Пт, 2024-04-26, 01:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 10 » "Коаліція тушок" готова оголосити про своє народження
11:16
"Коаліція тушок" готова оголосити про своє народження
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парламентська коаліція може бути створена до кінця цього тижня. Про це заявив депутат від Партії регіонів Олександр Стоян в ефірі Шустер Live.
"Я думаю, що коаліція буде до кінця тижня", - зазначив він.

"Треба ще президенту підписати цей закон (про внесення змін до регламенту, які дозволяють формувати коаліцію з окремих депутатів), опублікувати його в" Голосі України ", зробити персональні підписи членів коаліції", - сказав "регіонал".

"Після цього, коаліція буде подавати подання на прем'єр-міністра", - заявив Стоян.

"У нас є місяць на формування коаліції, але це буде досить нормальними темпами зроблено", - вважає "регіонал".

За його словами, до коаліції, швидше за все, ввійдуть 235 депутатів, які проголосували у вівторок за зміни до регламенту і які "підпишуть персональну коаліційну угоду".

Стоян також вважає "нормальною кандидатурою" на посаду прем'єр-міністра Миколи Азарова .

Учора Рада зробила останній крок до створення коаліції Партії Регіонів, КПУ, Блоку Литвина та окремих депутатів: були проголосовані зміни регламенту ВР, які дозволяють таку коаліцію створити.

БЮТ, який напередодні пообіцяв "зробити все", щоб ці зміни не були прийняті, зміг лише затягнути розгляд питання на годину розглядом двох десятків поправок, та й ті більше вносили їх союзники з НУ-НС.

Таким чином, Рубікон перейдено: вже сьогодні "Регіони" обіцяють опублікувати закон про регламент в "Голосі України" за підписом президента і оголосити про створення коаліції. А в четвер проголосувати за новий Кабмін.

Щоправда, вчора озвучувалася і дещо інша версія. Так, нардеп-"бютівець" Сергій Міщенко висловив думку, що метою зміни регламенту все-таки є шантаж фракції НУ-НС - щоб вона увійшла до коаліції з ПР на умовах "регіоналів", бо "нунсівцям" дадуть ще один день (середу) на прийняття рішення і після цього, у четвер, оголосять про створення коаліції. Тієї чи іншої, пише в середу газета "Сегодня".

Втім, і в БЮТ визнають, що чекати прозріння "нунсівців" "Регіонам" сенсу немає: за словами одного з нардепів-"бютівців", на даний момент у ПР менше прихильників у НУ-НС, ніж було тиждень тому: якщо до початку березня це число досягло 34-35 осіб, то тепер воно скоротилося до 15-20 (через небажання " регіоналів "задовольняти кадрові та грошові апетити" нунсівців "). Та й вони зовсім не горять бажанням іти в коаліцію "тушками".

Дійсно, на даний момент задній хід дав навіть "Єдиний центр" : нардеп з цієї групи Леся Оробець дала зрозуміти, що ЄЦ ще розраховує на об'єднання більшості фракції НУ-НС для коаліції з ПР. Хоча, швидше за все, мова йде про інше: ЄЦ увійде в коаліцію, коли влада стабілізується і коли задовольнять його умови (віддадуть посаду голови МНС і губернатора Закарпаття).

Поки ж коаліція буде сформована без них. За інформацією ЗМІ, підписи депутатів вже зібрані, тому питання тільки за оголошенням.

Як показало вчорашнє голосування за закон про регламент, цих підписів буде 236: крім 219 депутатів ПР, КПУ і Блоку Литвина, до неї увійдуть 7 "бютівців", 6 "нунсівців" і всі 4 позафракційних депутата.

Цікаво, що серед оних виявилася не тільки Інна Богословська і давній перебіжчик з БЮТ Ігор Рибаков, що закономірно, але і той, що раніше зі скандалом вийшов з ПР Василь Кисельов, він обвинувачував президента Віктора Януковича у ставці на кримінальні структури в Криму, і навіть Тарас Чорновіл .

Він протягом останніх кількох місяців був одним з основних спікерів від Тимошенко з "мочилова" Януковича. А нині - такий крутий поворот. "Прийняти рішення мені допомогла грунтовна розмова з Миколою Азаровим та Андрієм Клюєвим, - пояснив сам Чорновіл. - Але для себе я нічого не просив. І мені нічого не обіцяли".

Окремо варто сказати про "бютівців" і "нунсівців", які повинні увійти до коаліції. "Бютівців" сем:еро Віталій Барвіненко, Геннадій Задирко, Володимир Каплієнко, Григорій Омельченко, Юрій Полунєєв, Ігор Савченко та Олег Черпіцький.

Барвіненко і Задирко - креатура екс-міністра транспорту Йосипа Вінського, який посварився з Юлією Тимошенко . При цьому, зараз в оточенні Вінського кажуть, що йому запропонували посаду заступника секретаря РНБО.

Савченко і Черпіцький вважаються депутатами, яких привів до парламенту земельний магнат Богдан Губський; їхнє долучення до коаліції називають платою Губського за збереження його бізнесу за нової влади (при цьому він сам залишається в БЮТ).

Полунєєв вважається креатурою "бютівського" мільярдера Костянтина Жеваго, але його входження в коаліцію не пов'язують з Жеваго. Сам Полунєєв пояснював свою позицію несприйняттям фракцією БЮТ його законопроектів.

Омельченко - бютівський дисидент ще з 2008-го. Саме він дав старт відомій "справі педофілів" з "бютівської" фракції. Напередодні "політичного кілера" , раніше виключеного з фракції "за цинічну брехню і наклеп", повернули до лав можливого примикання його і ще двох екс-" бютівців "до нової коаліції. БЮТ, щоб уникнути

Барвіненко вважається депутатом, близьким до екс-"бютівця" Рибакова, який зараз є неформальним лідером позафракційних.

З НУ-НС до коаліції, зважаючи на все, увійдуть 6 осіб: Юрій Бут, Станіслав Довгий, Іван Плющ, Володимир Поляченко, Олександр Омельченко та Ігор Палиця .

Двоє з них - Бут і Плющ - входять до групи впливу Віктора Балоги і фактично є його "першим внеском" в коаліцію з "Регіонами", який дозволяє поки залишатися осторонь "Єдиного центру".

Омельченко, Довгий і Поляченко є "людьми номенклатури", які просто не бачать себе в опозиції. До того ж, за інформацією ЗМІ, Довгий і Поляченко серйозно хворих, і велику частину часу проводять на лікуванні в Німеччині, тому їм перебування в опозиції просто ні до чого.

Найбільш цікаво входження в коаліцію Палиці. Соратник мільярдера Ігоря Коломойського, він вважався людиною, який повинен був бути центром об'єднання НУ-НС навколо Миколи Мартиненка і Олександра Третьякова. І те, що Палиця, а по суті Коломойський, пішов на союз з ПР поодинці, може свідчити про його розрив з групою Мартиненка-Третьякова.

ЗМІ припускають, що мільярдерові набридло містити ораву "нунсівців". Тепер свої питання він буде безпосередньо вирішувати з президентом і з новим урядом.

Прем'єром стане Азаров. Сумнівів не залишилося

Хоча питання про склад коаліції вирішено, вчора Янукович запросив до себе на розмову Сергія Тігіпка і Арсенія Яценюка . Саме їх, разом з Азаровим, сам президент називав можливими кандидатами на прем'єрське крісло.

Але, як пояснило джерело у фракції ПР, цього разу мова про прем'єрство вже не йде. Водночас жоден з "регіоналів" не зміг сказати, які посади запропонують Тігіпку і Яценюку. По закінченні ж зустрічі Януковича з Яценюком прес-служба президента повідомила, що йому була запропонована "висока посада", але той відмовився, вважаючи за краще місце в опозиції.

ЗМІ не сумніваються в тому, що прем'єром буде Азаров. Та й так звана "коаліція тушок", яка після вчорашнього голосування ВР має дуже великий шанс на народження, буде створена на основі саме Партії регіонів, де "відщепенці" просто не зможуть претендувати на таку високу посаду. Самі ж "Регіони" вже не раз заявляли, що очолити Кабмін повинен саме виходець із ПР.

При цьому, у стінах парламенту відкрито називають саме ім'я Азарова, у тому числі й спікер Володимир Литвин прогнозував нову коаліцію і Кабмін під головуванням цього "регіонала".

Президент України Янукович раніше обіцяв країні проукраїнського прем'єра, проте, наприклад, в НУ-НС обурені перспективою призначення Азарова, який навіть не знає державної української мови. Що мало в'яжеться з обіцяною "проукраїнськістю".

Судячи з розмов в кулуарах Ради, першого віце-прем'єром стане Андрій Клюєв , а віце-прем'єром з ПЕК - Юрій Бойко . Гуманітарних віце-прем'єром називають Володимира Семиноженка (обіймав цю посаду в уряді Януковича 2002-2004 роках).

А поки "біло-сині" затверджують коаліційні справи і ділять портфелі, більшість парламентаріїв з "біло-сердечної" і "помаранчевої" фракцій - назвали поправки - "конституційним переворотом" і пообіцяли оскаржити їх у Конституційному суді.

Так, наприклад, "нунсівець" Роман Зварич вже заявив, що буде ініціровать збір 45 підписів з метою подати позов до Конституційного суду з приводу внесення правок в регламент. "По секрету" нардеп розповів, що цей позов "точніше конституційне звернення" вже готове.

На сьогодні ж є в наявності рішення Конституційного суду України 2008 року, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями, як того хочуть в ПР.

Звернутися в КСУ планують і "Регіонали", але з іншою метою - щоб потім не виникло сумнівів у законності коаліції.

Так представник ПР Олександр Єфремов заявив, що "якщо вони (противники - ред) не подадуть, ми подамо, ми теж хочемо чистоти тут жанру і нам дуже важливо, щоб все було дотримано в рамках Конституції і закону".

Втім, відкладати створення більшості до рішення Конституційного суду парламентарії навряд чи стануть.

Вирішити долю нового закону, а отже і нової коаліції повинен президент. За Конституцією, у нього є 15 днів, щоб підписати або ветувати документ. Раніше вже звучали припущення, що Янукович швидко поставить свій підпис під законом, що не дивно, поскільки таким чином йому вдасться зосередити в руках "Регіонів" всю вертикаль влади.

Однак, багато політиків досі сподіваються на президентське вето, застерігаючи його від "неконституційного шляху".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1127 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ