Ср, 2024-04-24, 18:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 16 » США стурбовані кримінальними справами проти опозиціонерів
22:46
США стурбовані кримінальними справами проти опозиціонерів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Продовження нинішнього курсу влади щодо опозиції може серйозно зашкодити репутації України та її європейській перспективі. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США, один з керівників Бюро державного департаменту США з питань демократії, прав людини та праці Томас Мелія в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

- У США занепокоєні недостатньою прозорістю закону про вибори
- Тимошенко не боїться судимості і побачила в Януковича невиліковну хворобу

Він заявив, що в США дуже уважно стежать за судовими процесами над екс-прем'єром Юлією Тимошенко і екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

"Так, ми дуже уважно стежимо за цими судовими процесами. Більше того, на деяких судових засіданнях присутні спостерігачі від американського посольства", - зазначив він.

"Посол Джон Теффт висловлював наше занепокоєння з приводу того, що характер деяких із цих процесів виглядає політично вмотивованим", - нагадав Мелія.

"Майбутнє України перебуває в Європі. І те, що занепокоєння висловлюється з Брюсселя, — дзвінок для України: якщо триватиме нинішній курс, то це серйозно зашкодить репутації вашої країни і її європейській перспективі", - підкреслив він.

Мелія також зазначив, що останнім часом відбулося посилення тиску на опозиційно й незалежно налаштовані засоби масової інформації.

"І це також викликає велику стурбованість, бо, безумовно, звужує простір для політичних дискусій і можливість для виборців побачити весь спектр політичних поглядів", - додав він.

Крім того, за словами представника держдепу США, посилення тиску на засоби масової інформації в Україні викликає стурбованість у зовнішньополітичному відомстві США.

"Очевидно, що посилився тиск на опозиційно і незалежно налаштовані засоби масової інформації. І це також викликає велике занепокоєння, тому що, безумовно, звужує простір для політичних дискусій і можливість для виборців побачити весь спектр політичних поглядів", - сказав Мелія.

"Схоже, тепер у ЗМІ почастішали візити, наприклад, з податкової адміністрації, в порівнянні з тим, що було раніше. Також тепер складніше залучати рекламодавців, що дуже важливо для незалежного розвитку ЗМІ", - підкреслив він.

"Може навіть не йтися про насильство над журналістами (хоча ми знаємо і пам'ятаємо про ще не до кінця розслідувані справи про насильство над журналістами), однак і без цього іноді буває достатньо економічного та адміністративного тиску, щоб звузити можливості свободи друку", - заявив високопоставлений американський дипломат.

Крім того, багато представників ПАРЄ та Європарламенту також висловлювали стурбованість політично вмотивованим кримінальним переслідуванням представників опозиції. Зокрема, президент фракції Європейської народної партії і християнських демократів в ПАРЄ Люка Волонте заявив, що гнів влади, спрямований проти опозиції, є жахливим початком головування України в Комітеті міністрів Ради Європи.

У свою чергу глава МЗС Костянтин Грищенко запевнив делегацію Парламентської асамблеї Ради Європи в тому, що в Україні не застосовується вибіркове правосуддя. "Це не вибіркова юстиція", - сказав міністр закордонних справ, коментуючи ситуацію навколо кримінальних справ проти представників опозиції в Україні.

Нагадаємо, 9 червня Європейський парламент (ЄП) підтримав резолюцію з критикою на адресу української влади про застосування кримінального права як інструменту для досягнення політичних цілей.

А міжнародна правозахисна організація Freedom House порекомендувала Україні припинити переслідування політичних опонентів, зменшити роль СБУ, відмовитися від ініціативи регулювання електронних ЗМІ, забезпечити проведення парламентських виборів 2012 року відповідно до міжнародних стандартів.

Крім цього, Freedom House рекомендував Євросоюзу прискорити підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі та спростити візовий режим для її громадян, хоча після першого року правління президента Віктора Януковича в Україні спостерігаються утиски демократії та погіршення ситуації з дотриманням прав людини.

Головною рекомендацією США та Євросоюзу є збільшення уваги міжнародної спільноти до процесів, які відбуваються в Україні, і допомога у демократизації українського суспільства.

Водночас голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що підтримана Європарламентом резолюція, яка критикує українську владу за справу проти екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, не стримує процесу підготовки угоди про асоціацію між Україною та ЄС і не відкладає її підписання.

У США занепокоєні недостатньою прозорістю закону про вибори

У США також занепокоєні недостатньою прозорістю закону про вибори народних депутатів, заявив Томас Мелія.

"Ми з великим зацікавленням стежили за процесом створення нового закону про вибори народних депутатів. Слід відзначити, що в нас і тут виникало певне занепокоєння, оскільки цей процес не на всіх етапах був достатньо прозорим", - сказав він.

За словами Мелії, "було втрачено певні можливості для того, щоб збудувати ширший консенсус із приводу умов, які формулює цей закон про вибори".

Водночас він зазначив, що ще є шанс скористатися тими порадами, які надали Україні міжнародні експерти.

"Для нас важливо, щоби цей процес залучав усі зацікавлені сторони, щоб у ньому враховувались усі можливості. Такого характеру дискусії, на наш погляд, не відбулося", - сказав він.

Загалом, за словами Мелії, в Америці і в Європі поділяють "певне занепокоєння з приводу того, що в Україні протягом останніх року-двох відбувається відхід від деяких ключових позицій".

Як приклад він навів місцеві вибори наприкінці 2010 року, які були "не так добре проведені", як президентські на початку того ж року.

"Наступні вибори, парламентські, вже на горизонті — вони призначені на кінець наступного року. І весь світ уважно спостерігатиме за ними, щоб зробити висновок, куди ж далі прямує Україна", - зазначив Мелія.

Коментуючи судову реформу, він висловив думку, що в розробці відповідного законодавства не було враховано весь пакет порад від Венеціанської комісії та інших іноземних фахівців, включно з американськими.

"В нас залишається відчуття, що можна було б ще багато чого покращити в українській судовій системі. Зокрема у сфері незалежності суддів", - сказав експерт.

Нещодавно голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляв, що парламент розпочне розглядати закон про вибори народних депутатів після надходження рекомендацій від Венеціанської комісії. "Будуть рекомендації Венеціанської комісії, тоді ми розпочнемо розгляд цього закону", - сказав Литвин.

Раніше Литвин заявляв, що законопроект про вибори народних депутатів не буде схвалено до кінця 8-ї сесії.

Нагадаємо, проект закону "Про вибори народних депутатів України" ще не внесено до парламенту. Доопрацьований варіант документа було оприлюднено на сайті Міністерства юстиції 27 травня. Законопроект, підготовкою якого займалася робоча група під керівництвом глави Мін'юсту Олександра Лавриновича, передбачає проведення виборів за змішаною системою, підвищує прохідний бар'єр до парламенту з 3% до 5% і забороняє участь у виборах блоків політичних партій.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 925 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ