Ср, 2024-04-24, 15:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 31 » Обама погодився розпочати таємні операції ЦРУ в Лівії. Глава МЗС Лівії втік до Великої Британії
12:26
Обама погодився розпочати таємні операції ЦРУ в Лівії. Глава МЗС Лівії втік до Великої Британії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент США Барак Обама санкціонував проведення таємних операцій Центрального розвідувального управління (ЦРУ) на підтримку повстанців у Лівії, повідомили офіційні представники уряду США, передає NEWSru.com з посиланням на Reuters.

Згідно з отриманими відомостями, відповідне розпорядження було підписано американським лідером дві-три тижні тому, передає Бі-Бі-Сі. Які саме дії було дозволено зробити ЦРУ в Лівії, не уточнюється.

- Глава МЗС Лівії втік до Великобританії
- США і Великобританія поки що не визначилися з постачанням зброї повстанцям в Лівії
- Чавес не надасть політичного притулку Каддафі

У той же час, за даними телеканалу ABC, в підписаному Обамою секретному орієнтуванні "розглядаються різні способи надання допомоги опозиційним силам Каддафі", які, "попри підтримку з повітря з боку США і їхніх союзників, відступають по всьому фронту".

Крім цього, орієнтування "санкціонує надання деякої допомоги вже тепер і закладає юридичну основу для більш активних кроків у майбутньому". За словами телекомпанії, "орієнтування не містить прямих вказівок таємним агентам негайно розпочати постачання зброї повстанцям, тим не менш, воно передбачає підготовку до такої нештатної ситуації, якщо президент вирішить піти цим шляхом у майбутньому".

Тим часом стало відомо, що сенатор-республіканець Ренд Пол ініціював процедуру обговорення відповідності операції, наказ про початок якої віддав Обама, до конституції США, передає Lenta.ru з посиланням на AFP. За підсумками дебатів Сенат може прийняти документ, який оголошує про перевищення президентом своїх повноважень. Підставою для такого рішення може стати те, що в момент початку операції "невідворотної або очевидної загрози" існуванню США, на думку Пола, не існувало.

Вашингтон відмовився коментувати інформацію про проведення Центральним розвідувальним управлінням США таємних операцій з підтримки лівійських повстанців.

26 лютого Рада Безпеки ООН своєю резолюцією №1970 наклала ембарго на постачання зброї до Лівії. Офіційних коментарів з боку Білого дому і відомства в Ленглі з приводу передбачуваних секретних операцій американської розвідки в Лівії поки що не надходило. Водночас держсекретар США Хілларі Клінтон заявила журналістам, що Вашингтон все ще вивчає доцільність надання військової допомоги повстанцям у Лівії.

На Лондонській конференції з Лівії учасники погодилися, що Муаммар Каддафі повинен виїхати з країни. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що ООН готова допомогти лівійському народові в перехідний період.

Нагадаємо, в Лівії в лютому почалися антиурядові виступи, які переросли у громадянську війну. Країна розкололася на два табори - прихильників режиму Каддафі і повстанців, що утворили тимчасову адміністрацію в місті Бенгазі на сході країни. 19 березня після схвалення резолюції Ради Безпеки ООН коаліція західних країн почала завдавати ракетних та авіаударів по території Лівії.

Глава МЗС Лівії втік до Великобританії

Міністр закордонних справ Лівії Муса Куса прибув до Великобританії і заявив, що пориває з режимом Каддафі. Цю інформацію підтвердив офіційний представник британського МЗС.

За його словами, після прибуття до Сполученого Королівства з Тунісу голова лівійського МЗС заявив, що він покинув свій пост, оскільки "більше не хоче представляти правлячий в Лівії режим", передає ИТАР-ТАСС.

"Ми можемо підтвердити, що Муса Куса прибув в аеропорт "Фарнборо" 30 березня з Тунісу. Він приїхав сюди з власної волі. Він заявив, що подає у відставку зі своєї посади", - йдеться в заяві представника зовнішньополітичного відомства.

Представник британського МЗС наразі не прокоментував повідомлення про те, що Муса Куса попросив притулку у Великій Британії. "Куса є однією з найбільш значних фігур в уряді Каддафі, в його функції входило представляти режим на міжнародній арені, але він більше не хоче грати цю роль", - заявив представник британського МЗС.

Він закликав чиновників уряду Муаммара Каддафі і членів оточення лівійського лідера піти за прикладом міністра закордонних справ.

Муса Куса в 1994-2009 роках був головою лівійської розвідки. У 2009 його було призначено міністром закордонних справ. Куса вважається одним з "архітекторів" курсу на нормалізацію відносин між Лівією і Заходом. Відносини були відновлені в 2004 році після того, як наприкінці 2003 року режим Каддафі заявив про згортання програм створення атомної та хімічної зброї.

США і Великобританія поки що не визначилися з постачанням зброї повстанцям в Лівії

Адміністрація США не ухвалювала рішення щодо надання зброї лівійській опозиції, повідомив офіційний представник Білого дому Джей Карні, передає РИА "Новости".

"Жодних рішень не було схвалено щодо надання зброї опозиції чи будь-якій групі в Лівії. Ми не відкидаємо цієї можливості й не заявляємо, що будемо її використовувати. Ми оцінюємо і розглядаємо всі варіанти допомоги, яку ми можемо надати лівійському народові, і ведемо консультації безпосередньо з опозицією і нашими міжнародними партнерами з цього приводу", - йдеться в заяві офіційного представника Білого дому.

Британія теж не відкидає можливості озброєння лівійських повстанців, проте рішення з цього питання ще не прийнято, заявив у середу британський прем'єр-міністр Девід Кемерон.

"Заборона на поставки зброї поширюється на всю територію Лівії, але в той же час резолюція Ради Безпеки ООН №1973 припускає застосування крайніх заходів для захисту населення", - сказав Кемерон, виступаючи у британському парламенті.

Він зазначив, що таке трактування резолюції ООН передбачає і "надання сприяння заради захисту громадян у певних обставинах". "Ми не відкидаємо такої можливості, але поки що такого рішення не ухвалили", - підкреслив Кемерон.

Чавес не надасть політичного притулку Каддафі

Президент Венесуели Уго Чавес сказав, що не збирається надавати політичний притулок лівійському лідеру Муаммару Каддафі, передає "Эхо Москвы".

Уго Чавес вважає, що в цьому немає необхідності. З його слів, Каддафі кілька разів особисто запевняв його, що не покине Лівію. "Втеча Каддафі не розглядається", - відповів Чавес журналісту, який цікавився можливістю Венесуели надати притулок лідерові Лівії.

28 березня Чавес заявив, що американський імперіалізм і його союзники намагаються поставити його в один ряд з Каддафі, щоб надалі він став наступною "військовою мішенню".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1120 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ