Пт, 2024-04-19, 22:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 29 » Місяць здивував науковців: виявляється, він на десяток млн років молодший
14:56
Місяць здивував науковців: виявляється, він на десяток млн років молодший
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Професор Річард Карлсон з Інституту Карнегі у Вашингтоні вирішив переглянути офіційні погляди на "паспортний вік" Місяця.

Виявилось, що реальний вік супутника Землі, швидше за все, складає 4,40-4,45 млрд років, а не 4,56 млрд, як вважалося досі.

Молодший Місяць указує на те, що астрономічний удар, що відірвав Місяць від Землі, відбувся пізніше, і наш природний супутник з'явився в іншому часовому відрізку, повідомляє CyberSecurity.ru.

Відзначимо, що науковці достатньо довго досліджували місячні породи, намагаючись встановити їх точний вік і по ним точніше обчислити вік Місяця. Проте з низки технічних причин, датування таких стародавніх порід є досить складним завданням.

Проте, з часом методи датування поліпшуються, і стає очевидним, що вік більшої частини місячних порід складає не 4,568 млрд років, як вважалося раніше, а приблизно 4,40 млрд років. Одночасно це може вказувати на те, що і вік нашої планети був дещо завищений.

Нинішні моделі формування планет з газо-пилових хмар виходять з того, що самі по собі планети з початкового матеріалу формувалися досить швидко – можливо, за декілька мільйонів років.

Коли планети збирали під час аккреції матеріалу потрібну масу, вони під впливом власного тиску і маси формували масивне ядро в центрі, де починався процес плавлення металів і радіоактивний розпад.

В період існування так званого планетоїда, майбутні планети дуже часто зіштовхуються з іншими космічними тілами, частини яких в майбутньому входять до складу цих планет.

В процесі планетоутворення важчі елементи рухаються ближчим до центру планети, а летючі з'єднання в майбутньому формують атмосферу. Проте на етапі існування планетоїда, у майбутньої планети ще немає потрібної гравітації, щоб створити і утримувати власну атмосферу.

Багато планетоїдів так і не можуть набрати потрібно маси, щоб утримати атмосферу, інші її втрачають з часом. Проте, щоб точно визначити, чи була тут атмосфера і який вік космічного тіла, потрібно дивитися на хімічну структуру тіла. Карлсон каже, що чим простіше космічне тіло, тим точніше можна встановити його вік.

Наприклад, найбільший астероїд Сонячної системи Весту досить простий з хімічної точки зору, а його вік складає 4,565 млрд років ± 0,001 млрд років. А ось у випадку із Землею або Місяцем все не так просто, оскільки хімічна композиція тут значно складніша.

Крім того, повноцінні планети, такі як Земля або Марс, формувалися іншим шляхом, ніж Веста або астероїд Церера. У першому випадку цей процес був довшим і складнішим з физико-хімічної точки зору.

Порівнюючи різні моделі і теорії, фахівці прийшли до висновку, що Місяць 4,56 млрд років тому не міг відколотися від Землі, оскільки сама наша планета тоді ще не володіла достатньою масою для цього. Більш обгрунтованою і модельно-підтвердженою виглядає оцінка в 4,45 млрд років тому, стверджує учений.

Відзначимо, раніше науковці прийшли до висновку, що вода на Місяці і Землі має спільне походження. Це ставить під сумнів класичну теорію формування Місяця.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 971 | Додав: adminA | Теги: науковців, десяток млн років молодший, місяць
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ