Пт, 2024-04-26, 01:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 13 » На експорті зерна "Хліб Інвестбудом" офшори заробили 56 млн доларів
14:18
На експорті зерна "Хліб Інвестбудом" офшори заробили 56 млн доларів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Державний оператор з експорту зерна ТОВ "Хліб Інвестбуд" продає пшеницю і кукурудзу виключно трьом офшорним компаніям: Victoria Alliance, Alteron Limited та Restex Alliance, передає ZN.ua.

У свою чергу, Victoria Allianceіз Alteron Limited продають куплене виключно Restex Alliance. І лише остання виходить із товаром на такі ж, як і "Хліб Інвестбуд", зерноторговельні компанії, які доставляють зерно до країн-імпортерів.

За неофіційною інформацією, основним торговельним партнером Restex Alliance є афілійована з російським підприємцем Федоричевим (Монако) група компаній Fedcom, яку Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами (GAFTA) внесла до "чорного списку".

За попередніми оцінками, лише на різниці внутрішніх цін на пшеницю та кукурудзу на час укладання контрактів і нині діючих Україні завдано прямих збитків на 24,5 млн дол. У результаті проходження фуражної кукурудзи через "шлюзи" офшорних компаній її ціна із 235 дол. за тонну зросла до світової — 305. Мінус 70 дол на тонні. Помноживши на 500 тис експортованих тонн, отримаємо, що 35 млн дол осіло в офшорах.

Так само і по пшениці. Різниця між ціною "ХІБ" і кінцевою RestexAlliance становила 95 дол на тонні. Враховуючи обсяг експортного контракту, три вказані офшорні компанії отримали ще 21 млн дол. Тобто,"ХІБ" допоміг їм сумарно заробити 56 млн дол.

Водночас "Хліб Інвестбуд"і сам мінімізував податок на прибуток: ТОВ з оборотом за минулий рік 1,4 млрд грн сплатило лише700 тис. грн податку на прибуток.

Фінансової компенсації від "ХІБ" можуть вимагати і компанії, які, щоб одержати ліцензії на експорт пшениці та кукурудзи, змушені були платити готівкою по 15 дол. за тонну кукурудзи і 35 — пшениці. Для них "добро" на вивезення зерна сумарно вилилося у 28 млн дол.

Зазначимо, що, коли аграрний міністр переконував представників ЄБРР у тому, що держава контролює ТОВ "Хліб Інвестбуд" і має у статутному фонді 61%, компанія державі вже не належала: у серпні 2010 року приватна компанія "Каласар" без процедури приватизації відчужила у "ХІБ" частку у 51%. У "Каласарі" — два рівноправні власники: Олександр Козирєв та кіпрський офшор Genetechma FinanceLimited. При цьому Козирєва із Андрієм Остапком із VictoriaAlliance пов’язують бізнесові інтереси у кількох спільних підприємствах.

З часу реєстрації (2004 рік) і до 2009-го "Хліб Інвестбуд" не провадив активної діяльності. У 2009-му і в першому півріччі 2010 року компанія провела перші експортні операції із соняшниковою олією на суму 49,6 і 81,5 млн грн. Та й то, судячи з документів, за комісійною схемою, оскільки відправником фігурує зовсім інше підприємство.

Не дивлячись на це, Мін АП обрав"Хліб Інвестбуд" державним оператором з експорту зерна, наділивши його на другому етапі розподілу квот 221 тис тонн пшениці і 544 тис тонн кукурудзи. Сумарно це — майже п’ята частина загальної квоти.

Раніше повідомлялось, що дефіцит борошна на українському ринку був спровокований напруженням цін на пшеницю напівдержавним ТОВ "Хліб Інвестбуд", яке отримало квоти на експорт. Після подорожчання пшениці борошномельні підприємства відмовилися від продажу борошна, побоюючись жорстких санкцій держави до "спекулянтів".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 960 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ