Пт, 2024-04-26, 13:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 17 » АЕС в Україні не страшні цунамі і пряме попадання "Боїнга"
13:39
АЕС в Україні не страшні цунамі і пряме попадання "Боїнга"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/



Після масштабної аварії на японській АЕС у Фукусімі, яка може загрожувати світові "другим Чорнобилем", українські атомники посилили охорону стратегічних об'єктів.

Сьогодні в Україні працюють чотири атомні електростанції: Запорізька, Південно-Українська (Миколаївська область), Хмельницька і Рівненська. На думку експертів, японський сценарій на українських атомних станціях повторитися не може. За їхніми словами, єдина небезпека для наших блоків - якщо буде землетрус у Румунії. Але всі споруди мають витримати поштовх і в 7 балів. Крім того, блоки можуть витримати падіння літака і навіть вибух 5 тонн тротилу.

"Якщо розібратися, то причиною НП на "Фукусімі-1" став не землетрус, а цунамі, - розповіла керівник Центру інформаційної політики і зв'язків з громадськістю НАЕК "Енергоатом" Наталія Козлова. - Корпусу станції, де розташована система енергопостачання, не вистачило буквально півметра, щоб її не затопило. В результаті вийшла з ладу система охолодження реактора".

"Як ви розумієте, цунамі у нас апріорі не може бути. Та якби й були, то після трагедії на ЧАЕС усі проекти атомних станцій переглянули, і тепер вони, не побоюся цього слова, у тисячу разів безпечніші за Чорнобильську. Я скажу більше: наші АЕС витримають землетрус силою 9 балів, а всі системи безпеки працюватимуть, навіть коли станція повністю піде під воду", - стверджує Козлова.

У "Енергоатомі" кажуть, що 200-міліметровий корпус реакторів дуже міцний і захований за товстими залізобетонними стінами АЕС. На відміну від японських, на українських атомних станціях не менше двох систем безпеки. "В разі землетрусу ці всі органи падають за 2,5 секунди. Вони падають в активну зону і таким чином призупиняють, зупиняють реакцію, яка відбувається в активній зоні", - зазначив начальник відділу ядерної безпеки Хмельницької АЕС Віталій Лигус.

Атомники запевняють - блок зупинять навіть автономно. Загрозу смерчів, снігопадів та повеней теж не розглядають: за їхніми словами, вони тут бувають рідко.

Окрім природних катаклізмів, на ХАЕС готові навіть до терактів. Кожен блок витримає падіння літака вагою у 15 тонн, також він залишиться неушкодженим, якщо на відстані 200 метрів біля нього вибухне 5 тонн тротилу. "Щоб було зрозуміло, скажу: якщо на саму станцію впаде найбільший літак компанії "Боїнг", реактор залишиться неушкодженим", - каже Наталія Козлова.

Не загрожують катаклізми і закритій Чорнобильській АЕС. Саркофаг, який було споруджено над зруйнованим блоком 4-го реактора, сконструйовано так, щоб витримати не тільки стихійні лиха, а й вибухи бомб.

Землетрус і цунамі в Японії викликали надзвичайну ситуацію на АЕС "Фукусіма-1". Вийшла з ладу система охолодження, і першому і третьому енергоблоках почалося часткове розплавлення ядра реактора. Європейський лідер в атомній сфері - Франція - надала аварії на "Фукусіма-1" шостий ступінь складності за семибальною шкалою МАГАТЕ. Єдина аварія, якій надали сім балів – це Чорнобильська.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 939 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ