Пт, 2024-03-29, 12:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Березень » 25 » На Майдані польські журналісти не бачили кремлівських страшилок
13:26
На Майдані польські журналісти не бачили кремлівських страшилок
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Польські журналісти, які висвітлювали події на Майдані, не бачили там екстремізму та антисемітизму, про який трубить російська пропаганда. Навпаки, вони говорять про повагу майданівців до нацменшин, а також їхнє дивовижне вміння самоорганізуватися й не допустити до розправи натовпу над беркутівцями.

Про це четверо польських журналістів розповіли мешканцям Варшави під час конференції “Я був на Майдані”.

Давід Вільдштайн, журналіст видання Gazeta Polska події на Майдані називає боротьбою народу з владою убивць. Він говорить про велику моральну перевагу євромайданівців над тими, хто захищав режим Януковича. Вільдштайна вразила різниця у ставленні до затриманих з боку беркутівців та майданівців. Він розповідає про те, як активісти Майдану ставилися до полонених солдатів внутрішніх військ та беркутівців.

“Я неодноразово бачив, і це було неймовірне. Майдан ніколи не дозволив собі, щоб з цими людьми щось трапилось. І це було вражаюче, бо я бачив, що із впійманими людьми робить “Беркут”, яких він катував до смерті. Тим часом майданівці затримавши беркутівця передусім створювали відповідний кордон, яким блокували натовпові доступ до затриманого. Крім цього, на місці затримання блискавично з’являлася медична служба, а дуже часто якийсь психолог, який заспокоював людей. Все це було дуже добре організоване”, - сказав польський журналіст.

Давід Вільдштайн - поляк, у жилах якого тече єврейська кров – спростовує міфи про антисемітизм Майдану.

“Постійно теревенять про антисемітизм Майдану, а я на барикадах зустрів ортодоксального єврея, який боровся пліч-о-пліч із цими людьми і ніхто робив із цього проблеми”, - наголошує він.

 Феномен “Правого сектору” очима фотокора

Фотокореспондент Якуб Шимчук фотографував найбільш драматичні моменти зимових подій у Києві. Він ділиться своїми спостереженнями про роль “Правого сектору” в українській революції. На його думку, феномен цієї організації можна порівняти з польськими крайньо правими силами, які щороку беруть участь у варшавському Марші незалежності. Цих людей, каже фотокореспондент, насправді небагато, та ведуть вони себе так, що потрапляють в об’єктиви всіх фото- і телекамер.

“Їх справді було видно, – каже Шимчук про “Правий сектор”. - Вони проводили такі показові тренування, вишколи, всюди розміщували свої прапори. Але ті, хто провів на Майдані більше часу, могли зрозуміти, що насправді це не настільки велика група, а Майдан - це не “Правий сектор”.

Майдан стане фундаметом нової України

Томаш Пєхал події на Майдані висвітлював у провідних польських ЗМІ, починаючи з кривавого розгону студенських протестів у листопаді аж до вторгнення росіян у Крим. Побачене й пережите в Україні він оцінює таким чином: «Українці сконсолідувалися, упродовж трьох з половиною місяців утворилася така горизонтальна структура співпраці й кооперації, яка перевірена в бою. Це дуже важливо, бо тепер ці люди знають на кого можна покладатися, а на кого ні. Ці контакти залишилася, а воля до змін у них є. Революція змінила людей, змінила українське суспільство і вона точно принесе плоди, якщо не буде гострих і рішучих дій певної держави. Вони мають шанс, та на жаль вони мають потужних ворогів».

Схожі міркування у тележурналіста Яна Павліцького з “TV Republika”. Він каже: “Незалежно від того як далі поточаться справи - поверне Україна Крим, чи ні, для людей, які пройшли через Майдан - це досвід цілого покоління. Це дуже сильний досвід для людей різного віку, тож це має великий потенціал, це буде таким фундаментом для нової України. І це не перебільшення”.

 Польські журналісти зазначають, що Майдан змінив також їх самих. Скажімо, Давід Вільдштайн твердить, що саме на Майдані зрозумів, чому варто бути журналістом.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: майдані, польські журналісти, кремлівських страшилок
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ