Чт, 2024-04-18, 05:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 7 » Нові протести в Киргизстані розганяють. Заарештовано лідера опозиції
12:23
Нові протести в Киргизстані розганяють. Заарештовано лідера опозиції
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Співробітники правоохоронних органів Киргизстану затримали лідера опозиційної Соціал-демократичної партії країни екс-прем'єра Алмазбека Атамбаєва, передає РИА "Новости". Затримали Атамбаєва у власному будинку, який розташований у центрі Бішкека.
Разом з політиком були затримані оператор і журналіст незалежної телекомпанії "Стан ТБ", які на момент затримання перебували в будинку опозиційного лідера і брали у нього інтерв'ю. Зараз журналістів відпустили, але у них вилучили камеру.

Як повідомили у прес-службі МВС Киргизстану, в результаті виступу опозиції в Таласі постраждали 85 співробітників міліції. Госпіталізовано 19 співробітників, з них 4 людини в реанімації. Даних про потерпілих серед мітингувальників немає, повідомляє "Інтерфакс".

За словами представника МВС, в ніч проти середи патрульні наряди міліції затримали в Таласі шістьох людей за мародерство. "У затриманих були вилучені килими, комп'ютери і мобільні телефони", - сказали в МВС.

У середу міліція знов розігнала за допомогою спецзасобів прихильників опозиції, присутніх у Бішкеку в офісі Соціал-демократичної партії. За свідоцтвами очевидців, люди розбігаються, деяких затримують співробітники міліції і саджають в автобуси.

"Ми проводили мирний мітинг, а міліція спровокувала сутички", - заявила журналістам правозахисниця Токтаїм Уметалієва, що перебуває в офісі опозиційної партії.

Водночас, як повідомив прем'єр-міністр Киргизстануа Даніяр Усенов, мітингувальники зробили чергову спробу захоплення будівлі УВС в Таласі. "Всього вчора і сьогодні були три спроби захоплення будівлі УВС, всі вони відбиті. Зараз центральну площу міста очищають від учорашнього погрому", - сказав Усенов.

За його словами, в Таласі перебувають перший віце-прем'єр Киргизстану Акілбек Жапаров і міністр внутрішніх справ Молдомуса Конгантієв. Загалом ситуація в Киргизстані стабільна і спокійна, додав Усенов.

Окрім цього, прем'єр повідомив, що в ході виступів опозиції в Таласі були розбиті чотири машини швидкої допомоги і п'ять машин пожежної служби. Він повідомив, що "в ніч проти середи в ході спецоперації співробітники правоохоронних органів звільнили узятих в заручники, які перебували в будівлі держадміністрації Таласа". "З-поміж них був і губернатор області, в кабінеті якого мітингувальники організували склад ПММ", - повідомив прем'єр.

За його словами, "до 11 години ранку (за місцевим часом) робота таласької держадміністрації буде відновлена, губернатор займе своє робоче місце".

Влада заявляє, що захоплення адміністрації було сплановане

Прем'єр-міністр Киргизстану Даніяр Усенов заявив, що масові заворушення, які спалахнули у вівторок в обласному центрі Киргизстану місті Таласі, мали спланований характер, передає ИТАР-ТАСС.

"Події в Таласі були організовані заздалегідь і спочатку були орієнтовані на захоплення влади, - сказав прем'єр. Заздалегідь на площу були завезені чотири КамАзи з камінням, бензин і пляшки із запалювальною сумішшю". Подібні дії, за його словами, "були заплановані і в низці інших регіонів країни".

Проте, продовжив голова киргизького уряду, влада республіки дала дозвіл на проведення сьогодні в центрі Наринської області "так званого народного курултаю (зборів)", оскільки організатори пообіцяли провести його, не порушуючи громадської безпеки.

"Масове безладдя має не стихійний характер, а було організовано", - заявив сьогодні на прес-конференції і генеральний прокурор Киргизстану Нурлан Турсункулов. За його словами, в республіці вже створена міжвідомча комісія з працівників органів прокуратури, державної служби національної безпеки і МВС для розслідування справи за фактом масових заворушень у Таласі.

"Ми встановили, що учасники подій в Таласі отримували від організаторів по 500-2000 сомів (11-45 доларів)", - сказав генпрокурор. Він також підтвердив інформацію правозахисників про затримання співробітниками правоохоронних органів лідерів киргизької опозиції. "Затримані вісім підозрюваних, 10 підозрюваних викликані для допитів, - зазначив Турсункулов. - Зараз проводяться необхідні слідчі дії".

Президент Киргизстану Курманбек Бакієв в курсі подій, що відбуваються в Таласі, і контролює ситуацію, заявив прем'єр-міністр республіки Даніяр Усенов. За його словами, "главі держави регулярно доповідають про поточну ситуацію по республіці загалом і по Таласу зокрема".

Під час заворушень в Таласі близько 1-1,5 тисячі людей захопили будівлю обласної адміністрації і зробили три спроби захоплення будівлі УВС, які були відбиті міліціонерами за допомогою спецзасобів. У місто на літаках і вертольотах перекинуті додаткові сили спецназу. Уряд стверджує, що ситуація в місті нормалізувалася і повністю перебуває під контролем влади. Проте очевидці запевняють, що в центрі Таласа, як і раніше, намагаються зібратися групи людей.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 943 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ