Пт, 2024-04-26, 11:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 30 » Москва тужить за загиблими внаслідок терактів у метро. 39 загиблих
11:25
Москва тужить за загиблими внаслідок терактів у метро. 39 загиблих
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


Сьогодні, у вівторок, в Москві оголошено жалобу за загиблими внаслідок вибухів у московському метро, які сталися в понеділок і забрали десятки життів, передає Бі-Бі-Сі.
Вибухи, які, за наявними даними, були скоєні смертницями, пролунали на станціях метро "Луб'янка" і "Парк культури" під час ранкової години пік.

За даними на восьму ранку вівторка, серед загиблих від вибухів у Московському метрополітені і померлих потім у лікарні - 39 людей. Про це повідомив керівник департаменту охорони здоров'я російської столиці Андрій Сельцовський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Одна тяжкохвора померла вночі в Інституті Скліфосовського", - підкреслив він.

За даними на восьму ранку вівторка, юридично оформлено процедуру впізнання 8 загиблих. "Процедуру впізнання до середини дня, думаю, буде закінчено", - заявив Сельцовський, пояснивши, що це досить складний юридичний процес.

Вчора повідомлялося про 38 загиблих і 102 поранених. Постраждалих українців від вибухів у Москві немає.

Вибух на "Парку культури" стався у п'ятому вагоні від хвоста потяга у момент відчинення дверей, на "Луб'янці" - коли двері зачинялися.

У московських клініках перебуває 81 постраждалий, п'ятеро з них у вкрай тяжкому і 27 - у тяжкому стані. За наявними даними, дітей серед загиблих і постраждалих немає. За минулу добу до московських лікарів звернулися по допомогу 84 людини.

За словами Сельцовського, дев'ять осіб виписали після обстеження. Він зазначив, що всім пораненим, які перебувають у критичному стані, були зроблені операції.

"Слава Богу, всі живі, всі на апаратах (штучної вентиляції легенів - ред.)", - зазначив керівник департаменту. Він додав, що в московських лікарнях для роботи з родичами постраждалих працює 27 психологів.

Розшукуються троє підозрюваних співучасників вибухів, повідомило джерело

Як повідомило анонімне джерело в правоохоронних органах, зусиллями ФСБ і міліції за підозрою у підготовці серії вибухів у столичному метро розшукуються дві жінки і чоловік на прізвище Матаєв. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

За словами джерела, підозрювані - це чоловік у синій куртці з білими вставками, темній бейсболці і білих кросівках, з невеликою бородою, і дві жінки.

Раніше інше джерело розповіло, що передбачувані смертниці, за даними камер відеоспостереження, увійшли в метро на кінцевій станції "Сокольническая" Південно-Західної лінії, причому їх нібито супроводжували ще дві жінки слов'янської зовнішності.

Основна версія: винні угруповання, які мають відношення до Північнокавказького регіону

На екстреній нараді в Кремлі, скликаній у понеділок президентом Дмитром Медведєвим, директор ФСБ Олександр Бортніков повідомив, що потужність бомби, що спрацювала на "Луб'янці", становила близько 4 кілограмів у тротиловому еквіваленті, на "Парку культури" - 1,5-2 кг. Обидва вибухові пристрої були споряджені гексогеном і начинені "елементами враження у вигляді нарубаної арматури і болтів".

За словами Бортнікова, на місці обох вибухів "знайдені фрагменти (тіл - ред.) двох терористок-смертниць", які, ймовірно, "мали відношення до місць проживання Північного Кавказу".

"За попередньою версією, теракти скоїли терористичні угруповання, які мають відношення до Північнокавказького регіону. Будемо вважати це основною версією", - підсумував він.

Медведєв звинуватив "звірів" у скоєнні "огидного злочину" і безпорадності

"На жаль, цілком очевидно, що це - прояв терористичної активності, навколо цього буде побудована основна слідча версія", - відреагував Медведєв.

Наприкінці промови Медведєв запевнив, що "лінія на придушення терору в нашій країні і боротьба з тероризмом буде продовжена", і "ми продовжимо операції проти терористів без вагань і до кінця".

Через кілька годин, розмовляючи з журналістами на станції метро "Луб'янка", Медведєв назвав вибухи "огидним злочином", що свідчить "про безсилля тих, хто зчинить такого роду дії проти наших звичайних громадян, які зранку їдуть на роботу".

"Це просто звірі, і безвідносно до того, якими мотивами вони керувалися, те, що вони роблять, є злочином з погляду будь-якого права і виходячи з будь-якої моралі. У мене жодних сумнівів немає: ми їх знайдемо і всіх знищимо", - заявив він.

Президент нагадав, що, за даними влади, в ході спецоперацій на Північному Кавказі було вбито організаторів підриву потяга "Невський експрес", жертвами якого стали десятки людей в листопаді минулого року. "Знищили всіх, вщент", - сказав він.

Медведєв також повідомив, що днями підпише указ про створення сучасної системи оповіщення та контролю на транспорті для запобігання терактів.

Путін сподівається на розплату завдяки правоохоронцям

Прем'єр Володимир Путін перервав поїздку до Красноярська, а після прильоту до Москви вирушив з аеропорту до Боткінської лікарні, де перебуває частина постраждалих від вибуху.

"Скоєно жахливий за своїми наслідками і мерзенний за характером виконання злочин проти мирних громадян. Я впевнений, правоохоронні органи зроблять все, щоб знайти і покарати злочинців. Терористи будуть знищені", - заявив Путін у ході відеоконференц-зв'язку з Красноярська із Ситуаційним центром МНС.

Прем'єр розпорядився виплатити сім'ям загиблих по 300 тис рублів (близько 10 тисяч доларів) плюс 18 тисяч рублів на організацію похорону, постраждалим з тяжкими та середніми травмами - по 100 тис рублів, з легкими травмами - по 50 тис рублів.

Фінансову допомогу сім'ям загиблих і постраждалим надає також уряд Москви.

МЗС: теракти в Москві могли бути скоєні завдяки підтримці з-за кордону

Глава МЗС РФ Сергій Лавров не виключає, що теракт в московському метро, що стався в понеділок вранці і забрав життя десятків людей, могли здійснити за підтримки з-за кордону.

"Я цього не виключаю, нічого виключати не можна", - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів, передає РИА "Новости".

За словами глави МЗС РФ, у Москві "добре знають, що на кордоні Пакистану з Афганістаном існує так звана нічийна територія". Міністр уточнив, що на цій території активно "окопалося терористичне підпілля".

"Ми знаємо, що там задумується багато терактів - не тільки в Афганістані, але і в інших країнах ... Часом ці маршрути ведуть на Кавказ", - зазначив глава російської дипломатії.

Як підкреслив Лавров, все це "зайвий раз підтверджує важливість координації зусиль для боротьби з тероризмом".

"Треба перестати легко ставитися до координації міжнародних зусиль з боротьби з тероризмом", - закликав міністр, додавши, що "джерела фінансування тероризму вимагають до себе особливої уваги".

Шахідки, які скоїли вибухи у метро, могли бути з груп відомих терористів. Версії ЗМІо

Шахідки, які скоїли у понеділок два вибухи в московському метро, могли бути підготовлені відомими терористами, чиї імена називають російські ЗМІ, пише сьогодні NEWS.ru.com.

За однією з версій, вони могли бути підготовлені ідеологом бойовиків і організатором багатьох великих терактів у Росії Саїдом Бурятським (Олександром Тихомировим), який був убитий в ході спецоперації на початку березня.

Газеті "Коммерсант" стало відомо з джерел у правоохоронних органах, за даними розслідування, Саїд Бурятський підібрав у Чечні та Інгушетії близько 30 потенційних шахідів, яких почали готувати в медресі у Туреччині. Потім підготовкою шахідів на Кавказі займався сам Тихомиров. За інформацією слідчих, дев'ять шахідів з цієї групи вже скоїли самопідриви. Як вважають у правоохоронних органах, жінки могли бути з цієї групи Тихомирова.

Джерела в ФСБ відзначають, що якщо вибухи в метро були помстою за ліквідацію таких лідерів бойовиків, як Саїд Бурятський, Анзор Астеміров, Саламбек Ахмадов, Абу Халед , то це найвірогідніше разова акція.

Однак якщо жінки були з числа підготовлених Тихомирова шахідок, то вибухи - це тільки початок неоголошеної терористичної війни. Як нагадують у ФСБ, лідер бойовиків Доку Умаров давно обіцяв поширити війну на всю Росію. Зазначимо, що у 2004 році бойовики скоїли цілу серію вибухів, що завершилася нападом бойовиків на школу в Беслані.

Напередодні на користь останньої версії висловилася опозиційний діяч Марина Литвинович. У своєму блозі вона заявила, що пов'язувати подію з антитерористичною операцією на Північному Кавказі неправильно, тому що подібні теракти готуються в середньому за 3 місяці.

Газета "Московский комсомолец" висуває іншу версію, хто стоїть за вибухами в метро. Можливо, пише видання, відповідальність за теракти можуть покласти на відомого терориста Павла Косолапова.

Як зазначає газета, вчорашні вибухи за почерком схожі на той, який прогримів 6 лютого 2004 року у вагоні московського метро на перегоні між станціями "Павелецька" і "Автозаводська". Потужність вибухового пристрою тоді становила від 4 до 5 кг в тротиловому еквіваленті. В результаті теракту 41 людина загинула, близько 250 було поранено.

Як було встановлено при розслідуванні, куратором смертника, який підірвав бомбу тоді в метро, був Косолапов. Йому приписують цілу низку гучних терактів: вибухи на автобусних зупинках у Воронежі, на речовому ринку в Самарі, на газопроводі та ЛЕП у Підмосков'ї, біля станції метро "Ризька" 31 серпня 2004 року, підрив "Невського експресу" у 2007 і 2009 роках.

"МК" як другу версію також висуває можливу належність шахідок, що вчинили вибухи вчора в метро, до групи Саїда Бурятського. Як нагадує видання, минулого року в Інгушетії і Чечні сталася ціла серія вибухів за участю смертників. Найгучніші з них - замах на президента Інгушетії Юнус-Бека Євкурова і підрив будівлі РВВС у Назрані.

На сайтах бойовиків повідомлялося про підготовку групи шахідів чисельністю 20 осіб, пише видання. Всі смертники, які брали участь в терактах, були чоловіками, і основний удар терористів був спрямований не на Чечню, а на Інгушетію. Як вважають російські спецслужби, можливо, готував шахідів Саїд Бурятський, проте підкоряються вони особисто Доку Умарову.

"Російська газета" теж пише про версію ФСБ, що смертниці, які скоїли підриви в московському метро, були підготовлені Саїдом Бурятським.

У понеділок на станціях московського метро чергували додаткові міліцейські наряди з собаками, вибірково перевіряли документи у людей на вході. Аналогічні заходи були вжиті в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та низці інших міст Росії. Посилено контроль безпеки в аеропортах і на залізницях.

У вестибюлях станцій метро в Москві диктори-жінки закликали пасажирів "зберігати спокій" і повідомляти міліції про підозрілих людей і покинутих предметах. Москвичі та гості російської столиці в паніці. Під час вчорашньої вечірньої години пік метро було не так переповнено, як звичайно, пасажири з підозрою розглядали одне одного, а за деякими даними, вчора навіть сталася бійка людей слов'янської зовнішності з людьми - мусульманської.

"Велика вісімка" засудила "боягузливі терористичні атаки"

Глави зовнішньополітичних відомств країн Великої вісімки виступили з різким засудженням терактів в московському метро, здійснених смертницями вранці в понеділок, 29 березня.

Міністр закордонних справ Канади Лоренс Кеннон, який говорив від імені всіх учасників саміту, що відкрився в понеділок, назвав подію "боягузливими терористичними атаками" і закликав російську владу знайти і покарати винних.

Кеннон також висловив співчуття сім'ям загиблих і постраждалим в результаті терактів і закликав світову спільноту об'єднатися в боротьбі з міжнародним тероризмом.

Голова міжнародного комітету Ради Федерації Михайло Маргелов висловив надію, що боротьба з терором - "дуже важке завдання, але, мабуть, здійсненне, якщо Сполученим Штатам після 11 вересня 2001 вдалося уникнути атак терористів".

Сенатор Асламбек Аслаханов закликав не забувати, що "терористи не мають національності", і не допустити "чергової хвилі утисків і гонінь, в тому числі з боку міліції, проти вихідців з Кавказу".

Заступник глави комітету з правових і судових питань Михайло Капура піддав критиці російські спецслужби, які, на його думку, після ліквідації в останні місяці на Північному Кавказі ряду відомих бойовиків забули про можливі акції відплати.

У США кажуть, що теракти в московському метро - це напад не тільки на Росію, а й на весь цивілізований світ

Президент США Барак Обама зателефонував Медведєву, щоб висловити співчуття.

Раніше Білий дім виступив з офіційною заявою.

"Американський народ разом з народом Росії виступає проти екстремізму, що вдається до насильства, і мерзотних терористичних атак, які демонструють зневагу до людського життя. Ми засуджуємо ці обурливі акти", - йдеться в документі.

Зі співчуттями росіянам і засудженням вибухів у Москві виступили лідери або міністри закордонних справ Франції, Великої Британії, Німеччини, Болгарії, України, Грузії, Чехії, Бельгії, Ізраїлю, Індії, Ірану, Казахстану, генсек ООН Пан Гі Мун, керівництво ЄС, НАТО і Ради Європи.

А голова впливового сенатського комітету у закордонних справах Джон Керрі заявив, що теракти в московському метро - це напад не тільки на Росію, а й на весь цивілізований світ, передає ИТАР-ТАСС.

"Цей злісний напад на мирних громадян у Москві є нападом не тільки на Росію, а й на весь цивілізований світ, - підкреслив сенатор. - Сполучені Штати виявляють солідарність з народом Росії не лише в засудженні цього шокуючого нападу, але і в тому, щоб одностайно заявити: вбивством невинних людей нічого не доб'єшся, це тільки ще більше згуртує світ у боротьбі проти терору".

Келлі висловив найглибші співчуття народу й уряду Росії у зв'язку з трагедією.

Посол Росії при штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу Дмитро Рогозін повідомив, що західні партнери запропонували присвятити найближче засідання Ради Росія-НАТО питанню боротьби з тероризмом.

Разом з тим після вибухів у московському метро в нью-йоркському метрополітені запроваджені посилені заходи безпеки, оголосив поліцейський департамент міста.

Як повідомляють зарубіжні ЗМІ, на вулицях Нью-Йорка істотно збільшено кількість поліцейських патрулів, у тому числі з собаками. З цією метою були продовжені зміни поліцейських, які чергували вночі, а також збільшено кількість поліцейських машин, що здійснюють патрулювання біля станцій метро.

Заходи щодо посилення безпеки торкнулися також метрополітену американської столиці. Крім того, повідомляється, що в метро з'явилися співробітники спеціальних сил із запобігання терактам.

Україна терактів не боїться, але заходи безпеки в метро посилила

ГУ МВС у Києві вчора також посилило охорону столичного метрополітену через теракти в Москві, пише "Комерсант-Україна".

На станціях з великим пасажиропотоком і в місцях пересадки з однієї лінії на іншу було вдвічі збільшено кількість патрульних. Співробітникам міліції доручено відстежувати дії підозрілих осіб, а також перевіряти пакети і сумки, залишені без нагляду.

Безпекою киян, що користуються метро, занепокоїлися і представники місцевої влади. Голова Шевченківської районної держадміністрації Віктор Пилипишин закликав міські служби і підприємців прибрати кіоски, розташовані біля станцій метрополітену та найбільших транспортних розв'язок. "Якщо відбудеться якийсь інцидент в нашому метро, ми не зможемо оперативно евакуювати людей, забезпечити під'їзд швидкої допомоги або пожежників", - пояснив він.

Як повідомив керівник центру громадських зв'язків (ЦГЗ) ГУ МВС у Києві Володимир Поліщук, посилений режим охорони метро триватиме доти, доки Антитерористичний центр при СБУ не оцінить можливі наслідки московських терактів для України.

Запобіжних заходів ужито і в інших містах, де є метрополітен. За словами співробітника ЦГЗ ГУ МВС у Дніпропетровській області Артура Терещенка, в дніпропетровському метро і прилеглих до нього зонах посилено наряди міліції. Удвічі збільшено кількість нарядів і патрулів у Харківському метрополітені. Щоправда, як пояснили в ЦГЗ ГУ МВС в Харківській області, це пов'язано не з московськими терактами, а з наближенням Великодніх свят.

У Службі безпеки вважають, що в Україні немає передумов для здійснення терактів, подібних московським. "У нас інша політична ситуація, - заявило джерело в керівництві СБУ. - Звичайно, після того, як стало відомо про вибухи в Москві, ми посилили пильність. Тепер наші підрозділи відпрацьовуватимуть сценарії по боротьбі з терористами ще активніше".

Експерти переконані, що терористичним атакам неможливо запобігти, лише посиливши охорону в метро.

"Запобігання терористичним актам - завдання як державних органів, так і самих громадян, які повинні зрозуміти, що вони можуть бути не лише об'єктом нападу, а й суб'єктом протидії тероризму. Жодна країна світу, яким би потенціалом вона не володіла, не зможе захистити себе від терористичних атак зусиллями одних спецпідрозділів", - сказав перший командир антитерористичного підрозділу СБУ "Альфа" генерал-лейтенант Василь Крутов.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1268 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ