Чт, 2024-04-25, 03:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 12 » На АЕС в Японії стався вибух, є витік радіації. Поранено кількох людей. (Відео)
16:40
На АЕС в Японії стався вибух, є витік радіації. Поранено кількох людей. (Відео)
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Вибух і викид білого диму сталися 12 березня на японській АЕС "Фукусіма-1", яка постраждала від землетрусу, де раніше було зафіксовано розплавлення частини ядерного палива. За повідомленнями, що надходять, поранено чотирьох людей. Інцидент стався на першому реакторі АЕС близько 16.00 за місцевим часом, передає ИТАР-ТАСС.

Землетрус порушив енергопостачання резервних генераторів, які забезпечували роботу системи охолоджування АЕС, після чого реактори почали перегріватися і виникла небезпека неконтрольованого розплавлення палива в серцевині силових установок.

- Експерти: вибух на АЕС в Японії стався через спалах водню, аварія планова
- Генсек Японії: вибух на АЕС не зачепив ядерного реактора
- Вибух на АЕС не пошкодив зал контролю та управління
- Влада Японії не пускає журналістів до потерпілих АЕС
- Експерти: аварія на АЕС в Японії не схожа на Чорнобиль. Вона більше нагадує катастрофу в США
- Наслідки стихій в Японії: майже тисяча жертв, серйозні аварії на АЕС. Цунамі вже дійшло до США
- Вірогідність землетрусу в Україні не піддається прогнозу, вважають сейсмологи
- NASA: японський землетрус змістив вісь Землі на 15 см і укоротив добу

Радіаційний фон навколо АЕС "Фукусіма-1" почав підвищуватися, жителям рекомендують закрити вікна, повідомило японське телебачення. Генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано заявив, що на АЕС "Фукусіма-1" 12 березня відбулася витік радіації. Про масштаби витоку не повідомляється.

Зовнішню стіну першого блоку зруйновано після вибуху. Це продемонструвала японська телекомпанія NHK на фотографіях АЕС "Фукусіма-1". За даними телекомпанії, в район направлено пожежні бригади. Пізніше про це повідомив оператор станції - Токійська енергокомпанія.

Раніше повідомлялося, що фахівцям вдалося вивести частину газу, що скупчився в захисній оболонці реактора на АЕС "Фукусіма-1", в результаті усередині реактора знизився тиск, який міг викликати руйнування оболонки і призвести до витоку радіації. Потім в контури охолоджування реактора почали подавати пожежними помпами морську воду.

Були побоювання, що підвищений тиск може призвести до руйнування реактора і витоку радіації. Як заявили фахівці, за годину тиск знизився вдвічі. Разом з тим, вихід радіоактивного газу призвів до підвищення радіаційного фону навколо реактора.

12 березня на "Фукусімі-1" почалася некерована ланцюгова ядерна реакція, повідомило Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії. Раніше повідомлялося, що тиск усередині аварійного реактора АЕС "Фукусіма-1" перевищує коефіцієнт запасу міцності корпусу в 2,1 раза. Температура і тиск усередині одного з реакторів АЕС почав підніматися після збою в системі охолоджування, викликаного землетрусом.

За даними влади, в контрольному приміщенні першого реактора на АЕС "Фукусіма-1" рівень радіації в даний час перевищував нормальний в 1 тис разів, а біля головних воріт станції - в 70 разів.

Серйозна ситуація складається і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також є серйозні проблеми з системою охолоджування центральної частини реактора. Температура води там перевищила 100 градусів Цельсія.

У радіусі 3 км від цієї АЕС жителям наказано евакуюватися. У зоні радіусом 10 км населенню рекомендовано не покидати своїх будинків. Всього в районі цих двох АЕС евакуації зараз підлягають до 80 тис людей.

Раніше Токійська енергетична компанія повідомила про незначне підвищення рівня радіації на об'єкті, проте точних цифр не наводила.

Після землетрусу 11 березня фахівцям не вдавалося вивести газ, що скупчився під оболонкою блоку АЕС, і знизити тиск. Були побоювання, що підвищений тиск може призвести до пошкоджень оболонки і витоку радіації. Проте потім Мінекономіки заявило, що фахівці вивели газ, що скупчився, запобігши руйнуванню оболонки реактора і витоку радіації.

Генсек Японії: вибух на АЕС не зачепив ядерного реактора

Вибух на енергоблоці АЕС "Фукусіма-1" не зачепив ядерний реактор. Про це, як повідомляє РИА "Новости", заявив на прес-конференції генсек уряду Японії Юкіо Едано. В результаті вибуху потерпіли четверо робітників, вони госпіталізовані, їхні поранення не становлять небезпеки для життя.

Генсек закликав японців до спокою і економії електрики, попередивши про можливі обмеження енергопостачання. Едано запевнив населення, що влада уважно стежить за рівнем радіації в префектурі. Жителям околиць АЕС рекомендовано закрити вікна і не покидати домівок.

Раніше з прилеглих до станції "Фукусіма-1" областей було евакуйовано декілька тисяч людей. Оголошено, що евакуйовано буде також всіх, хто проживає в радіусі 10 кілометрів від АЕС "Фукусіма-2", реактори якої також були відключені в результаті землетрусу 11 березня і цунамі, що сформувалось слідом за ним.

Вибух на АЕС не пошкодив зал контролю та управління

Вибух в зоні першого реактора АЕС "Фукусима-1" не привів до руйнування залу контролю і управління. Про це повідомили 12 березня в національній комісії з безпеки атомних об'єктів. За даними цієї комісії, фахівці Токійської енергокомпанії, яка є оператором станції, "продовжують вивчати стан самого реактора".

Корпус реактора серйозних пошкоджень не отримав, відзначають експерти. Виміри рівня радіації виконує прибулий в район АЕС спеціальний загін сухопутних сил самооборони.

У район першого реактора АЕС "Фукусіма-1", в зоні якого 12 березня стався вибух, обвал даху і руйнування зовнішньої стіни, з Токіо направлено спецзагін рятувальників з технічним устаткуванням для охолоджування систем цього блоку.

У районі першого реактора АЕС "Фукусіма-1" після вибуху відзначено рівень радіації 1015 мікрозільбертів на годину, що відповідає граничній дозі радіації для людини за рік, повідомила власта префектури Фукусіма.

Влада Японії не пускає журналістів до потерпілих АЕС

Влада Японії встановила блок-пости в радіусі 60 км навколо АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2", потерпілих від події напередодні катастрофічного землетрусу. Про це повідомили кореспонденти британської радіокомпанії Бі-Бі-Сі. "Ми прямували сьогодні на машині в район лиха, проте за 60 кілометрів до АЕС нас зупинили на блок-посту і заявили, що далі рух заборонено", - розповів співробітник Бі-Бі-Сі.

За словами генсека Едано, "владою буде виконано всі необхідні заходи для забезпечення безпеки населення". На випадок можливого ускладнення ситуації в районі першого і другого реакторів він рекомендував організувати евакуацію жителів за межі 20-ти км зони. За повідомленням міністерства оборони Японії, зараз військові завершують евакуацію двохсот жителів, які ще залишаються в десятикілометровій зоні. У операції беруть участь 10 військових вертольотів.

Експерти: аварія на АЕС в Японії не схожа на Чорнобиль. Вона більше нагадує катастрофу в США

Те, що відбувається на японській атомній станції "Фукусіма-1" не схоже на те, що відбувалося в Чорнобилі, і не веде до повторення тієї аварії. Про це заявив перший заступник Національного дослідницького центру "Курчатовський інститут" Ярослав Штромбах, передає ИТАР-ТАСС. "Це не схоже на Чорнобиль, - підкреслив він. - І реакції типу чорнобильської там не може бути".

За його словами те, що відбувається на АЕС в Японії, пов'язано з розігріванням реактора через блекаут - повну втрату електропостачання - і зниження рівня води в охолоджувальних контурах. На його переконання, японці з ситуацією справляться. "Тому масованого радіоактивного викиду чекати не слід", - вважає науковець.

З ним згоден його колега Євген Веліхов Аварія чорнобильського типу на японській АЕС відкидається, "оскільки там немає графіту і горіти там нічому".

При цьому він відзначив, що, за його інформацією, "на японській АЕС "Фукусіма-1" стоять реактори корпусного типу японського виробництва, що охолоджуються водою".

Ситуація на японській АЕС "Фукусіма-1" може призвести до подібної аварії, що трапилася на АЕС "Трімайл-Айленд" (США) в 1979 році, сказав РИА "Новости" експерт з атомної галузі, головний редактор інформаційного порталу Atominfo Олександр Уваров.

У свою чергу, перший заступник директора Інституту безпечного розвитку атомної енергетики РАН, професор Рафаель Арутюнян зазначив, що ситуація на японській АЕС "частково схожа на те, як розвивалися події на "Трімайл-Айленд".

"Але у нас дуже мало інформація про те, що відбувається на станції, щоб точно стверджувати подібне, і ще зберігається надія, що з важкої ситуації на АЕС "Фукусіма" вдасться вийти з мінімальними наслідками", - сказав він.

"Розвиток ситуації на японській АЕС може призвести до подібної аварії, що трапилася на АЕС "Трімайл-айленд", коли була серйозно пошкоджена активна зона реактора і розплавилася частина ядерного палива. Принаймні, те, що ми зараз спостерігаємо на японській АЕС, схоже на розвиток подій 1979 року", - сказав Уваров.

Аварія на АЕС "Трімайл-Айленд" сталася 28 березня 1979 року. На цій станції використовувалися водо-водяні реактори. Першопричиною аварії стали проблеми в системі охолоджування реактора. В ході розвитку аварії ядерне паливо в реакторі другого енергоблоку частково розплавилося, але не пропалило його корпус і радіоактивні речовини залишилися усередині. Ця аварія вважається однією з найбільших в світі.

Довідка. Найбільші радіаційні аварії

Найперші в історії великі радіаційні аварії відбулися в ході напрацювання ядерних матеріалів для перших атомних бомб, зазначає РИА "Новости".

1 вересня 1944 року в США, штат Теннесі, в Ок-Ріджській національної лабораторії при спробі прочистити трубу в лабораторному пристрої зі збагачення урану стався вибух гексафториду урану, що призвело до утворення небезпечної речовини - гідрофтористої кислоти. П'ять людей, що знаходилися в цей час в лабораторії, потерпіли від кислотних опіків і вдихання суміші радіоактивної і кислотної пари. Двоє з них загинули, а решта отримали серйозні травми.

У СРСР перша важка радіаційна аварія сталася 19 червня 1948 року, наступного ж дня після виходу атомного реактора з напрацювання збройного плутонію (об'єкт "А" комбінату "Маяк" в Челябінській області Росії) на проектну потужність. В результаті недостатнього охолоджування декількох уранових блоків відбувся їх локальний сплав з довколишнім графітом, так званий "козел". Протягом дев'яти діб канал, що "закозлився", розчищали шляхом ручної розсверловки. В ході ліквідації аварії опромінюванню піддався весь чоловічий персонал реактора, а також солдати будівельних батальйонів, залучені до ліквідації аварії.

3 березня 1949 року в Челябінській області Росії в результаті масового скидання комбінатом "Маяк" в річку Теча високоактивних рідких радіоактивних відходів опромінюванню піддалися близько 124 тисяч людей в 41 населеному пункті. Найбільшу дозу опромінювання отримали 28 100 осіб, що проживали в прибережних населених пунктах по річці Теча (середня індивідуальна доза - 210 мЗв). У частини з них було зареєстровано випадки хронічної променевої хвороби.

12 грудня 1952 року в Канаді сталася перша в світі серйозна аварія на атомній електростанції. Технічна помилка персоналу АЕС Чолк-Рівер (штат Онтаріо) призвела до перегріву і часткового розплавлення активної зони. Тисячі кюрі продуктів ділення потрапили в зовнішнє середовище, а близько 3800 кубічних метрів радіоактивно забрудненої води було скинуто прямо на землю, в дрібні траншеї недалеко від річки Оттави.

29 листопада 1955 року "людський чинник" призвів до аварії американський експериментальний реактор EBR-1 (штат Айдахо, США). В процесі експерименту з плутонієм, в результаті неправильних дій оператора, реактор самозруйнувався, вигоріло 40% його активної зони.

29 вересня 1957 року сталася аварія, що отримала назву "Киштимська". У сховищі радіоактивних відходів ПО "Маяк" в Росії вибухнула ємність, що містила 20 мільйонів кюрі радіоактивності. Фахівці оцінили потужність вибуху як 70-100 тонн в тротиловому еквіваленті. Радіоактивна хмара від вибуху пройшла над трьома областями, утворивши так званий Східно-Уральський радіоактивний слід площею понад 20 тисяч кв км. У першу годину після вибуху піддалися разовому опромінюванню до 100 рентген більше п'яти тисяч осіб. У ліквідації наслідків аварії в період з 1957 по 1959 рік брали участь від 25 тисяч до 30 тисяч військовослужбовців. За радянських часів катастрофа була засекреченою.

10 жовтня 1957 року у Великобританії у Віндскейлі сталася велика аварія на одному з двох реакторів з напрацювання збройного плутонію. Унаслідок помилки, допущеної при експлуатації, температура палива в реакторі різко зросла, і в активній зоні виникла пожежа, що продовжувалася протягом 4 діб. Отримали пошкодження 150 технологічних каналів, що спричинило викид радіонуклідів. Всього згоріло близько 11 тонн урану. Радіоактивні опади забруднили обширні області Англії і Ірландії; радіоактивна хмара досягла Бельгії, Данії, Німеччини, Норвегії.

В квітні 1967 року стався черговий радіаційний інцидент в ПО "Маяк". Озеро Карачай, яке ПО "Маяк" використовувало для скидання рідких радіоактивних відходів, сильно обміліло; при цьому оголилися 2-3 гектари прибережної смуги і 2-3 гектари дна озера. В результаті вітрового підйому донних відкладень з ділянок дна водоймища, що оголилися, було винесено радіоактивний пил близько 600 кюрі активності. Була забруднена територія на 1 тисячу 800 квадратних кілометрів, на якій проживало близько 40 тисяч осіб.

В 1969 році сталася аварія підземного ядерного реактора в Люценсі (Швейцарія). Печеру, де знаходився реактор, заражену радіоактивними викидами, довелося назавжди замурувати. У тому ж році сталася аварія у Франції: на АЕС "Святий Лаврентій" вибухнув запущений реактор потужністю 500 мВт. Виявилось, що під час нічної зміни оператор через неуважність неправильно завантажив паливний канал. В результаті частина елементів перегрілася і розплавилася, витекло близько 50 кг рідкого ядерного палива.

18 січня 1970 року сталася радіаційна катастрофа на заводі в Нижньому Новгороді (Росія). При будівництві атомного підводного човна К 320 відбувся недозволений запуск реактора, який відпрацював на позаграничній потужності близько 15 секунд. При цьому відбулося радіоактивне зараження зони цеху, в якому будувалося судно. У цеху знаходилося близько 1000 робітників. Радіоактивного зараження місцевості вдалося уникнути через закритість цеху. Того дня багато хто пішов додому, не отримавши необхідної дезактиваційної обробки і медичної допомоги. Шестеро потерпілих доставили в московську лікарню, троє з них померли через тиждень з діагнозом гостра променева хвороба, з решти узяли підписку про нерозголошення події на 25 років.

Семигодинна пожежа 22 березня 1975 року на реакторі АЕС "Браунс Феррі" в США (штат Алабама) обійшлася в 10 млн доларів. Все трапилося після того, як робочий із засвіченою свічкою в руці поліз закласти протік повітря в бетонній стіні. Вогонь був підхоплений протягом і розповсюдився через кабельний канал. АЕС на рік була виведена з ладу.

Найсерйознішим інцидентом в атомній енергетиці США стала аварія на АЕС Трімайл-Айленд в штаті Пенсильванія, що сталася 28 березня 1979 року. В результаті серії збоїв в роботі устаткування і грубих помилок операторів на другому енергоблоці АЕС відбулося розплавлення 53% активної зони реактора. Відбувся викид в атмосферу інертних радіоактивних газів - ксенону і йоду. Крім того, в річку Сукуахана було скинуто 185 кубічних метрів слаборадіоактивної води. З району, що піддався радіаційній дії, було евакуйовано 200 тисяч осіб.

В ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на четвертому блоці Чорнобильської АЕС (Україна) сталася найбільша ядерна аварія у світі, з частковим руйнуванням активної зони реактора і виходом частинок поділу за межі зони. За свідченням фахівців, аварія сталася через спробу виконати експеримент зі зняття додаткової енергії під час роботи основного атомного реактора. У атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. 8 з 140 тонн радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Інші небезпечні речовини продовжували покидати реактор в результаті пожежі, що тривала майже два тижні. Люди в Чорнобилі піддалися опромінюванню в 90 разів більшому, ніж при падінні бомби на Хіросіму.

В результаті аварії сталося радіоактивне зараження в радіусі 30 км. Забруднено територію площею 160 тисяч квадратних кілометрів. Постраждали північна частина України, Бєларусь і захід Росії. Радіаційному забрудненню піддалися 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйони осіб.

30 вересня 1999 року сталася найбільша аварія в історії атомної енергетики Японії. На заводі з виготовлення палива для АЕС в науковому містечку Токаймура (префектура Ібаракі) через помилки персоналу почалася некерована ланцюгова реакція, яка продовжувалася протягом 17 годин. Опромінюванню піддалися 439 чоловік, 119 з них отримали дозу, що перевищує щорічно допустимий рівень. Троє робочих отримали критичні дози опромінювання. Двоє з них померли.

9 серпня 2004 года сталася аварія на АЕС "Міхама", розташованій в 320 кілометрах на захід від Токіо на о.Хонсю. У турбіні третього реактора відбувся могутній викид пари температурою близько 200 градусів за Цельсієм. Співробітники АЕС, що знаходилися поряд, отримали серйозні опіки. У момент аварії в будівлі, де розташований третій реактор, знаходилися близько 200 осіб. Витоків радіоактивних матеріалів в результаті аварії не виявлено. Чотири люди загинули, 18 - серйозно постраждали. Аварія стала найсерйознішою за числом жертв на АЕС в Японії.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1630 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ