Пт, 2024-04-26, 21:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 14 » Обама втрутиться в сирійську війну - хімзброю повісили на Асада
11:10
Обама втрутиться в сирійську війну - хімзброю повісили на Асада
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Президент США Барак Обама вперше розпорядився постачати сирійським повстанцям американську зброю, повідомив Reuters неназваний представник керівництва. А військові джерела повідомили The Wall Street Journal, як передає NEWSru.com, що над Сирією запропоновано оголосити обмежену безполітну зону уздовж кордону з Йорданією - одним з ключових союзників США в цьому регіоні. У цю країну йде безперервний потік біженців, а також на її території під керівництвом американських інструкторів проходять підготовку війська сирійських заколотників.

Офіційного підтвердження деталей "військового плану" США в Сирії поки що немає - Обама ще буде консультуватися з Конгресом, а також з лідерами країн "великої вісімки" на саміті у Північній Ірландії 17-18 червня. Але заява Білого дому, яка щойно прозвучала, про те, що сирійський режим застосував хімзброю і тим самим "перейшов межі дозволеного", не залишає сумнівів у серйозності намірів Вашингтона.

Нагадаємо, в грудні 2012 року Обама попередив, що виявлені факти передислокації або використання хімічної та іншої зброї масового ураження в Сирії буде сприйнято як "перехід за червону риску", після чого США почнуть "діяти інакше". Під цим малося на увазі військове втручання в сирійську ситуацію, причому багато хто розцінив це як погрозу безпосереднього вторгнення.

Нинішня заява заступника помічника президента США з національної безпеки Бена Родса по суті якраз фіксує той самий "перехід за червону риску". За його словами, Вашингтон почне надавати сирійській опозиції "пряму військову допомогу". Родс не конкретизував, про які саме види йдеться, але дав зрозуміти, що ця допомога "буде відрізнятися і за масштабом, і за типами від того, що передавалося так званій Верховній військовій раді Сирійської вільної армії раніше".

Наприкінці травня, нагадаємо, Сенат США санкціонував постачання американської стрілецької зброї сирійським заколотникам, незважаючи на побоювання, що вона може опинитися у бойовиків, пов'язаних із "Аль-Каїдою". Як повідомлялося, Білий дім усвідомлює таку перспективу, тому угруповання, яких підтримуватимуть США, буде ретельно перевірене.

Обмежена безполітна зона і вторгнення "в цілях самооборони"

Разом з тим Родс вказав, що мова не йде про пряме військове втручання США в сирійський конфлікт за допомогою створення безпольотної зони або здійснення іншої операції. "Безполітна зона - це план на випадок непередбаченого розвитку подій", - сказав чиновник, додавши, що її впровадження спричинило б більше витрат, ніж свого часу в Лівії.

"Крім того, вона не дає очевидної гарантії, що ситуація на місці покращиться, тоді як там діють урядові війська та пов'язані з ними сили. Таку ситуацію складно змінити з повітря, не задіявши американські наземні війська, чого ніхто робити не планує", - підкреслив Родс.

Однак, за відомостями WSJ, над Сирією може бути створено "обмежену" безполітну зону. За задумом експертів Пентагону, вона має поширитися на 25 кілометрів углиб території країни від кордону з Йорданією і забезпечуватися розміщеними у цій сусідній державі американськими зенітно-ракетними комплексами Patriot і винищувачами F-16.

При цьому, за словами розробників плану, США навіть не буде потрібно дозволу Ради Безпеки ООН, оскільки американські військові не будуть "регулярно вторгатися у сирійський повітряний простір або перебувати на території Сирії".

Як зазначає газета, літаки ВПС США оснащені ракетами класу "повітря-повітря", що дасть їм змогу знищувати цілі над територією Сирії з великої відстані і без вторгнення у її простір. Разом з тим, літаки можуть і заходити в повітряний простір Сирії "з метою самооборони" - якщо для них виникне загроза з боку сирійських літаків, що наближаються, додали джерела видання.

Сирійські повстанці хочуть сучасних озброєнь

Що стосується можливих постачань зброї, то, хоч офіційно вони ще не оголошені, сирійська опозиція вже запросила у США та їхніх західних союзників сучасні озброєння, включаючи зенітні ракетні комплекси. Копія запиту, відправленого раніше на цьому тижні командувачем опозиційної Вільної сирійської армією генералом Салімом Ідрисом, також потрапила в розпорядження WSJ.

Все це відбувається на тлі планів Росії постачити сирійській владі ЗРК С-300 в рамках контрактів, укладених ще до початку громадянської війни. Одночасно Росія і США намагаються організувати міжнародну конференцію з сирійської проблеми в Женеві (захід у пресі називають "Женева-2"). Родс запевнив, що Вашингтон продовжить зусилля в цьому напрямку, але буде "по суті рухатися по двох коліях".

У США "зробили висновок, що влада Сирії застосовувала хімічну зброю проти опозиції"

Адміністрація США дійшла до висновку про те, що влада Сирії застосовувала хімічну зброю проти сил опозиції і таким чином порушила норми міжнародного права. Про це заявив на спеціальному брифінгу для журналістів, проведеному в режимі телефонної конференції, заступник помічника президента США з національної безпеки Бен Родс, який курирує питання стратегічних комунікацій, передає NEWSru.com.

Незадовго до початку брифінгу прес-служба Білого дому поширила від імені Родса письмову заяву, в якій ідеться, що розвідка США зробила висновок про застосування урядом Сирії хімзброї проти опозиції, зазначає ИТАР-ТАСС.

"Наше розвідувальне співтовариство вважає, що режим (президента Башара - ред.) Асада багаторазово використовував у невеликих масштабах хімічну зброю, включаючи газ нервово-паралітичної дії зарин, проти опозиції протягом останнього року", - вказується в документі.

У ньому міститься запевнення, що спецслужби США зробили висновок "з високою часткою впевненості", беручи до уваги "численні незалежні потоки інформації".

За оцінкою американської розвідки, внаслідок застосування хімзброї загинули "100-150 осіб". Тим не менш, "найімовірніше, дані про жертви - неповні", вважає уряд США.

Він висловлює впевненість у тому, що "режим Асада зберігає контроль" над арсеналами хімзброї. Як одночасно додає Вашингтон, він не володіє у своєму розпорядженні "достовірними і підтвердженими" відомостями про те, що "опозиція в Сирії придбала або використовувала хімічну зброю".

"Як ми послідовно говорили, використання хімічної зброї є порушенням норм міжнародного права і переходом меж дозволеного, що існували в міжнародному співтоваристві протягом десятиліть", - підкреслив, виступаючи на брифінгу, Родс.

За його словами, вся зібрана американською стороною інформація та зроблені на її підставі висновки доведені до відома партнерів США за кордоном, включаючи Росію.

"Ми поставили росіян до відома про дані, що стосуються хімічної зброї, передали їм наші оцінки. Ми вважаємо, що Росія і всі (інші) члени міжнародного співтовариства мають бути стурбовані використанням хімічної зброї в будь-якій точці земної кулі, враховуючи норми, які ми проти цього розробили. Ми тепер будемо консультуватися з Росією в рамках "великої вісімки" і Об'єднаних Націй", - сказав радник американського лідера.

Він не заперечував, що США збираються поставити це питання і на майбутньому саміті Групи восьми, що пройде 17-18 червня в Північній Ірландії.

На думку Вашингтона, продовжив Родс, відновити "стабільність у Сирії неможливо за такого лідера, як Башар Асад". Тому процес політичного врегулювання в Сирії, на переконання США, повинен передбачати "відхід Башара Асада у відставку", підкреслив він. Тим часом, сказав Родс, "росіяни ще з цим не погодилися".

Що стосується планів скликання міжнародної конференції в Женеві, покликаної запустити процес переговорів між владою і опозицією в Сирії, то США зберігають прихильність до цих задумів, запевнив він.

"Врешті-решт політичне врегулювання є найкращим варіантом результату подій. На нас лежить зобов'язання, незважаючи на всі складнощі, намагатися налагодити політичні переговори. І женевський процес продовжує залишатися лекалом до досягнення цієї мети", - зазначив співробітник Білого дому.

При цьому він додав, що США розуміють всю складність завдання. Однак американська сторона "і далі домагатиметься" організації конференції "Женева-2", пообіцяв Родс.

Тим часом, попередив він, навіть рухаючись по такому шляху, Вашингтон "вживатиме власних зусиль, спрямованих на зміцнення опозиції". Отже, США будуть "по суті, рухатися на двох коліях", констатував представник вашингтонської адміністрації.

У зв'язку з цим він повідомив, що США ухвалили рішення переглянути свою колишню позицію і приступити до надання військової допомоги силам сирійської опозиції.

За свідченням Родса, президент США Барак Обама "ухвалив рішення про надання більшої підтримки опозиції", зокрема у світлі висновків про застосування хімзброї владою Сирії. Така допомога надаватиметься безпосередньо так званій Верховній військовій раді Сирійської вільної армії, уточнив Родс. "І це включає військову підтримку", - підтвердив радник американського лідера.

Він відмовився пояснити, яку саме військову допомогу опозиції збирається надавати Вашингтон. "З низки причин я не можу деталізувати для вас всі типи такої підтримки", - стверджував Родс. "Досить сказати, вона буде відрізнятися і за масштабом, і за типами від того, що ми передавали Верховній військовій раді раніше", - сказав заступник помічника господаря Білого дому з нацбезпеки.

Відповідно до викладених ним відомостей, реалізуючи цей курс, США будуть консультуватися і співпрацювати "з іншими країнами регіону". США вже взаємодіяли в цій галузі з Йорданією, Саудівською Аравією, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром, а також Великобританією і Францією, нагадав Родс.

Водночас, зазначив він, мови про пряме військове втручання США у внутрішній збройний конфлікт у Сирії за допомогою створення в її повітряному просторі зони, закритої для польотів авіації, або здійснення іншої операції не йде.

За словами Родса, США "не виносили ніякого рішення починати (в Сирії будь-яку) військову операцію на кшталт створення зони, закритої для польотів авіації". "Людям необхідно розуміти, що створення закритої для польотів зони не тільки пов'язано з величезними витратами, а й важко його виконати", - сказав він.

Крім того, додав Родс, "немає навіть чітких гарантій" того, що створення закритої для польотів авіації влади Сирії зони призвело б до "кардинального покращення ситуації в зоні конфлікту".

Нагадаємо, 25 квітня міністр оборони США Чак Хейгел повідомив, що американська розвідка вважає, що армія Сирії застосовувала хімічну зброю. Глава Пентагону зазначив, що, найімовірніше, використовувався газ зарин. Однак незабаром після цього в Білому домі зазначили, що розвідка надала неповні дані про ймовірні випадки застосування хімзброї.

Президент США Барак Обамa заявив, що, якщо підтвердиться використання режимом сирійського лідера Башара Асада хімічної зброї, то це "докорінно змінить ситуацію і змінить правила гри".

Як повідомлялося, міністр інформації Сирії Омран Зоаб назвав відвертою брехнею заяви США і Великобританії про наявні у них докази застосування сирійськими урядовими військами хімічної зброї.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: асад, сирійську війну, Обама, хімзброя
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ