Сб, 2024-04-20, 17:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 12 » Наплювацьке ставлення до людей і хабарі знову призвели до трагедії
11:52
Наплювацьке ставлення до людей і хабарі знову призвели до трагедії
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Корабельна аварія теплохода "Булгарія" з гігантською кількістю жертв - типово російська трагедія, ймовірні причини якої - старезна техніка радянських часів і всепроникна практика корупції та байдужості, яка дозволила туроператорам ігнорувати навіть елементарні правила. "Росія гниє, і ніхто не хоче брати цього до відома", - пишуть західні ЗМІ.

У зв'язку із загибеллю старого теплохода на Волзі вже звучать публічні звинувачення і контрзвинувачень, пише The Christian Science Monitor, коментуючи те, що трапилося з "Булгарією". Один експерт назвав подію "типовою російської трагедією", ймовірні причини якої - техніка радянських часів, що не відповідає стандартам, всепроникна практика корупції та байдужості, яка дозволила туроператорам ігнорувати навіть елементарні правила техніки безпеки, а також не-фортуна: корабель затонув в одному з найширших і найглибших волзьких водосховищ.

Президент Медведєв оголосив загальнонаціональну жалобу, розпорядився порушити кримінальну справу і перевірити весь річковий транспорт у Росії. "Річковий флот налічує 1568 суден, причому більше сотні ще старші, ніж "Булгарія", - йдеться в статті.

"Булгарія" рано чи пізно зазнала б катастрофи, каже редактор журналу "Річковий транспорт" Михайло Кобранов: теплохід був старий, не мав внутрішніх перегородок і цього разу був сильно перевантажений - мабуть, тому що не менш ніж 25 "додаткових" пасажирів домовилися безпосередньо з капітаном. "У радянські часи ці судна були під жорстким контролем, але тепер будь-який бізнесмен може купити судно і влаштовувати круїзи", - сказав Кобранов, додавши, що держвідомства рідко перевіряють дрібних туроператорів.

"У пострадянський період Росія страждає від надзвичайних ситуацій подібного типу - коли черства гонитва за наживою поєднується з приголомшливою зневагою до техніки безпеки", - пише газета, нагадуючи про пожежу в "Хромой лошади" і аваріях на шахтах у Сибіру. "Звичка давати хабарі, щоб обійти правила, занадто часто є основним чинником, що пояснює те, що інакше незрозуміло", - зауважив Олексій Даняєв з журналу "Катери і яхти".

Після аварії теплохода на Волзі президент Медведєв розпорядився перевірити всі судна, літаки, поїзди та автобуси в Росії, стверджує The Washington Post. Але як забезпечити, щоб перевірки, по-перше, були проведені, і, по-друге, були проведені чесно? - пише журналіст Уїлл Інгланд.

Росіяни шоковані загибеллю "Булгарії", проте в країні, де суспільство зазвичай мириться з байдужістю чиновників, важко втілити жах і співчуття в конкретні дії. Прикметна риса президентства Медведєва - невиконання його вказівок, як іноді нарікає він сам. А надто несприйнятлива до його зусиль корупція, мовиться в статті.

Жадібність власників літаків та суден, яка поєднується з "систематичною корупцією", допомагає пояснити частоту подібних нещасних випадків у Росії, сказав депутат Держдуми від КПРФ Іван Мельников, за повідомленням РІА "Новости". Сергій Шишкарьов, глава думського комітету з транспорту, закликав посилити законодавство. "Але багато хто каже, що в цій країні більш суворі закони зазвичай тягнуть за собою лише один результат - зростання хабарів", - зауважує видання.

У містечку Булгар на Волзі лише 8 тис жителів, однак у нього багате історичне минуле: щоліта потік туристів прибуває сюди, щоб подивитися на мечеті, мавзолей і сквери, облаштовані на місцях старих міських валів, пише Berliner Zeitung. Саме Булгар був метою подорожі круїзного теплохода "Булгарія", який затонув у неділю, маючи більш як 200 пасажирів на борту. Після пішохідної екскурсії пасажири мали знову вирушити вгору за течією, однак через короткий час теплохід перекинувся і затонув.

Уможливила цю катастрофу злочинна легковажність тих, хто готував судно до рейсу, переконаний автор коментаря. Воно було збудовано в Чехословаччині в 1955 році, проте офіційно визнано застарілим лише в червні цього року, в двигуні спостерігалися серйозні неполадки. В останньому рейсі на борту перебували 208 людей - набагато більше, ніж допустимо. До того ж прокуратура з'ясувала, що у теплохода не було ліцензії на перевезення пасажирів.

За деякими відомостями, пасажири і команда намагалися відрадити капітана від продовження поїздки, але "хтось дав йому вказівку плисти далі". У пасажирів "Булгарії" було мало надії на порятунок: корабель затонув занадто швидко. Ті, що вижили, повідомляють, що повз них пропливли два вантажні судна, навіть не спробувавши їм допомогти. Як пише автор, загиблих приблизно 110 чоловік, 30 з них - діти.

За твердженням експертів, "Булгарія" - це теплохід застарілої конструкції, здатний витримати протікання лиш кілька хвилин, повідомляє L'Express. Після аварії судна президент Росії Дмитро Медведєв доручив провести перевірку всього транспорту в країні, зазначивши, що "кількість старих посудин, які плавають у нас, позамежне". Двопалубний "Булгарія", побудована в 1955 році в Чехословаччині, працювала на дуже популярних у російських та іноземних туристів круїзах по Волзі. Як зазначає видання, багато суден, які ходять по цій річці, переживають "друге життя", а "Булгарія" навіть отримала нове ім'я: у своєму першому, чеському житті, вона називалася "Україна".

Слідство виявило, що судно, яке плаває вже 56 років, ремонтувалося 30 років тому і не мало ліцензії для перевезення пасажирів, крім того, воно було перевантажене, а лівий двигун був несправний, пише газета. Тим не менш, у червні теплохід пройшов технічну перевірку і був визнаний придатним для навігації.

Видання зауважує, що аварії кораблів у російських водах трапляються досить часто, і нагадує про найвідомішу - загибель радянського круїзного лайнера "Адмірал Нахімов" в 1986 році в порту Новоросійська, коли кількість загиблих сягнула 423 осіб.

"Влада, - пише оглядач Die Tageszeitung, - демонструє рішучість: розпочато слідчі заходи за статтею "недбалість". Але чи буде знайдено винних у трагедії на Волзі? Той, у кого є зв'язки і хто може дати хабар, звичайно виходить сухим з ​​води. Катастрофи з людськими жертвами трапляються і в інших країнах, проте російська статистика вражає найбільше. Тут навіть через незначні дефекти гине така кількість людей, що прямо-таки в дрож кидає, - пише Клаус-Хельге Донат. - Ці цифри віддзеркалюють байдужість можновладців до життя людей".

Загиблі стали жертвами колективного "заперечення реальності", зауважує кореспондент: "Росія гниє, і ніхто не хоче брати цього до відома". А якщо родичі загиблих почнуть вимагати детального розслідування обставин трагедії, початкове співчуття загрожує змінитися роздратуванням: вони стануть порушниками спокою і заведеного порядку.

Переклад InoPressa



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 930 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ