Чт, 2024-04-18, 09:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 21 » Криваві мітинги в Єгипті тривають, ЄС засуджує кровопролиття. ВІДЕО
10:57
Криваві мітинги в Єгипті тривають, ЄС засуджує кровопролиття. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У єгипетській столиці десять людей загинуло в результаті сутичок між силами безпеки і демонстрантами в неділю на площі Тахрір, повідомляє NEWSru.com з посиланням на представників міністерства охорони здоров'я та народонаселення Єгипту.

Усього на цей момент офіційно підтверджено загибель 13 людей. У ніч проти 20 листопада в сутичках з поліцією у штаб-квартирі сил безпеки в Александрії застрелено одного демонстранта.

За даними відомства, кількість постраждалих досягла 1700 осіб, більшість з яких відправили до лікарень. Тільки під час сутичок, що спалахнули минулого вечора біля будівлі МВС неподалік від Тахрір, постраждали 192 єгиптянина.

Заворушення почалися в ніч проти неділі, коли поліція, а потім армія спробували відтіснити протестувальників з центральної площі столиці Тахрір. Проте всі ці спроби не увінчалися успіхом, і туди знову повернулися тисячі демонстрантів, чисельність яких з кожною годиною тільки збільшувалася.

Загиблі і поранені були напередодні також і у розташованій на сусідній вулиці будівлі міністерства внутрішніх справ АРЄ, куди ще ввечері ринув натовп протестувальників. За свідченням очевидців, які охороняли відомство, правоохоронці відкривали вогонь бойовими патронами на ураження по всіх, хто намагався наблизитися.

На Тахрірі зараз встановився відносний спокій. Але сутички з правоохоронцями тривають досі.

До Тахріру, з якого після кількох невдалих спроб розігнати маніфестантів повністю пішли армія і поліція, в даний час стікаються люди як зі столиці, так і з провінцій. На площі вже з'явилися польові шпиталі, люди несуть продукти і воду учасникам акції протесту. На прилеглих вулицях чергують десятки карет швидкої допомоги.

Тим часом керівна в Єгипті Вища рада збройних сил запевнила, що не прагне затягнути перехідний період у країні. У поширеній недільним вечором заяві армії після спільного засідання з членами уряду підкреслюється, що військові також нікому не дозволять перешкодити процесу демократичних перетворень у країні.

У своєму комюніке Вища рада, висловивши жаль у зв'язку з подіями, що відбуваються, також заявила про прихильність до висунутої ними ж "дорожньої карти", яка передбачає передачу наступного року владних повноважень обраним цивільним керівникам. Рада закликала всі політичні партії і течії сприяти нормалізації ситуації.

Армія також повідомила, що доручила урядові Ісама Шарафа "в найкоротші терміни розслідувати всі обставини, які призвели до сумних подій на Тахрірі, і негайно передати суду всіх винних".

Тим часом народні хвилювання охоплюють нові провінції Єгипту.

Близько п'ятдесяти тисяч людей прийшли на площу Тахрір у центрі Каїра в п'ятницю, 18 листопада, для участі в одній з наймасовіших акцій за останні кілька місяців.

У суботу, 19 листопада, співробітники єгипетської поліції на центральній каїрській площі Тахрір в Єгипті розганяли тисячі мітингувальників і демонтували намети.

Якщо раніше демонстрації організовували ліберально-демократичні політичні рухи, то тепер на чолі акції протесту були ісламські "Брати-мусульмани".

Окрім "Братів-мусульман", до акції протесту приєдналися салафіти, ліві й ліберальні групи, а також низка молодіжних організацій.

Нагадаємо, що в січні 2011 року в Єгипті спалахнули масові антиурядові виступи, що супроводжувалися заворушеннями та сутичками з поліцією. Жертвами великомасштабних сутичок стали 840 людей. 11 лютого, після 18 днів народних заворушень, президент Хосні Мубарак, який правив Єгиптом 30 років, подав у відставку. Напередодні він неодноразово говорив, що не має наміру залишати Єгипет і хоче померти на батьківщині.

Проти поваленого президента та його синів було висунуто звинувачення у вбивстві й замаху на вбивство учасників мирних демонстрацій, а також у зловживанні владою та збагаченні коштом держави.

Однак відтоді в Єгипті нерідко виникають сутички демонстрантів і поліції та різного роду заворушення, зокрема й з релігійним та етнічним підґрунтям. Після зміни влади в Єгипті на волю з в'язниць вийшло багато ісламістів, а нова влада не забороняє їхніх акцій.

Наприклад, у нічних сутичках між поліцією та протестувальниками поблизу посольства Ізраїлю в центрі Каїра 16 травня було поранено понад 360 осіб. Демонстрації поблизу посольства Ізраїлю в Каїрі тривали кілька днів.

У Каїрі після короткого перемир'я відновилися сутички демонстрантів з поліцією

Сили безпеки Єгипту в понеділок, 21 листопада, вранці обстріляли демонстрантів, які перебувають на площі Тахрір у Каїрі, зарядами зі сльозогінним газом, повідомляє РИА "Новости".

На площі перебувають близько тисячі осіб, вони, судячи з усього, не очікували атаки поліцейських. Наразі обстріл сльозогінним газом припинився, демонстранти спішно розбирають кам'яну бруківку на площі, щоб організувати контратаку.

Напередодні пізно вночі демонстранти і поліцейські на Тахрірі уклали перемир'я на кілька годин, щоб мати змогу відпочити після цілого дня запеклих сутичок.

У ЄС засудили кровопролиття в Єгипті

Керівництво Євросоюзу засудило нове кровопролиття в Єгипті, де в результаті безладів у минулі вихідні загинули кілька людей, сотні - поранено, повідомляє Радіо "Свобода".

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон закликала сторони до стриманості, висловивши жаль з приводу загибелі людей.

Ситуація загострилася за тиждень до виборів - перших після відставки Хосні Мубарака. Влада підкреслює, що не має наміру переносити вибори.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: Тахрір, Каїр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ