Пт, 2024-04-26, 06:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Липень » 13 » Квітку та осу віком 30 млн років археологи знайшли в бурштині
17:50
Квітку та осу віком 30 млн років археологи знайшли в бурштині
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Вчені з Університету штату Орегон займалися вивченням старовинного домініканського бурштину. Їм вдалося зробити неймовірне відкриття. Вони виявили в одному зі шматків застиглої майже 30 мільйонів років тому смоли неймовірно рідкісну квітку разом з осою. В результаті цього виник справжнісінький витвір мистецтва. Про це повідомляє Phys.org.

Відкриття є унікальним через те, що в смолі знаходяться одночасно дві неймовірно рідкісні копалини. У шматку давньої смоли назавжди застигла дуже давня квітка, а також оса-паразит. Звернути увагу варто на те, що унікальний бурштин був виявлений у Домініканській Республіці.

Застигла квітка мала неймовірно довге стебло і належала до сімейства молочайних. Сьогодні її представників можна зустріти у всіх країнах світу. Наприклад, лише у тропічних областях Америки налічується близько 1800 видів цих рослин. Водночас викопні квіти, які належать до сімейства молочайних, вважаються дуже рідкісними. За весь час ведення спостережень фахівці виявили лише дві подібні скам’янілості. Першу стародавню квітку знайшли в осадових відкладах на території штату Теннесі, що у США.

Цікавим моментом є те, що виявлені рослини належать до різних видів, але входять при цьому до однієї родини. Квітку, яка була виявлена ​​у бурштині, фахівці назвали Plukenetia minima. Вченим вдалося з’ясувати, що рослина загинула вже зрілою.

Поруч із квіткою застигла велика оса, яку експерти також віднесли до зовсім нового виду, але при цьому її описали ще кілька років тому. Вид був названий Hambletonia dominicana. Фахівці вважають, що ці оси-енцертиди нападали на інших комах.

Результати проведеного дослідження було опубліковано у науковому журналі Historical Biology. Вони зазначили, що на момент потрапляння до бурштину квітка повністю розпустилася. У ній присутні чотири насінні капсули, які почали дозрівати. В одній капсулі було виявлено личинку мухи.

«Досить часто організми, які ніяк не пов’язані між собою, зовсім випадково опиняються в одному шматку бурштину. У цьому ж випадку, швидше за все, оса підлетіла до квітки для того, щоб отримати нектар або відкласти яйце в ту капсулу, де знаходилася личинка мухи», – каже Джордж Пойнар-молодший.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 407 | Додав: adminA | Теги: віком 30 млн років, археологи, квітка, ОСА, Бурштин
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ