Пт, 2024-04-19, 03:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 3 » На рештки гризуна, схожого на білку з "Льодовикового періоду", натрапили палеонтологи
10:40
На рештки гризуна, схожого на білку з "Льодовикового періоду", натрапили палеонтологи
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Американські й аргентинські палеонтологи виявили в Південній Америці скам'янілі рештки ссавця, дуже схожого на шаблезубу білку з мультфільмів "Льодовиковий період", повідомляє NEWSru.com.

Гільєрмо Роже з університету міста Луїсвілль (США) і його колеги відзначають в статті, опублікованій в журналі Nature, що південноамериканська Шаблезуба білка (Cronopio dentiacutus), на відміну від героїні мультфільму, жила в цілком комфортних умовах тропічного лісу приблизно 94 мільйони років тому.

Дослідники виявили неповний череп, щелепи і частину зубів цієї тварини у формації Канделерос на території Патагонії - природно-історичної області на півдні Аргентини. Гірські породи в цій області сформувалися приблизно 100 млн років тому і належать до так званого сеноманського ярусу - кінця крейдяного періоду. Палеонтологи часто знаходили в цій місцевості залишки дрібних динозаврів і інших хребетних тварин, крім ссавців.

Науковці проаналізували будову черепа і зубів Cronopio dentiacutus і прийшли до висновку, що знахідка належить до надряду Dryolestoidea - вимерлих родичів сучасного підкласу Звірі (Theria), до якого належать всі існуючі сумчасті і плацентарні ссавці.

Однак південноамериканська Шаблезуба білка сильно відрізняється як від своїх найближчих родичів з Африки, яка входила разом з Південною Америкою в єдиний південний материк Гондвана, так і від далеких родичів з північного континенту - Лавразії.

Щелепи шаблезубої білки містять кілька однокореневих молярів і премолярів двукоренних, що не було характерно для всіх відомих ссавців юрського і крейдяного періодів. А її ікла в кілька разів довші, ніж усі інші зуби і за оцінками науковців, вони найперші серед усіх іклів ранніх ссавців.

Череп Cronopio dentiacutus сильно витягнутий і трохи сплюснутий з боків, і його побудова водночас свідчить про примітивність шаблезубої білки і високу харчову спеціалізацію. Її щелепи були відносно слабкими, але добре розкривалися при укусі, що дозволяло тварині використовувати свої ікла-"шаблі" на повну силу.

Відсутність характерних рис сумчастих і плацентарних ссавців говорить про те, що південноамериканські ссавці "відстали" у розвитку від своїх північних родичів до початку пізнього крейдового періоду, відзначають автори публікації.

Нагадаємо, палеонтологи знайшли лігво міфічного морського чудовиська Кракена. Величезне морське чудовисько розміром з автобус виявилося зовсім не міфічною істотою. Професор Марк МакМенамін, палеонтолог з Массачусетса, стверджує, що знайшов докази реального існування Кракена.

Раніше, у Панамі діти натрапили на невідому істоту, яку місцеві ЗМІ вже охрестили Горлумом з "Володаря Кілець". Дивну тварину досі не можуть розпізнати.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 879 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ