Пт, 2024-03-29, 08:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 18 » На зв'язок 4G в Україні зможуть розраховувати лише мешканці центрів великих міст
12:55
На зв'язок 4G в Україні зможуть розраховувати лише мешканці центрів великих міст
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) проведе 4G/LTE-тендер у діапазоні 2,6 ГГц до кінця 2017 року.

Про це заявив голова НКРЗІ Олександр Животовський, передає "Новое время.Бізнес".

Він зазначив, що цей діапазон дозволить збудувати 4G-покриття лише в центрах великих міст.

"LTE передовсім буде користуватися попитом у великих міста. Як перший крок це (конкурс) можна та потрібно зробити ще цього року", - наголосив голова НКРЗІ.

За його словами, саме в цьому діапазоні найпростіше та найшвидше запровадити четверте покоління стільникового зв’язку. До таких висновків прийшли консультанти з британської Analysys Mason, які завершили своє дослідження наприкінці минулого року.

Очікується, що в другому-третьому кварталі 2017 року НКРЗІ виставить на продаж 80 МГц (2510-2545, 2565-2570, 2630-2665 і 2685-2690 МГц). Цими смугами висловила готовність поділитися компанія ММДС-Україна (належить Рінату Ахметову), очікуючи компенсації за повернутий державі радіочастотний ресурс (РЧР). Розмір відшкодування може становити приблизно 25% від стартової вартості смуг, виставлених на аукціон.

У проекті урядової постанови, яку підготувала НКРЗІ, розрахункова ціна за 1 МГц у діапазоні 2,6 ГГц становить 1,059 млн грн. Відповідно, якщо перемножити цю вартість на 80 МГц і на кількість регіонів (27, із урахуванням АРК і Севастополя), то початкова ціна становитиме 2,288 млрд грн.

Регулятор має намір виставити на продаж не менше трьох-чотирьох блоків, а може й навіть п’ять. Залежить від того, скільки буде бажаючих і скільки частот вони готові будуть купити, пояснив Животовський.

Він зазначив, що ще цього року можна було би підготувати для запуску 4G і 1800-ий діапазон.

"Якщо три оператори домовляться (Київстар, Vodafone Україна та lifecell) про перерозподіл, то 4G-тендер можна було би провести ще цього року", - переконаний керівник НКРЗІ. Однак для цього потрібно вирішити дві проблеми. Перша, це концентрація. Один із операторів (Київстар) користується більше, ніж половиною радіочастот у цьому діапазоні. Друга проблема – фрагментація. Радіочастоти розподілені не суцільними смугами, як це потрібно для запуску високошвидкісного мобільного інтернету, а вузькими смугами.

Отже, наголосив Животовський, оператори самі мають домовитися про обмін (рефармінг). Єдине правило – асиметричного обміну бути не може. Компанії мають право обмінюватися лише рівноцінними смугами.

Голова НКРЗІ зауважив, що з цього року діють підвищувальні коефіцієнти з метою ліквідувати фрагментацію та концентрацію. Це має спонукати операторів, які мають надлишкові частоти, позбутися їх.

"Якщо це не допоможе, то ми можемо ще підвищити коефіцієнти", - попередив операторів керівник телеком-регулятора.

Спосіб компенсації для Київстара, який, теоретично, може повернути надлишок РЧР державі, може бути схожий, як у випадку із ММДС-Україна. Прес-служба Київстара зазначили, що поки що не готова коментувати підсумки роботи Analysys Mason.

Животовський повідомив, що питання про запуск 4G в низьких і привабливих з точки зору покриття діапазонах – 800 МГц і 900 МГц (чим нижча частота, тим більшу територію може охопити одна базова станція) – поки що не стоїть на порядку денному. У першому потрібно відключити аналогове телебачення та звільнити від військових користувачів (конверсія). А в другому, провести і рефармінг – бо там діапазон нарізаний смужками між великою мобільною трійкою – і конверсію. Тому в 2017 році підготувати тендери в цих смугах не вдасться, пояснив голова НКРЗІ.

З цим твердженням частково погодився директор з корпоративного управління Vodafone Україна Олег Проживальський. За його словами, у 1800-му діапазоні будувати 4G дешевше, ніж у 2,6 ГГц. Але перед тим потрібно перевести абонентів і трафік у 3G-мережі.

У lifecell до Analysys Mason виникли питання щодо висновків про перешкоди, які існують для запровадження 4G в діапазонах 800 МГц і 900 МГц з боку військових користувачів. Згідно повідомлення прес-служби цього оператора, висока вартість конверсії значно обмежує можливості для розвитку в цих смугах.

У ще одного замовника британського дослідження – Датагруп – також залишилися питання до Analysys Mason.

"Ми так і не дізнались про стан конкуренції та оптимальну кількість мобільних операторів в Україні", - зазначила директор департаменту регулювання Датагруп Ганна Некраха. Водночас, наголосила вона, надані британцями висновки можуть допомогти провести низку змін до законодавства та остаточно визначити стартову вартість частот для проведення тендеру.

Нагадаємо, що влітку 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про початок роботи по впровадження технології 4G в Україні.  

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 679 | Додав: adminA | Теги: мешканці центрів великих міст, Україн, зв'язок 4G
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ