вильоти зробили ВПС інших країн.

Американське військове відомство повідомило, що в цілому у вівторок по військових об'єктах Лівії було завдано 108 авіаударів.

За даними командування союзників, з початку протистояння загальна кількість крилатих ракет "Томагавк", випущених по військових об'єктах режиму Каддафі, перевищила 160, повідомляє ИТАР-ТАСС.

У Тріполі в середу вранці прогриміли два потужні вибухи, повідомляють інформагентства з посиланням на очевидців. Інформації про постраждалих немає.

Крім того, було оголошено про порятунок двох льотчиків, що катапультувалися з F-15E "Ігл", який впав на сході Лівії, недалеко від оплоту повстанців Бенгазі. Причиною аварії, як кажуть у Пентагоні, стала технічна несправність.

Лівійський лідер на короткий час з'явився у ніч проти 23 березня на люди. У телезверненні, що транслювалося з комплексу Баб-Азізія у Тріполі, який в неділю зазнав американського авіанальоту, лідер Джамахірії Муаммар Каддафі пообіцяв отримати перемогу над своїми супротивниками. До його боротьби, додав полковник Каддафі, мають доолучитися "всі ісламські армії".

Виступ Каддафі, що транслювався державним телебаченням Лівії, тривав близько 3 хвилин. Прикметно, що раніше "хрестовим походом" операцію "Одіссея. Світанок" назвав прем'єр-міністр Росії Володимир Путін.

"Найпотужніша протиповітряна оборона, найпотужніша протиповітряна оборона - це народ. Ось він, народ, - сказав лівійський лідер, що перебував у цей момент серед людей. - Це протиповітряна оборона".

Зараз, додав він, йде "нова битва з хрестоносцями, розпочата країнами-хрестоносцями проти ісламу". "Хай живе іслам усюди! - сказав Каддафі. - Усі ісламські армії мають взяти участь у цій битві. Ми, врешті-решт, відсвяткуємо перемогу".

"У короткостроковій перспективі ми їх поб'ємо, у довгостроковій перспективі ми їх поб'ємо", - так змалював він перспективи свого протистояння з авіацією коаліції.

Тим часом лояльні війська Каддафі ведуть запеклі бої з повстанцями. Місцем однієї з найбільш кровопролитних битв стало утримуване його супротивниками місто Місрата на заході Лівії. "Кількість загиблих дуже велика, наша лікарня не справляється", - сказав один з тутешніх лікарів. "Ситуація дуже погана. Танки зранку обстрілюють місто", - говорить житель Місрати.

Схожа ситуація у місті Адждабія на сході країни: складається враження, що в жодної з протиборчих сторін немає сил на те, щоб утримати його. Повстанці тут обговорюють різні методи: хтось пропонує йти на захід - до самого Тріполі; хтось говорить, що треба узяти тільки Адждабію і консолідувати сили на сході, сподіваючись на те, що інші міста країни повстануть і звільняться самі.

У вівторок надходили повідомлення про сутички і із Зінтана недалеко від туніської межі, і з Яфрана, що за 130 км на північний захід від Тріполі. Очевидці говорять про 10 загиблих у кожному з цих населених пунктів.

Американський президент Барак Обама підкреслив, що якщо Каддафі залишиться при владі, "він становитиме загрозу для свого народу". Обама висловив думку, що полковник Каддафі може перечекати в укритті військову операцію коаліції, "попри на те, що його війська значно ослаблені".

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що лівійський лідер Муаммар Каддафі шукає можливості втечі з країни. За її словами, США стало відомо, що певні люди від імені Каддафі вивчають можливості для відходу лівійського лідера з посади і, можливо, виїзду з країни. Клінтон заявила, що влада США вітала б такий розвиток подій.

США обіцяють передати верховенство у військовій операції керівництву НАТО

Тим часом у вівторок президент США Барак Обама, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон і президент Франції Ніколя Саркозі провели телефонні переговори. Перед цим учасники зустрічі НАТО в Брюсселі не змогли дійти згоди про те, якою буде командна структура коаліції.

Досі першу скрипку в ній грають американці, проте в понеділок Барак Обама висловив бажання передати ці повноваження "найближчими днями, а не тижнями", передає Бі-Бі-Сі.

Після телефонного діалогу адміністрація Саркозі оголосила про угоду про те, "як командна структура НАТО буде задіяна в підтримці коаліції", але не уточнила, яким чином буде вирішене найважливіше питання - чи візьме Північноатлантичний альянс на себе забезпечення зони, забороненої для польотів лівійської бойової авіації.

Білий дім і Даунінг-стріт, у свою чергу, говорять лише, що погодилися з тим, що НАТО має грати одну з ключових ролей у проведенні операції. "Я абсолютно не сумніваюся в тому, що ми зуміємо передати контроль цій операції міжнародній коаліції", - зазначив президент США в ході своєї поїздки до Сальвадору.

Франція вважає, що провідна роль НАТО в здійсненні лівійської операції може зіткнутися з неприйняттям з боку арабського світу. Італія, зі свого боку, оголошує, що може відмовити коаліції у використанні своїх баз, якщо скоординована натовська структура не буде створена, а Норвегія заявляє, що не направить до Лівії своїх бойових літаків доти, доки не буде ясно, хто командує операцією.

Ще один впливовий член НАТО, Туреччина, хоче запровадження обмежень на участь Альянсу і додає: вже нинішні авіанальоти виходять за рамки резолюції ООН. Проте, як сказав в інтерв'ю агентству Reuters один високопоставлений представник Сполучених Штатів, цю стурбованість Анкари вже знято. "Я вважаю, що турки в основному вирішили питання, які у них були раніше", - сказав він.

Тепер міністр закордонних справ Франції Ален Жюпе пропонує створити новий орган, до якого увійшли б голови зовнішньополітичних відомств країн-учасниць коаліції і Ліги арабських держав і який узяв би на себе роль політичного спостерігача за тим, що відбувається.

Одне з питань, які НАТО вдалося вирішити у вівторок, - це проблема реалізації введеного ООН ембарго на торгівлю зброєю з Лівією. Для "проведення операції зі спостереження, звіту і, у разі потреби, перехоплення суден, підозрюваних у перевезенні нелегальних озброєнь або найманців", використовуватимуться кораблі і літаки Північноатлантичного альянсу.

Тим часом до міжнародної коаліції приєднуються нові учасники. До кінця цього тижня 4 літаки надасть Катар. З боку Нідерландів в операції братимуть участь приблизно 200 військових, 6 винищувачів, мінний тральщик і літак-заправник. Як оголосив голландський міністр оборони, вони використовуватимуться для контролю над виконанням ембарго на постачання зброї до Лівії. Цю ж мету матиме направлений до берегів Джамахірії румунський фрегат "Король Фердинанд".

Експерти зазначають, забезпечення безполітної зони над Лівією може обійтися союзникам в 1 млрд доларів, якщо ця операція триватиме більше двох місяців. Одних тільки крилатих ракет "Томагавк" було випущено на загальну суму близько 200 млн доларів.

Для Великої Британії питання про вартість лівійської операції стоїть особливо гостро, адже її уряд проводить радикальну програму зі скорочення бюджетних витрат, зокрема військових.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1008 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ