Пт, 2024-04-26, 09:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 27 » Могилянка закликає "не вбивати" української мови
18:16
Могилянка закликає "не вбивати" української мови
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Вчена рада Національного університету "Києво-Могилянська академія" звернулася до президента України Віктора Януковича і спікера парламенту Володимира Литвина з проханням зняти з розгляду у Верховній Раді законопроект про мови.

У цьому виші переконані, що запропонований документ суперечить Конституції України, спотворює суть Європейської Хартії регіональних мов.

У НаУКМА заявили, що цей законопроект кардинально ревізує засади державної мовної політики в країні, вводячи в правове поле такі не передбачені Конституцією поняття, як "регіональна мова", "мовна група", "мовна меншина", "регіональна мовна група", "українсько-російська двомовність", "мовне самовизначення" (ст.ст. 1,3,7), і зобов'язує місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, установи, організації, підприємства, їхніх посадових і службових осіб, а також громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб використовувати регіональну мову (частина 7 ст.8), передає ТСН.

"Весь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття як закону фактично російській мові (за змістом законопроекту) буде надано статус другої державної. Законопроект спотворює суть Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов, покликаної захищати ці мови, а не встановлювати статус мов і порядок їх застосування", - підкреслюється в рішенні Вченої ради НаУКМА.

Як зазначають в університеті, українсько-російська двомовність трактується в ст.7 законопроекту як "важливе надбання українського народу". При цьому, на переконання Вченої ради Києво-Могилянської академії, ігноруються драматичні обставини XVIII-ХХ століть, коли українська мова та її носії піддавалися переслідуванням і жорстоким репресіям з боку урядів як царської, так і радянської імперій.

У Могилянці не погоджуються з тим, що російська мова "є рідною, або такою, якою повсякденно користується більшість громадян України". "Це не відповідає дійсності: згідно з результатами Всеукраїнського перепису 2001 року, рідною назвали російську мову 29,6% населення, а не "більшість громадян України", - нагадали в НаУКМА.

У Києво-Могилянській академії переконані, що у разі прийняття і реалізації пропонованого законопроекту "Про мови в Україні" неминуче станеться маргіналізація української мови, витіснення її з найважливіших сфер суспільного життя, що, врешті-решт, призведе до зникнення української нації як системоутворювального чинника незалежної української державності. Відсутність мотивації з вивчення української мови спричинить у перспективі мовну ізоляцію та відчуження регіонів України, що, у свою чергу, покладе початок "мовній федералізації" України та її дезінтеграції як держави.

Вчена рада НаУКМА вказує на те, що необхідно розробити концептуально інший, новий законопроект за участю фахівців, а не представників окремих політичних сил.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко та член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект №1015-3 "Про мови в Україні", яким запропонували Раді визначити порядок використання мов. Згідно з ним значно розширюється сфера вживання російської мови, зокрема у діловодстві та освіті, планується зменшення частки мовлення українською мовою на телебаченні, скасовується обов’язкове дублювання іноземних фільмів українською мовою.

Автори мотивують необхідність ухвалення свого законопроекту тим, що російська мова є рідною або мовою повсякденного спілкування для більшості громадян України, загальноприйнятою, поряд з українською, мовою міжособистісного спілкування на всій території України, однією з офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій.

Партія "Наша Україна" готова закликати своїх прихильників до акцій громадянської непокори, якщо влада ухвалить ініційований нею закон про мови. А депутати від Блоку Юлії Тимошенко в цьому випадку мають намір вжити безпрецедентних заходів щодо блокування роботи Верховної Ради - вони погрожують замінувати трибуну парламенту.

Водночас в Академії наук вищої школи України застерігають, що ухвалення закону про мови зніме мотивацію до вивчення української та посилить мовний поділ у суспільстві. Науковці назвали "відверто фальшивим і політично вмотивованим" твердження авторів законопроекту, що "володіння російською мовою забезпечує громадянам України широкий доступ до здобутків світової науки і культури".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1132 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ