Чт, 2024-04-18, 11:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Жовтень » 21 » Майже три чверті українців прийдуть на місцеві вибори
14:42
Майже три чверті українців прийдуть на місцеві вибори
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Взяти участь у місцевих виборах 25 жовтня збираються 74,1% українців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, що були оприлюднені сьогодні під час прес-конференції.

Так, 46,6% респондентів відповіли, що прийдуть на вибори обов`язково, 27,5% відповіли, що прийдуть "скоріш за все".

Водночас 10,2% опитаних сказали, що "скоріш за все" не братимуть участі у виборах, "точно, ні" - 10,4%. Не змогли відповісти - 5,3% виборців.

Як показало опитування, найвищою може бути явка у Західному регіоні (52% відповіли, що прийдуть обов`язково, ще 32% - "скоріше за все"), найнижчою може бути явка на Донбасі (відповідно, 31% і 21%).

Загальнонаціональне опитування громадської думки було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та КМІС з 8 по 20 жовтня 2015 року. Опитування проводилось у 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім АР Крим та тих територій Луганської та Донецької областей, які не контролюються Україною. Загалом опитано 2040 респондентів за квотною вибіркою, репрезентованою за такими параметрами, як стать, вік, регіон та тип населеного пункту. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Лише 12% українців знайомі з законом, за якому 25 жовтня буде проходити місцеві вибори - соцопитування

Соціологи прогнозують значні проблеми зі сприйняттям результатів виборів через незнання виборцями закону.

"На тлі незнання цього закону можна передбачити, що можуть бути неприємності", - заявила директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна на прес-конференції в середу, представляючи дані соціологічного опитування.

Згідно з опитуванням, лише 12% респондентів сказали, що добре знають новий закон, 48,5% - щось про це чули, 38,2% - не знають зовсім, не змогли відповісти 1,2% опитаних.

Добре знають як відбуватиметься голосування на місцевих виборах 25 жовтня лише 20% респондентів, знають у загальних рисах – 35%, зовсім не знають – 23% опитаних.

Лише 9,6% вважають, що місцеві вибори відбудуться чесно. 35,9% респондентів вважають, що будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат, 28,6% передбачають. що результати можуть бути перекручені, і 11,3% впевнені, що все буде підтасовано. 14,7% не змогли відповісти на запитання.

При цьому 55,4% опитаних упевнені, що вибори нічого не змінять, 23,6% припускають, що вибори можуть покращити ситуацію, 4,4% - лише погіршать ситуацію, 16,6% не змогли відповісти.

Бекешкіна висловила побоювання, що будуть дуже поширені ситуації, коли в якому-небудь окрузі кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів, не буде обраний, і в таких випадках населення буде впевнене, що вибори сфальсифіковані.

Довідка

6 серпня президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про місцеві вибори", ухвалений Верховною Радою 14 липня.

Відповідно до закону, вибори повинні проходити за пропорційною системою, а сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків, а також передбачає, що вибори не відбудуться на частини Донбасу та в Криму. При голосуванні була врахована пропозиція про виключення блоків з переліку суб'єктів виборчого процесу.

У перехідних положеннях закону встановлено, що вибори до місцевих рад Криму і деяких районів Донецької та Луганської областей, призначені на 25 жовтня, не проводяться "у зв'язку зі здійсненням РФ тимчасової окупації і збройної агресії проти України і неможливістю забезпечити дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ".

Відповідно до ухваленого закону, вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідних адміністративних одиниць.

Обласні, міські та районні ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками.

У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону.

Даний документ передбачає також механізм відкликання депутатів. Крім того, встановлено 5%-й виборчий бар'єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3%-й бар'єр).

Ухвалена поправка про те, що серед висунутих кандидатами у депутати повинно бути не менше 30% представників однієї статі. Всього до другого читання в законопроект було підготовлено 1547 поправок.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: майже три чверті українців, місцеві вибори
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ