Пт, 2024-04-19, 18:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 24 » Лівія розкололася: Тріполі залишається під контролем Каддафі, в Бенгазі святкують перемогу його супротивники
10:34
Лівія розкололася: Тріполі залишається під контролем Каддафі, в Бенгазі святкують перемогу його супротивники
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Становище в Лівії залишається украй невизначеним - країна, по суті, розколена на декілька таборів: у Бенгазі перемогу святкують супротивники Муаммара Каддафі, столицю поки що контролює влада, передає ИТАР-ТАСС.

Спостерігачі зазначають, що режимові полковника Муаммара Каддафі залишилося недовго, у нього щораз менше прихильників, і тому він готовий вдатися до найрадикальніших заходів і зчинити в країні криваву бійню. Зараз, за деякими даними, прихильникам чинного режиму віддано наказ вбивати опозиціонерів, а офіцерів, які відмовляються підкорятися Каддафі, розстрілюють.

Попри заяви Муаммара Каддафі про те, що силу режим не застосовував, за даними міжнародних правозахисних організацій, кількість жертв сутичок у Лівії вже перевищує тисячу людей. Як розповів напередодні французький лікар Жерар Бюффе, який працював у медичному центрі в Бенгазі, тільки в цьому місті могли загинути більш як 2 тисячі людей.

Все більше лівійців переходять на бік протестувальників, приєднуючись до "народної революції". Міста Тобрук, що за 175 км на захід від єгипетського кордону, і Бенгазі, друге за величиною місто країни, святкують сьогодні звільнення від режиму Каддафі. Тисячі людей вийшли на головні площі міст з антиурядовими транспарантами.

Сформовані з мешканців Бенгазі комітети народної самооборони, які до сьогодні виконували функції із підтримання безпеки й охорони власності городян, у середу перебрали на себе функцію зі збирання зброї, повідомляє РИА "Новости". За даними комітетів, у мешканців Бенгазі на руках є велика кількість зброї, захопленої у військових казармах. Її необхідно здати, аби місто повернулося до нормального життя.

Винищувач-бомбардувальник Су-22 розбився на сході країни за 160 км на північний захід від Бенгазі - пілоти катапультувалися, відмовившись виконувати наказ завдавати ударів по місту.

До столиці стягуються нові сили, вірні Каддафі. Але передмістя один за одним поступово захоплюють опозиціонери. Найбільше на заході Лівії місто Місурата вже теж повністю належить повсталим, передають "Вести".

Єдине місто, яке ще залишається під контролем лівійського керівника і його прихильників, це Тріполі. "Каддафі поки що контролює столицю, але це лише питання декількох днів", - заявив з Лондона колишній постпред Лівії при Лізі арабських держав Абдель Мунім аль-Хуні, що перейшов на сторону опозиції.

Тим часом напруженість останніх днів в Тріполі трохи спала. У середу на Зеленій площі пройшла демонстрація на підтримку Каддафі. Відкрито автозаправки, працюють невеликі продуктові крамниці і пекарні. Надійшли повідомлення, що в четвер відкриються школи.

Життя в країні поступово "приходить у норму", заявив старший син лівійського лідера Муамара Каддафі Сеїф Аль-Іслам. "Життя повертається в колишнє русло, всі порти, школи і аеропорти зараз відкриті, - повідомив син лівійського лідера, звертаючись до народу по державному телебаченню. - У цій національній боротьбі усі лівійці мають об'єднатися".

Водночас міжнародний столичний аеропорт, розташований приблизно за 20 км від центру міста, переповнений. Люди сплять на підлозі в очікуванні можливості залишити країну. Як розповів один з пілотів єгипетської компанії Egypt air, люди дуже налякані, вони в паніці. "Виліт літака затримався на п'ять годин, тому що чекали людей на рейс, багато хто йшов пішки до аеропорту, кинувши по дорозі багаж - аби відлетіти", - сказав він. Зазначимо, літак Міноборони України також вилетів з Тріполі із затримкою, забравши 138 громадян України і ще кілька десятків громадян інших країн.

На захід від Тріполі ситуація спокійніша. Місто Сабрата, найближче до туніського кордону, контролює армія і народні дружини, заворушень не спостерігається.

За останню добу деяким іноземним журналістам, зокрема репортерам телеканалу "Аль-Джазіра", вдалося потрапити на територію Лівії через кордони, що залишилися без охорони. Лівійська влада відразу ж оголосила поза законом усіх представників преси, котрі незаконно перейшли кордон Джамахірії. "Співробітники засобів масової інформації, що нелегально перетнули межу держави, є порушниками закону", - заявила влада.

Єгипетська армія, яка контролює кордон, не перешкоджає проходу журналістів на лівійську територію. Військовослужбовці настроєні доброзичливо, вони готові пропустити іноземних кореспондентів, але попереджають, що всю відповідальність у такому разі репортери беруть на себе.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 897 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ