Пт, 2024-03-29, 02:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 2 » Литвин викрив "бютівців": вони не "обезголовлювали" комітети
11:03
Литвин викрив "бютівців": вони не "обезголовлювали" комітети
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада України у п'ятницю, можливо, розгляне проект постанови про внесення змін до деяких власних постанов, які стосуються чисельності і персонального складу комітетів, передає "Інтерфакс Україна".
На початку ранкового пленарного засідання заплановано "годину запитань до уряду", в рамках якого народні депутати мають намір зробити запити про ситуацію в паливно-енергетичному комплексі.

Однак фракція БЮТ, яка наполягає на ротації в комітетах, перед ранковим пленарним засіданням у п'ятницю заблокувала президію і трибуну в залі засідань Верховної Ради.

Вимоги депутатів залишилися колишніми - розгляд близько 20 проектів постанов про призначення дострокових виборів в деяких населених пунктах країни.

У четвер "бютівці" вже блокували трибуну парламенту, після того, як пропозиція повернутися до розгляду цього питання підтримали лише 203 депутати, тоді як для результативного рішення необхідно 226 голосів.

Разом з тим, фракція запропонує створити робочу групу з перерозподілу керівництва у парламентських комітетах, заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін.

"Ми запропонуємо зараз Литвину створити відповідну робочу групу з перерозподілу парламентських комітетів і підготувати відповідний проект постанови за квотами - як регламент цього потребує", - сказав він у п'ятницю перед початком пленарного засідання.

Кожем'якін нагадав, що опозиція претендує на керівництво в п'яти комітетах: регламентному, бюджетному, свободи слова, правосуддя, по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією.

Литвин викрив "бютівців" у брехні

Тим часом з'ясувалося, що жоден з керівників парламентських комітетів не подав заяви про звільнення. Про це сказав голова Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі "5 каналу" у четвер увечері.

"Жодної заяви (про звільнення з керівних посад у комітетах - ред.) немає", - сказав він, коментуючи намір фракції БЮТ відкликати своїх депутатів з керівних посад в парламентських комітетах, щоб прискорити процес їхнього перерозподілу.

Спікер пояснив, що, у разі написання таких заяв, звільнення депутатів з керівних посад в комітетах має проходити за встановленою процедурою та попередньо розглядатися у профільному парламентському комітеті.

"Я переконаний, що немає бажання людей, які працюють у комітетах і представляють в даному випадку фракцію БЮТ, писати такі заяви", - зазначив Литвин. При цьому спікер не виключив, що депутатів фракції БЮТ може змусити написати такі заяви керівництво фракції.

За словами Литвина, якщо йти за логікою фракції БЮТ, то заяви про звільнення повинні написати і керівники комітетів, які представляють інші фракції, щоб можна було провести ротацію в керівництві комітетів.

"Охочих писати заяви і з однієї сторони (опозиція - ред.), і з іншого боку (коаліція - ред.) сьогодні немає", - сказав Литвин.

Про те, що Блок Юлії Тимошенко вирішив відмовитися від керівних посад у парламентських комітетах, у ході вчорашнього засідання Верховної Ради повідомив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко .

"Сьогодні фракція ухвалила єдино вірне рішення: відкликати своїх керівників, заступників, перших заступників, секретарів комітетів з цих посад, щоб повністю розблокувати процес переформування протягом тижня", - заявив він.

Лідер фракції БЮТ попросив спікера і представників коаліції перенести розгляд постанови про обрання керівників і членів комітетів. "Оскільки регламентний комітет розглянув це питання і не прийшов до згоди, я прошу його зняти до повного узгодження", - цитує Кириленка "Комерсант -Україна".

У комітеті з питань регламенту заяву Кириленка назвали "стрясанням повітря". "Навіть якщо вони і підуть на це, трагедії не станеться", - упевнений заступник голови комітету Василь Кисельов (позафракційний).

За його словами, в цьому випадку коаліція обійдеться і без представників БЮТ. "Якщо вони не хочуть працювати, а хочуть дестабілізувати ситуацію, призначимо тих, хто буде працювати", - підкреслив Кисельов.

Його колега, голова регламентного комітету і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов теж вважає позицію БЮТ неконструктивною. "Опозиція дотримується неприпустимої тональності у переговорах, вимагаючи шість комітетів. Ми сьогодні не формуємо комітети, тому постановка питання є некоректною", - заявив він.

Нагадаємо, що комітети, за керівництво якими ведеться боротьба, згідно з регламентом Ради закріплені за опозицією. Це бюджетний комітет, регламентний, комітети з питань свободи слова та соціальної політики. Після позачергових парламентських виборів 2007 року, коли БЮТ і НУ-НС створили більшість, керівництво цими комітетами було віддане представникам опозиції - ПР, Блоку Литвина і Компартії.

У березні, коли у порівнянні з 2007 роком опозиція і коаліція в Раді помінялися місцями, а частина керівників комітетів від ПР перейшла на роботу в Адміністрацію президента і Кабінет міністрів, БЮТ зареєстрував проекти постанов про призначення головою регламентного комітету Сергія Саса, а головою комітету з питань свободи слова - Андрія Шевченка (обидва - БЮТ).

Однак коаліція не має наміру віддавати опозиції їхні, за законом, комітети. Єфремов зареєстрував проект постанови, в якому, серед іншого, запропонував призначити головою комітету з питань свободи слова Олену Бондаренко, комітету з питань фінансів і банківської діяльності - Олександра Пеклушенка, комітету з питань аграрної політики - Григорія Калетніка і заступником голови бюджетного комітету - Петра Мельника .

Утім, у ПР мають намір запропонувати опозиції компромісний варіант. За словами Єфремова, коаліція готова поступитися комітетами, на керівництво якими претендує опозиція, в обмін на комітети, очолювані зараз представниками БЮТ.

"Ми можемо говорити про обмін якимись комітетами, але сьогодні така дискусія не пропонується, а в ультимативній формі вимагають шість комітетів", - заявив Єфремов.

Представників БЮТ обурила сама постановка питання про обмін: "Ми не ділимо посади за допомогою якихось обмінів і розмінів, як у дитячому садку: "літачок на автомобільчик". Ми вимагаємо виконання закону про регламент", - сказав заступник голови регламентного комітету Валерій Камчатний (БЮТ).

При цьому у БЮТ згодні звільнити частину комітетів, очолюваних їхніми представниками. "Загальна кількість комітетів, що визначалося пропорційно представництву фракцій у Верховній Раді, безумовно, має залишитися незмінним, - погодився Камчатний .- Ми не будемо проти, якщо вони вкажуть, які з комітетів хочуть забрати. Наші представники, які очолюють комітети, до цього морально готові , але ж суть процесу не в обміні, а в тому, що ми забираємо собі те, що нам має належати за законом", - підкреслив він.

Фракція БЮТ вже звинуватила Партію регіонів в узурпації влади і зажадала забезпечити реалізацію прав опозиції у Верховній Раді.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1206 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ