Вт, 2024-04-23, 19:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » Кредитування населення в Україні скоротилося в 10 разів за 2009 рік
23:00
Кредитування населення в Україні скоротилося в 10 разів за 2009 рік
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Кількість громадян, які змогли взяти в українських банках кредити під заставу рухомого і нерухомого майна, в 2009 році скоротилося в 10 разів. Міністерство юстиції повідомило, що лише 37,5 тис позичальників-фізичних осіб змогли отримати такі кредити.
При цьому кількість іпотечних кредитів впала до мінімальних 19 тис. Банкіри не обіцяють, що кількість кредитів населенню цього року зросте, але упевнені, що такого значного падіння більше не буде, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Міністр юстиції Микола Оніщук повідомив, що в 2009 році кількість нотаріально завірених кредитних договорів під заставу рухомого і нерухомого майна скоротилася в 10 разів.

"Лише 37,5 тис українців минулого року ризикнули закласти своє майно для отримання різних видів позик", - сказано в повідомленні. З них 19,3 тис - іпотечні кредити під заставу землі, будов, виробничих і житлових приміщень, а 18,3 тис - кредити під заставу майна. Квартири і житлові будинки заклали 11632 людини, земельні ділянки - 2235, а товари - 1414. Під заставу транспорту видана найбільша кількість кредитів - 13 тис.

Рекордним за кількістю укладених договорів був 2007 рік - 500 тис (зокрема 267 тис - застави іпотеки), але вже в 2008 році їх кількість впала до 361,5 тис (199 тис - іпотека). Ці цифри показують реальне падіння кредитування фізичних осіб через кризу. Заставне кредитування минулого року скоротилося на 89,6%, а з 2007 року - на 92,5%.

Банкіри пояснюють таку динаміку ускладненнями з оцінкою вартості застав, що постійно знецінюються. "Нерухомість знецінювалася, і кредитувати під неї з урахуванням зниження платоспроможності клієнтів було неможливо", - зазначив віце-президент "Альфа-банку" Роман Шпек.

Припинення видачі нових кредитів населенню призвело до зниження роздрібного портфеля банків в 2009 році на 38,5 млрд грн - до 235,3 млрд грн (-14%). Зупинка падіння кредитування можлива лише після досягнення політичної стабільності в країні.

"Важливо, щоб швидко закінчилися вибори і наступила стабільність. Досі реформи не проводилися, оскільки влада була скута президентськими виборами і обіцянками електорату", - сказав голова правління "Укрексімбанку" Віктор Капустін.

За даними "Простобанк консалтинг", зараз 9 банків пропонують кредити на купівлю автомобілів, 8 - на купівлю житла на вторинному ринку, 6 - на первинному. До середини року ця ситуація майже не зміниться, а значить, кількість кредитів скорочуватиметься.

"Деякі банки кредитують, деякі планують повернутися на цей ринок, але всі роблять акцент не на роздрібне, а на корпоративне кредитування", - підкреслив Шпек. Лише завдяки збільшенню позик платоспроможним підприємствам банкіри розраховують збільшити портфелі.

"Падіння на ринку банківських послуг припинилося. Почалося невелике зростання, і, думаю, зараз можна говорити про початок невеликого пожвавлення в економіці. Темпи зростання банківського ринку не перевищать 3-5%", - сказав голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.

Як повідомлялося, раніше Верховна Рада ухвалила заборону на підвищення фінансовими компаніями і кредитними союзами ставок за кредитними договорами в односторонньому порядку. У кредитних союзах запевняють, що не займаються самовільною зміною процентних ставок, але неофіційно визнають, що йдуть на їх підвищення через необхідність виплачувати високі депозитні відсотки.

Аналогічна заборона для банків була ухвалена на початку кризи - 12 грудня 2008 року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1248 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ