Сб, 2024-04-27, 03:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 17 » "Металіста" і "Карпати" суворо покарано за "договірняк"
16:36
"Металіста" і "Карпати" суворо покарано за "договірняк"
Інші останні Новини спорту на сайті holosUA.com/

   КДК ФФУ дійшов висновку, що скандально відомий поєдинок харківського "Металіста" та львівських "Карпат" (4:0), в рамках 24-го туру чемпіонату України-2007/2008, мав договірний характер. Обидві команди покарано зняттям 9 очок у турнірній таблиці поточного чемпіонату. Відповідне повідомлення КДК ФФУ надіслав обом клубам.

Почалося все з того, що 1 лютого 2010 року на виконкомі ФФУ Григорій Суркіс заявив, що "Карпати" надали відеозапис із зізнанням колишнього гравця команди про договірний характер матчу з "Металістом". А також генеральний директор "Карпат" Ігор Дедишин заявив, що "Металіст" підкупив кількох гравців команди.

Відеозізнання було зроблено ще 16 травня 2008 року, але весь цей час зберігалося у почесного президента "Карпат" Петра Димінського. І зберігалося б далі, якби КДК ФФУ в червні 2009-го не задовольнив вимогу тоді ще захисника "Карпат" Володимира Федоріва, щоб клуб розрахувався з ним по зарплаті. Борг виник саме через участь гравця в скандальному матчі: це було своєрідне покарання. І навіть після рішення КДК "Карпати" не поспішали платити. У результаті апеляційний комітет ФФУ заборонив клубу дозаявляти гравців на весняну частину сезону 2009/10.

І тоді львів'яни попросили свого колишнього гендиректора Олександра Єфремова (зараз - генеральний директор Прем'єр-ліги) переговорити з віце-президентом ФФУ Олександром Бандурком. Йому Єфремов і передав скандальне відео - щоб ФФУ зрозуміла, хто такий насправді Федорів. Єфремов попередив Бандурка про конфіденційний характер бесіди, бо не хотів виносити сміття з хати в інтересах українського ж футболу. При цьому 21 січня ФК "Карпати" надіслав апеляційну скаргу у справі Федоріва до Спортивного арбітражного суду Лозанни, прикріпивши до неї і скандальне відео. А тут ще й Григорій Суркіс не став замовчувати проблему. На додаток до всього і УЄФА зацікавилася ходом розслідування. Так таємне стало явним...

- Покарання

У КДК відштовхувалися як від зізнань Лащенкова, так і від висновків експертів, які дійшли висновку, що матч був позбавлений спортивної боротьби.

У ході розслідування КДК ФФУ ухвалила рішення, що підкупом гравців від "Металіста" займався гендиректор харків'ян Євген Красніков. Враховуючи, що власник "Металіста" Ярославський ніяк не покараний, отже, Красніков узяв всю провину на себе. Щоправда, залишається відкритим питання, звідки у спортивного директора - найманого працівника - взялися 110 тисяч доларів на преміювання гравців суперника.

Почесного президента "Карпат" Петра Димінського відлучили від футболу на 12 місяців. Раніше в КДК планували довічно усунути його з футболу, адже він знав про договірняк і мовчав. Але враховуючи, що Петро Петрович лише почесний президент (клуб формально належить його доньці), то довелося обмежитися річним відлученням від футболу.

Гендиректора львів'ян Ігоря Дедишина відсторонено від футбольної діяльності на п'ять років, за те, що знав про договірняк і мовчав, і за те, що заплутував слідство.

Гендиректор ОПФКУ "Прем'єр-ліга" Олександр Єфремов отримав шестимісячну дискваліфікацію. Такий маленький термін він отримав за сприяння слідству.

Футболісти "Карпат", які брали участь в тому матчі, заплатять кожен по 10 тисяч у.о. штрафу. Виняток становитимуть Голодюк, Женюх, Годвін, Зеньов, Кополовець, Налєпа, Петрівський і Ткачук, які відбулися п'ятьма тисячами умовних одиниць.

Сергія Лащенкова, який на той момент був гравцем "Карпат", визнали винним в отриманні грошей за забезпечення потрібного результату. Його відсторонено від діяльності, пов'язаної з футболом, довічно.

На завершення "Металіст" і "Карпати" також оштрафовано на 25 тисяч доларів кожен.

- Ярославський лютує

Реакція "Металіста" на рішення КДК ФФУ не забарилася. Президент харків'ян Олександр Ярославський заявив, що таким чином ФФУ намагається очорнити репутацію клубу.

"Мабуть, наша незалежна позиція та імунітет до корупційних схем викликали у керівництва ФФУ побоювання за розстановку сил в чемпіонаті. І до нас застосували найбрудніший прийом з можливих - спробували очорнити нашу репутацію, гарантовано позбавити можливості піднятися на п'єдестал пошани і відлучити від єврокубків... Я звертаюся до всіх вас - команди, тренерського штабу, клубу, уболівальників. Зараз, як ніколи, ми повинні бути єдиними перед обличчям тієї кричущої несправедливості й цинічної корупції, з якою ми зіткнулися".

На думку Ярославського, "у ФФУ немає жодних законних підстав" вживати до "Металіста" будь-які дисциплінарні санкції, а клуб "просто намагаються знищити" за те, що він хоче грати в чемпіонаті, де в усіх учасників рівні можливості і де арбітри судять матчі по совісті.

"Я вірю - нам вдасться відновити справедливість і скасувати відверто репресивне рішення КДК ФФУ. Інакше про fair play в українському футболі можна буде просто забути. Не може бути чесним чемпіонат, в якому суперників, які заважають, адміністративним рішенням перетворюють на аутсайдерів. Це вже не футбол", - підкреслює Ярославський.

- "Металіст" та "Карпати" - аутсайдери прем'єр-ліги

З урахуванням покарання, "Металіст" і "Карпати" опустилися на саме дно турнірної таблиці чемпіонату України. Більш того, у львівського клубу тепер мінус одне очко.

Клубиматчіголирізницяочки
"Шахтар"613:21116
"Дніпро"612:21015
"Ворскла"612:6613
"Динамо"611:7413
"Таврія"67:617
"Металург" Д66:7-17
"Арсенал"66:7-17
"Зоря"65:7-26
"Іллічівець"67:10-36
"Кривбас"63:7-46
"Волинь"62:8-65
"Оболонь"65:11-65
"Севастополь"61:9-85
"Металург" З62:6-42
"Металіст"68:531
"Карпати"65:50-1
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини спорту | Переглядів: 1059 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ