Пт, 2024-04-19, 19:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Жовтень » 21 » На початку грудня хочуть обрати наступника Меркель
18:36
На початку грудня хочуть обрати наступника Меркель
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Німеччині розпочалися консультації про програму дій нового уряду. Учасники коаліційних переговорів за підсумками виборів до Бундестагу обіцяють не затягувати дискусії й обрати нового канцлера на початку грудня.

Переможець парламентських виборів, що відбулися у Німеччині наприкінці вересня - Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) - у четвер, 21 жовтня офіційно розпочала переговори про формування нового уряду з двома потенційними "молодшими" партнерами - Зеленими і Вільною демократичною партією (лібералами). Протягом минулих тижнів ці партії проводили попередні консультації, аби узгодити низку найбільш принципових позицій, навколо яких потенційні учасники майбутнього уряду шукатимуть консенсус і розроблятимуть коаліційну угоду.

Підготувати коаліційну угоду СДПН, ліберали і Зелені планують до кінця листопада, а обрати нового канцлера і склад уряду - на пленарному парламентському тижні, який розпочнеться 6 грудня. Такий графік "коаліціади" партійні лідери озвучили у день офіційного початку коаліційних переговорів.

Результати "зондування": мінімальна зарплатня, довкілля і податки

Про попереднє рішення домовлятися про програму коаліційного уряду партії оголосили у п'ятницю, 15 жовтня. Це сталося після кількох раундів перших консультацій - як їх називають у Німеччині - "зондувань" - у розширеному колі партійних лідерів. За результатами цих консультацій партії погодили рамковий документ з низкою ключових позицій, на основі яких розроблятиметься детальна коаліційна угода. Зокрема, за наполяганням СДПН, у цьому документі міститься положення про встановлення мінімальної оплати праці у 12 євро за годину. Зелені домоглися від потенційних партнерів у майбутньому уряді, зокрема, згоди на закриття останніх вугільних шахт раніше 2030 року, як це планувалося попереднім урядом. А ліберали зафіксували у документі таку принципову для себе позицію як зобов'язання не підвищувати податки.

Протягом наступних кількох тижнів представники трьох партій працюватимуть у робочих групах за різними напрямками, аби погодити всі деталі майбутньої коаліційної угоди. Зазвичай у Німеччині це дуже докладний документ, в якому учасники коаліції окреслюють програмні принципи та політичні зобов'язання на спільну роботу в уряді. Попередній уряд "широкої коаліції" у складі соціал-демократів і християнських демократів на чолі з Анґелою Меркель (Angela Merkel), наприклад, працював, спираючись на коаліційну угоду обсягом у 172 сторінки. Якщо трійка коаліціонерів домовиться і сформує коаліцію, яку за кольорами партій - зелений, червоний (СДПН) і жовтий (ВДП) - називають "світлофор", то християнські демократи вперше з 2005 року опиняться в опозиції. Наступником Меркель на посаді канцлера, якщо коаліційні переговори завершаться успіхом, стане кандидат від СДПН Олаф Шольц (Olaf Scholz) - віце-канцлер у нинішньому уряді "широкої коаліції".  

Складний компроміс: соціальні гарантії без підвищення податків

Оглядачі сходяться на тому, що найбільшим викликом для учасників коаліційних переговорів буде знайти реалістичний компроміс: як виконати обіцянки соціал-демократів у соціальній сфері, амбітні плати Зелених щодо інвестицій у захист довкілля і зробити це все, не підвищуючи податки, чого обіцяють не допустити ліберали. Кадрові питання майбутнього уряду коаліціянти планують обговорювати лише після того, як буде погоджено коаліційну угоду.

Якщо партіям вдасться вкластися у заплановані часові рамки і сформувати уряд у першій половині грудня, тобто за два з половиною місяці після виборів, це буде відносно швидка за німецькими мірками "коаліціада". Особливо враховуючи, що вперше за останні шість десятиліть уряд Німеччини планують сформувати не дві, як зазвичай, а три політичні сили.

Найдовша в історії Німеччини "коаліціада" настала після попередніх виборів до Бундестагу. Вона тривала 171 день.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 449 | Додав: adminA | Теги: обрання наступника Меркель, грудень
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ