Чт, 2024-03-28, 16:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 1 » Караджич виступив з промовою у Гаазі: я захищатиму наш народ і його справу - справедливу і святу
17:22
Караджич виступив з промовою у Гаазі: я захищатиму наш народ і його справу - справедливу і святу
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич виступив з промовою у свій захист в Гаазькому трибуналі, який в понеділок відновив розгляд його справи.
Він заявив, що боснійські серби під час війни в Югославії боролися за справедливу і святу справу, і не визнав себе винним ні за одному з 11 епізодів пред'явленого йому звинувачення.

"Я захищатиму наш народ і його справу - справедливу і святу", - заявив Караджич. Він додав, що його сторона має в своєму розпорядженні солідні докази невинності, передає NEWSru.com.

Караджич розпочав свій виступ з екскурсу в новітню історію Боснії і Герцеговини, зазначивши, що "ситуація розвивалася так, що почали ущемлятися права сербського населення", зміцнювалися позиції ісламського фундаменталізму. Звинувачення повинне враховувати всі ці дуже складно переплетені проблеми", - заявив він.

"Простіше сказати: "Так, ці люди винні", але мета правосуддя - розібратися і покарати винних. І в цьому полягає мета справедливого суду", - зазначив він.

Караджич застеріг проти спроб "перетворити суд на дисциплінарний комітет, який підкоряється НАТО".

Раніше Караджич вже нагадував, що Рада Безпеки ООН, створивши Гаазький трибунал в 1993 році, перевищила свої повноваження, а тому трибунал не є законним судовим органом з моменту свого створення. Про це ж говорив і екс-президент Югославії Слободан Мілошевич.

Очікується, що з промовою в свій захист Караджич виступатиме два дні, а в середу звинувачення почне представляти своїх свідків.

Вступна промова прокурора, якою за правилами відкриваються судові процеси, вже прозвучала в Гаазі 26-27 жовтня 2009 року, але у відсутність обвинуваченого, оскільки Караджич ігнорував засідання на знак протесту проти недостатнього часу на підготовку свого захисту: йому потрібно було прочитати обвинувальний висновок, загальний об'єм якого склав близько 400 тисяч сторінок.

Процес був відкладений до 1 березня, а Караджичу призначений адвокат - британець Річард Харві. При цьому судді не позбавили звинуваченого права на самостійний захист: Призначений юрист представлятиме інтереси Караджича тільки у разі його відсутності або спроб яким-небудь іншим способом перешкоджати відправленню правосуддя.

Караджич, протягом 13 років що ховався від трибуналу, був заарештований в Бєлграді в липні 2008 року.

Звинувачення проти 64-річного екс-лідера боснійських сербів висунуто за 11 пунктам, зокрема в геноциді несербського населення Боснії і Герцеговини. Караджич також обвинувачується в злочинах проти людяності і в порушенні законів і звичаїв війни: вбивствах, депортації, негуманному зверненні, незаконних нападах на цивільних осіб і інших злочинах, здійснених в ході боснійської війни 1992-1995 років.

У числі головних звинувачень - етнічні чищення в Боснії і Герцеговині в 1992-95 роках кампанія терору проти мирних жителів в ході облоги Сараєво в той же період, узяття в заручники співробітників ООН в травні і червні 1995 року і геноцид в Сребреніце в липні 1995 року.

Якщо Караджіч буде визнаний винним в скоюванні цих злочинів, йому призначать вищу міру покарання, передбачену трибуналом, - довічний тюремний висновок.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1139 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ