Пт, 2024-04-26, 19:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 8 » Киян позбавлять права обирати мера. "Біло-синім" для встановлення абсолютної влади не вистачає столиці
19:20
Киян позбавлять права обирати мера. "Біло-синім" для встановлення абсолютної влади не вистачає столиці
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


На засіданні уряду міністр юстиції Олександр Лавринович представив проект нового закону "Про столицю України - місто-герой Київ". У документі пропонується скасувати посаду мера міста і розділити його обов'язки між двома чиновниками - головою міської ради та головою міської адміністрації, пише сьогодні газета "Дело".
Перший буде обиратися з числа депутатів міської ради шляхом таємного голосування. А другого призначатиме особисто президент України за поданням Кабінету міністрів.

Отже, у разі ухвалення такого закону кияни позбудуться права обирати мера. Замість нього керуватиме столицею губернатор, підконтрольний главі держави.

Згідно з чинним законом, голову Київради обирають кияни під час прямих виборів. Тільки після цього президент повинен затвердити цю кандидатуру як голову міськадміністрації. Саме ця норма час від часу використовувалася президентом для тиску на міського голову.

Столичні депутати стривожені ініціативами нового уряду. На їхню думку, це спроба запобігти небажаному результату, який може отримати партія влади на майбутніх місцевих виборах у Києві. Якщо законопроект буде схвалений, то незалежно від результатів волевиявлення киян столицею керуватиме людина президента.

Зараз мером столиці є Леонід Черновецький. Він підтвердив свою легітимність на цій посаді, перемігши на позачергових виборах. Після перемоги він заявив, що кияни на виборах підтвердили, що він не займався "дерибаном землі" і "що ніякий він не наркоман".

Минула влада відкрито конфліктувала з градоначальником. Що стосується новоприбулих - з ними у Черновецького теж не все гладко.

Як стало відомо ЗМІ, підготовлений Мін'юстом новий проект закону викликав гостру дискусію навіть у самому Кабміні. Свої зауваження до проекту закону висловили кілька віце-прем'єрів. У підсумку документ вирішили відправити на доопрацювання.

Згідно з текстом документа, голова міськради, якого депутати будуть обирати самі, матиме досить обмежені функції. Він буде вести засідання міськради, затверджувати його порядок денний, брати участь у підготовці законопроектів. У глави столичної міськради буде два заступники, яких обиратимуть депутати.

На відміну від голови міськради, голова Київміськадміністрації, який призначається президентом, матиме більш широкі повноваження. Він буде готувати до розгляду міськради бюджет міста, погоджувати кандидатури керівників комунальних підприємств. Крім того, він зможе зупиняти дію актів міських та районних органів самоврядування, якщо вони не відповідатимуть Конституції, вносити пропозиції про передачу або продаж комунальної власності. Інша революційна норма - скасування райдержадміністрацій. Замість них усі функції будуть виконувати голови райрад.

Депутат Київської міськради від Блоку Віталія Кличка Валерій Карпунцов негативно ставиться до можливого позбавлення киян права обирати мера. "Партії регіонів вибори мера зараз невигідні: є ризик втратити вплив на Київ. Вибори можуть виграти їхні опоненти, Тимошенко, наприклад", - вважає Карпунцов.

Нагадаємо, що останні вибори - президентські - показали, що обираючи між Януковичем і Тимошенко 65% киян віддають перевагу лідеру БЮТ.

Голова Шевченківської райадміністрації Віктор Пилипишин, у свою чергу, впевнений, що керівництво країни пішло на такий складний шлях ротації влади, оскільки хоче повністю підпорядкувати собі столицю. "Адже простіше взяти й оголосити нові вибори, а не грати в політичні ігри", - стверджує він. Проте зазначимо, що торік КС вирішив, що Черновецький повинен залишатися мером до 2012 року.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що плани у "біло-блакитних" більш глобальні. "Мотив законопроекту очевидний. Партії регіонів потрібно отримати всю повноту влади в країні, а для завершення картини їм не вистачає тільки Києва. У Партії регіонів немає кандидата, який би міг перемогти на всенародних виборах, а в Київраді вирішити питання набагато легше - технологія "тушок" вже відпрацьована", - зазначив він, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

Про категоричне неприйняття ідеї відмови від всенародних виборів заявляють навіть опоненти Черновецького. Депутат Київради Дмитро Андрієвський висловив надію, що варіант законопроекту, який обговорювався на Кабміні, не остаточний. За його словами, Верховна Рада не піде на те, щоб залишити киян без виборів.

"Кияни будуть заперечувати. До них приєднаються і депутати, і навіть європейські інститути", - припускає депутат.

Не залишається осторонь процесу і нинішній мер Києва. Заступник мера Алла Шлапак виступає за прямі вибори градоначальника. "Ми свою позицію відстоюємо: мер буде обиратися мешканцями", - зазначила вона.

А от у самій Партії регіонів чітко виробленої позиції з приводу того, як має вибудовуватися влада в Києві, поки що немає. "Дискусія ще триває. Особисто я проти того, щоб закон писали під зняття конкретної людини - Черновецького", - заявив народний депутат від провладної фракції Василь Горбаль, який відповідав під час виборів президента за столицю.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 995 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ