Вт, 2024-04-23, 18:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 13 » Київський патріархат звинувачує РПЦ у блокуванні діалогу з УПЦ МП
21:34
Київський патріархат звинувачує РПЦ у блокуванні діалогу з УПЦ МП
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) заявляють, що Російська православна церква (РПЦ) цілеспрямовано не допускає налагодження діалогу та зближення УПЦ КП з Українською православною церквою Московського патріархату (УПЦ МП).

"У Московській церкві роблять усе для того, щоб можливість такого діалогу було зруйновано. Позиція Московського патріархату щодо УПЦ КП - це позиція однозначного несприйняття нас, вони не вважають нас церквою й об'єктом для діалогу, і хочуть, щоб Українська православна церква Київського патріархату зникла назавжди, і якнайшвидше", - сказав на прес-конференції в середу в Києві голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), передає "Інтерфакс Україна".

- В УПЦ КП вимагають від Київської ради не встановлювати монополію Московського патріархату в ритуальних послугах

Він зазначив, що минулого тижня в Києво-Печерській лаврі вперше за багато років відбувся собор УПЦ МП, на якому, за його словами, було видно, що в УПЦ МП немає однозначного ставлення до питань співіснування з УПЦ КП і з тим, чи прагне УПЦ МП до більшої автономії чи до більшого зближення з РПЦ. "Між Москвою та Києвом (між УПЦ МП і РПЦ - ред.) є лінія напруги", - вважає владика Євстратій.

Єпископ звернув увагу на те, що багато представників УПЦ МП виступають за збереження чи навіть розширення прав самоврядування, але є "менш агресивно налаштована і більш діяльна в медіа-просторі частина, що налаштована на конфлікт". Він пояснив, що має на увазі представників духовенства Донецької та Одеської єпархій УПЦ МП.

Нагадаємо, що згаданий собор Української православної церкви Московського патріархату відбувся в Києво-Печерській лаврі 8 липня. Собор затвердив усі дії та ухвали Священного синоду й соборів єпископів Української православної церкви Московського патріархату в період між соборами УПЦ МП - з 26 червня 1992 року до 8 липня 2011 року.

Крім того, собор УПЦ МП затвердив "Статут про управління Української православної церкви" в редакції, схваленій собором єпископів УПЦ МП 21 грудня 2007 р. Цей "Статут" набрав чинності з моменту прийняття.

Як ми повідомляли раніше, на думку деяких джерел в УПЦ МП, метою і проведення собору, і затвердження змін у статуті УПЦ МП було зміцнення її незалежності від Російської православної церкви, або, за обережнішими оцінками, збереження нинішньої автономії УПЦ МП від зазіхань Патріарха московського Кирила.

У прес-службі Київського патріархату зазначили, що "події навколо собору і під час його роботи підтверджують - УПЦ внутрішньо розділена. І, як і 1992 року, цей поділ спровоковано ззовні - з Московської патріархії. Навіть неформальними рупорами цього поділу залишаються ті ж особи, що й тоді - Агафангел (митрополит Одеський УПЦ МП - ред.), Іоанафан (архієпископ Тульчинський УПЦ МП - ред.), до них приєднується і Донецький митрополит Іларіон, якому, мабуть, у московському ВЗЦЗ (Відділ зовнішніх церковних зв'язків МП - ред.) пообіцяли київське митрополитство - як колись ним заманювали харківського митрополита Никодима. Читаючи матеріали та спостерігаючи за подіями, можна переконатися, що за 20 років Москва нічого нового не вигадала - вона готова розколоти Українську церкву, аби тільки витіснити з неї незгодних бути слугами "русского мира". Можна лише сподіватися, що вдруге на цей сценарій не клюне більшість в УПЦ (МП), як вони це зробили в минулому".

В УПЦ КП вимагають від Київської ради не встановлювати монополію Московського патріархату в ритуальних послугах

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) вимагають від депутатів Київської міської ради не ухвалювати рішення про надання Свято-Іллінській парафії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) "фактично в безкоштовну оренду" терміном на 3 роки приміщень у місцях оформлення замовлень на ритуальні послуги.

Як заявив на прес-конференції в середу в Києві голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), 14 липня на засіданні сесії Київської ради має бути розглянуто цю постанову, яку було ініційовано головою фракції Партії регіонів у Київській раді Олексієм Омельяненком.

"Багато киян не є парафіянами конкретної церкви і не знають, куди звертатися з даних питань щодо здійснення обрядів при похованні померлих, тому у відповідних місцях мають бути уповноважені представники різних конфесій, і вони мають бути всі представлені на принципах рівноправності", - сказав єпископ.

Він висловив сподівання, що Київська рада не ухвалить рішення, що може сприяти розпаленню міжконфесійної ворожнечі, а також порушує закони України та доручення президента країни.

Єпископ Євстратій зазначив, що, згідно з соціологічними опитуваннями, в Києві близько 50% парафіян Київського патріархату і 16-18% - Московського. Тому подібна постанова, яка, на його думку, утворить монополію для представників МП в даному питанні, суперечитиме інтересам киян.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 933 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ