Чт, 2024-04-25, 14:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 17 » Хорватія відмовилася від російського газу. Постачати паливо до країни буде італійська ENI
18:46
Хорватія відмовилася від російського газу. Постачати паливо до країни буде італійська ENI
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Країни Євросоюзу почали вживати радикальних заходів із заміни російського газу альтернативними постачаннями. Першою відмовилася від контракту з "Газпромом" хорватська INA. З 1 січня 2011 року єдиним імпортером газу до Хорватії стане італійська ENI. В умовах конкуренції, що загострилася на газовому ринку, за цим прикладом можуть піти й інші країни ЄС, передає ТСН.

Напередодні хорватська INA Group повідомила, що її дочірня Prirodni plin підписала контракт на закупівлю газу з ENI. "За підсумками тендеру, метою якого було вибрати високонадійного постачальника з найсприятливішими умовами за ціною, було обрано пропозицію ENI - вона постачатиме з 1 січня 2011 року впродовж трьох років по 750 млн кубометрів щорічно", - заявив президент правління INA Жолтан Алдот.

У прес-службі компанії підтвердили, що довгостроковий контракт з "Газпромом" закінчується 31 грудня, а з 1 січня єдиним постачальником буде ENI. У результаті, як вважають в INA, компанія домоглася "більшої гнучкості в кількості і цінових параметрах газу", зберігши можливість імпорту за двома маршрутами - зі Словенії і з об'єднаного Угорсько-Хорватського газопроводу, запуск якого планується найближчим часом.

Хорватія споживає близько 3 млрд кубометрів газу на рік і забезпечує більш ніж 60% попиту за рахунок власного видобутку.

У "Газпром експорті" підтвердили, що контракт з Prirodni plin, що передбачає поставку до Хорватії до 1,2 млрд кубометрів газу, закінчується наприкінці 2010 року.

Валерій Нестеров з "Трійки-Діалог" зазначає, що нещодавно Італія ввела в дію плавучий термінал ЗПГ неподалік Неаполя і тепер нарощує свій портфель контрактів. Аналітик сумнівається, що Хорватія повернеться до закупівель російського газу, оскільки в країні планується побудувати термінал ЗПГ.

Раніше російський газовий монополіст "Газпром" заявив про готовність зменшити ціни на газ споживачам свого головного експортного ринку - країнам Європи. Про це сказано у звіті "Газпрому" про діяльність у сфері стійкого розвитку за 2008-2009 роки.

"Газпром" назвав укладення довгострокового контракту на постачання газу європейським споживачам "неодмінною умовою газової торгівлі", визнавши разом з тим можливість переговорів про ціну палива.

"Проте "Газпром" готовий враховувати думку споживачів і проводити гнучку торговельну політику в тому разі, якщо розрив між контрактними і спотовими цінами сягає істотної величини", - наголошується в документі.

Російська компанія зазначила, що навесні 2010 року ряд компаній одержали можливість купувати частину законтрактованого газу за спотовими цінами (E.ON Ruhrgas, wіoski ENI i GDF Suez).

"Газпром", який постачає в 27 країн Євросоюзу близько 25% газового імпорту, через різке падіння попиту на газ, викликане світовою кризою 2008 року, минулого року був змушений погодитися на знижки на газ для низки європейських споживачів.

Як повідомлялося, німецька компанія E.On вимагала від "Газпрому" зменшити ціни на газ. Раніше про знижку домовилася Латвія. Якщо так піде і далі, то Україна стане країною, яка, завдячуючи своїм політикам, платить найбільшу ціну за російський газ в Європі.

Європейські клієнти знову незадоволені цінами "Газпрому". Тільки навесні концерн пішов деяким з них на поступки. Але німецька E.On знову вимагає коригування контракту з "Газпромом". Можливо, німці можуть собі дозволити такі вимоги, оскільки E.On Ruhrgas є акціонером оператора газопроводу Nord Stream.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1089 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ