Чт, 2024-04-18, 09:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 23 » норвезька поліція перевіряє версію про спільника злочинця, що вчинив подвійний теракт
20:00
норвезька поліція перевіряє версію про спільника злочинця, що вчинив подвійний теракт
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Андерс Берінг Брейвік, що розстріляв учасників молодіжного форуму на острові Утойа в минулу п'ятницю, 22 липня, міг мати спільників.

Ця версія в даний час перевіряється слідством, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на столичну поліцію.

- Террористи на норвезькому острові добивали поранених, стверджують очевидці
- Кількість жертв виросла до 92
- Жертвами терактів на острові Утойа стали декілька членів уряду
- Біля посольства Норвегії в Києві кияни і гості столиці покладають квіти і запалюють свічки
- Стрілянина на острові Утойя тривала понад годину
- Відкриваються кризові центри для сімей учасників молодіжного форуму
- Виконавцеві терористичних атак в Норвегії загрожує максимум 21 рік позбавлення волі
- Бійня в Норвегії: поліція назвала ім'я терориста

Інформація про можливого спільника з'явилася за наслідками свідчень окремих очевидців, що вважають, що постріли лунали з різних місць. В той же час вже відомо, що злочинець мав декілька видів зброї.

Очевидці розповідають, що чоловік в поліцейській формі кликав до себе молодих людей, після чого відкривав по ним вогонь. "Він стріляв і стріляв. Люди розбігалися, як божевільні. Потім він почав стріляти по тим, хто був у воді", - цитує 15-річного свідка подій газета "Верденс ганг".

Терористи на норвезькому острові добивали поранених, стверджують очевидці

Терористів, що розстріляли молодіжний табір на норвезькому острові Утойа, було двоє, вони поспішали, але добивали поранених, розповіли очевидці, що залишилися в живих, в інтерв'ю норвезьким газетам, передає РИА "Новости".

Як повідомлялося, подвійний теракт відбувся в п'ятницю в Норвегії.

Спочатку відбувся вибух у комплексу урядових будівель в центрі Осло, жертвами якого стали сім осіб. Через декілька годин чоловік в поліцейській формі відкрив стрілянину в молодіжному таборі правлячої Трудової партії на острові Утойa поблизу норвезької столиці. Загинули, за даними поліції, не менше 85 осіб.

Маріус Росет, Матс Крістіансен і Йостейн Хелсінгенг опинилися серед тих, хто вижив під час терористичної атаки в таборі на острові Утойa. Росет забіг в ліс разом з трьома іншими хлопцями, коли озброєна людина відкрила стрілянину. Група розділилася, і Росету вдалося сховатися під скелею.

"Він відразу ж розстріляв дівчинку, що першою попалася йому на очі", - розповідає він в інтерв'ю газеті VG. Незабаром в тому місці, де ховався Маріус, опинилися і інші хлопці. Через 45 хвилин хтось запропонував рятуватися вплав.

"Але я не міг плисти. Одяг був такий важкий і мокрий. Я повернувся на острів і знайшов печеру, поділену надвоє, де я ховався разом з рештою... Стрілок стояв десь неподалеку і кидав у воду камені, щоб виманити нас з укриття", - згадує Росет.

Через деякий час з'явилися два рибаки, які кричали підліткам, що стрілка затримали. Багато хто з очевидців упевнений, що той, що стріляв був не один. "Я абсолютно упевнений, що стріляли з двох різних місць одночасно", - говорить Росет.

Поліція затримала Андерса Берінга Бревіка, який був одягнений в поліцейську форму і, як вважає слідство, причетний до обох терористичних атак. Проте хлоп'ята з острова розповідають про другого стрілка, який не був одягнений у форму поліцейського.

Спільник Андерса, за їх словами був зросту близько 180 сантиметрів, у нього густе темне волосся, він виглядав як типовий норвежець. У правій руці він тримав пістолет, а за спиною була ще рушниця.

"Я обернувся і побіг. Я бачив, як вони відстрілювали людей. 15 і 15 були убиті - рядами. Ми думали, що нам теж кінець. Багато хто дзвонив додому батькам, щоб попрощатися", - розповів VG Олександр Ставдал.

Один з очевидців, 16-річна дівчина, яка не захотіла називати свого імені, розповідала, що злочинець кожного разу хотів переконатися в тому, що після пострілу його жертва не залишилася в живих.

"Я бачила, як хлопчик лежав на спині. Він стогнав і плакав, поки вони не підійшли до нього і не вистрілили ще раз", - сказала вона.

Матс Крістіансен говорить, що терористи поспішали. Він був в душі в той момент, коли почув постріли і разом з останніми заблокував двері в душову. Там вони ховалися і чули, як бандити обійшли будівлю в півметрі від того місця, де ховалися хлопці.

"Все виглядало так, як ніби у нього не було часу. Він гарячково кричав. Це були найдовші дві години в моєму житті. Через якийсь час з'явилася поліція. Я не був упевнений, чи дійсно це справжні поліцейські чи бандити", - говорить Крістіансен.

Кількість жертв виросла до 92

Число загиблих в результаті стрілянини на острові поблизу норвезької столиці досягло 85 осіб, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на Рейтер, яке посилається на останні підтверджені дані поліції.

Раніше повідомлялося про 84 загиблих. Кількість жертв подвійного теракту виросла до 92.

Жертвами терактів на острові Утойа стали декілька членів уряду

Прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг на зустрічі з тими, хто врятувався від стрілянини в молодіжному таборі, сказав, що глибоко приголомшений трагедією і що особисто знав декількох загиблих на острові Утойа, передає британська телерадіокорпорація <а href=http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2011/07/110629_rn_norway_pm_victims.shtml">Бі-Бі-Сі.

За словами прем'єра, зараз весь світ думає про загиблих в результаті вибуху в Осло і стрілянини на острові. Він також подякував іншим країнам за слова співчуття і підтримки.

Біля посольства Норвегії в Києві кияни і гості столиці покладають квіти і запалюють свічки

Кияни та гості української столиці несуть квіти до будівлі посольства Норвегії, щоб висловити співчуття народу країни у зв'язку з терактами, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Диппредставництво Норвегії на вулиці Стрілецькій, 15 в суботу, 23 липня, не працює, там тільки охорона. Квіти та запалені свічки розставлені на фундаменті огорожі посольства. Люди принесли білі хризантеми.

Унаслідок двох терактів - в центрі Осло та молодіжному таборі на острові Утойя, що сталися напередодні, загинула 91 людина, десятки дістали поранень.

Стрілянина на острові Утойя тривала понад годину

Чоловік в поліцейській формі протягом години продовжував стрілянину по беззбройних підлітках на норвезькому острові Утойя.

Як повідомляє британська телерадіокорпорация Бі-Бі-Сі, за останньою інформацією, 84 особи вбито, проте поліція вважає, що число жертв може бути більше.

Відзначається, що співробітники правоохоронних органів продовжують прочісувати берегову лінію у пошуках тих, хто намагався врятуватися від вбивці уплав.

Відкриваються кризові центри для сімей учасників молодіжного форуму

Кризові центри для сімей учасників молодіжного форуму Норвезької робочої партії (НРП) відкриваються зараз по всій Норвегії, повідомляє ИТАР-ТАСС.

У момент нападу на літній табір на острові Утойа, де проводилися збори, в нім знаходилося близько 560 молодих людей у віці від 15 до 25 років, що з'їхалися сюди зі всіх кінців країни.

З родичами і знайомими учасників зльоту, що прибувають в кризові центри, що вже відкрилися, в Осло, Тронхейме, Тромсе, Фредрікстаде, працює поліція, психологи і священики. Від головних міст королівства на форум приїхали групи з 40-50 чоловік.

Основний же центр допомоги працює в готелі селища Сюннволль, що знаходиться недалеко від місця кривавої розправи. У першій половині дня з родичами і що уціліли там зустрівся норвезький міністр закордонних справ Йонас Гар Стере, що не почав спілкуватися з пресою.

У озері Тюріфьорд, в якому розташований острів, зараз продовжуються пошуки людей. Навколишні ліси прочісують добровольці з собаками, прибулі з навколишніх населених пунктів. Багато підлітків, що ховалися від озброєного злочинця в поліцейській формі, розповідають, що не наважувалися вибиратися зі своїх укриттів впродовж тривалого часу.

Лідер Молодіжного об'єднання робочих /АУФ/ - організатора форуму, - Ескіль Педерсен заявив на прес-конференції в суботу, 23 липня, що історія зльотів на Утойа не закінчиться цією страшною трагедією. "Ми не здаємося в боротьбі за ті ідеали, які для нас дорогі", - сказав він. Сам керівник АУФ зміг врятуватися з острова на одному з човнів, що підійшли.

АУФ веде свою історію з 1903 року. Проте більшість її первинних членів згодом прилучилися до компартії Норвегії, і як об'єднання соціал-демократів і помірних соціалістів АУФ існувала з 1927 р.

Багато колишніх керівників цього об'єднання згодом займали ключові урядові пости. Лідерами АУФ в різний час були три члени уряду, що діяли, - прем'єр-міністр Йенс Столтенберг, міністр торгівлі і промисловості Тронн Їске і міністр культури Аннікен Вітфельдт. Організацію очолював і екс-генсек Ради Европи, і голова Норвезького Нобелівського комітету Турбьйорн Ягланд.

Виконавцеві терористичних атак в Норвегії загрожує максимум 21 рік позбавлення волі

Підозрюваному в здійсненні терактів в Норвегії загрожує 21 рік в'язниці, передає РИА "Новости" з посиланням на Норвезьке телеграфне бюро.

Підозрюваному в здійсненні терактів в Норвегії висунуті звинувачення за 147 параграфом норвезького кримінального кодексу - терористична діяльність, при цьому максимальний термін покарання в Норвегії складає 21 рік позбавлення волі.

Про це повідомили в суботу, 23 липня, представники норвезької поліції на брифінгу в Осло.

Також на брифінгу норвезькі поліцейські підтвердили, що затриманий - 32 річний Андерс Берінг Брейвік - причетний як до вибуху до Осло, так і до стрілянини на острові Утойа.

Поліція не пов'язує подію з міжнародними терористичними організаціями і заявляє про зв'язки заарештованого з правим екстремізмом.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 942 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ