Пт, 2024-04-26, 05:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 10 » Огляд преси, 10 березня. Ціни на життя тягнуться за висотами паливних цінників
15:04
Огляд преси, 10 березня. Ціни на життя тягнуться за висотами паливних цінників
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Суворе державне регулювання на ринку бензину зможе лише тимчасово стримати його вартість. Те, що ціна пального найближчим часом істотно перевищить позначку 10 грн за літр - практично доконаний факт. Одні експерти говорять про спекуляції на подіях в Африці, інші запевняють, що для подорожчання палива є об'єктивні причини, зазначає Роман Горбенко в статті "Паливні сльози" для газети "Известия в Украине".

"Відклавши подорожчання палива на місяць, команда уряду на чолі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим зробила все можливе, - запевняє директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. - Але за місяць становище на світовому ринку погіршало через стрімке зростання цін на нафту, що викликано нестабільністю в Лівії. Тому вартість бензину у нас також буде рости".

На українському ринку зберігаються чинники, здатні призвести до дестабілізації ринку. Головний з них - можливе підвищення мит на імпортне пальне, якого вимагають власники вітчизняних нафтопереробних заводів. Незважаючи на те, що вони технічно не в змозі будуть забезпечити й половини обсягів споживання пального, виробники вимагають обмежити можливості імпорту. Але поки що ініційоване Міністерством енергетики розслідування впливу імпорту на внутрішній ринок не знаходить підтримки в інших відомств. Проти "підвищувальної" ініціативи вже виступили Мінекономрозвитку, Мінфін, Державна податкова адміністрація, Антимонопольне відомство. Це дає змогу імпортерам сподіватися на те, що ініціативу Міненерго буде "поховано".

Ще одним стримувальним чинником зростання цін палива є регулярно підписуваний меморандум між трейдерами і Кабінетом міністрів. Вже зараз вони порушують ціновий коридор, зафіксований в останніх домовленостях, де більше ніж 9 грн за літр А-95 коштувати не може. Водночас на більшості заправок у Києві виставлено куди вагоміші цифри.

Експерти нагадують, що й нині чинні обмеження на ціни не відповідають реаліям: їх встановлювали без урахування підвищення акцизів на паливо, яке сталося із запровадженням Податкового кодексу.

Ще один зручний аргумент для підвищення цін на пальне - початок посівної. Щороку маємо одну і ту ж ситуацію: як тільки наступає весна, на хвилі "попиту з боку аграріїв, що різко збільшився", цінники змінюються зі швидкістю лічильника. Поки регулятори напученнями і штрафами наведуть лад на ринку, вже і посіви закінчилися. Цього року уряд має намір частково забезпечити агросектор недорогим пальним.

Вже зараз на рівні регіонів Антимонопольний комітет розгорнув активні дії з повернення цін на пальне в рамки обумовленого між трейдерами і урядом коридору.

Через останній стрибок цін на бензин продукти подорожчали на 30-40%. Так, за яблука сорту Лінгольд на київських ринках місяць тому просили 8,50 грн, зараз - 11 грн за кг. За цибулю раніше брали 5,40, тепер - 8 грн/кг. Капуста подорожчала на 20% - до 10 грн. Майже всі торговці продуктових рядів на Лук'янівському ринку везуть товар в столицю на авто. Природно, їхні додаткові витрати оплачують покупці. Про це пише "Газета по-киевски" в статті "На ринках змінюють цінники, як на заправках".

"У вартості товару бензин становить 5%, - розповідає продавщиця Наталя. - Вартість перевезення лягає на ту кількість речей, що я привезла. Що більше товару, то менш це відчутно".

Погрожують підвищити тарифи і таксисти. Разом з тим вони розуміють, що можуть втратити клієнтів. "У нас вартість палива в тарифі від 50%, ми з жахом чекаємо рішення про запровадження ввізного мита на бензин, - говорить Василь Попик, голова профспілки таксистів України. - Ми наближаємося до того, що невдовзі нам просто не буде кого возити".

Леонід Косянчук, президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", вважає, що процес подорожчання на ринку бензину - неминучий.

"Сьогодні 9,90 гривні за літр А-95 і 8,85 гривні за дизель - економічно виправдана ціна. І якщо міжнародні котирування залишаться на тому ж рівні, ціна на бензин не перетне позначки 10 гривень. Правда, у разі запровадження мита на імпорт нафтопродуктів пальне відразу подорожчає: літр А-95 - як мінімум на 1,30 гривні, дизпаливо - не менше ніж на 80 коп/літр. На цьому тлі можуть відбутися побічні ефекти: зниження попиту на купівлю не тільки пального, а й автомобілів", - зазначив експерт.

Водночас директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін, спираючись на статистику, каже, що споживання бензину знижується. "Споживач віддає перевагу дешевшим і менш якісним різновидам пального. Був час, коли нафта коштувала 10 доларів за барель, зараз же вона перескочила за 100 дол. Колись говорили, що 3 гривні за літр - психологічний бар'єр, який ціна не перескочить. Думаю, зараз відсутня певна межа підвищення. Але 15 гривень за літр - цифра явно завищена", - додав він.

Зростанням цін на бензин може "відбиватися" від споживачів і влада, яка пообіцяла зрівняти комунальні тарифи у містах України. Про це нагадує Олександр Панченко в матеріалі "Комунальники грабують людей на сотні гривень за місяць" для газети "Сегодня".

Так, під час недавньої прямої лінії Віктора Януковича одне з найчастіших питань, що лунали, стосувалося комунальних тарифів. Народ жваво цікавився: чому тарифи в різних містах України різняться у кілька разів? Янукович пообіцяв, що розбереться, і тарифи в Україні приблизно урівняються. Питання тільки, в який бік - найвищих чи найнижчих?

Питання це далеко не випадкове у світлі прийдешнього підвищення цін. Нагадаємо, на вимогу МВФ вже з квітня тепло має подорожчати на 26%, а з жовтня - ще на стільки ж. Уряд запевняє, що це необхідно, щоб привести тарифи до "економічно обґрунтованого" рівня (ціна на тепло підніметься через зростання цін на газ для підприємств ЖКГ). Але з урахуванням різнобою у вже наявних тарифах час задуматися: які саме тарифи є економічно обґрунтованими?

Самі комунальники виправдовують різницю в тарифах собівартістю послуг: мовляв, в якихось містах вода близько, а в якихось її доводиться тягнути здалеку. Подекуди тепломережі більш зношені, подекуди менш. Якась сувора правда життя в цих поясненнях є, вважає голова Асоціації житкомгосподарства Олександр Семченко. Але нерідко тарифи розраховуються із запасом, надто в глибинці, де за ними немає строгого контролю.

За словами Семченка, вартість будь-якої компослуги (вода, тепло) містить постійні витрати: це утримання самого підприємства, виплата персоналу зарплат, які не залежать від того, більше чи менше тепла і води продадуть споживачам, і змінні - закупівля газу, вугілля. Що більшій кількості споживачів (це як промпідприємства, так і житлові будинки) надається послуга, то вона дешевша. Тому у великих промислових центрах "комуналка" завжди буде дешевшою, ніж у містечках. Але навіть в цьому разі вона може розрізнятися максимум на 30-40%.

У тарифах вартість палива (яка по всій країні приблизно однакова) становить 60%, втрати 10-13%, останні 27-30% - це постійні витрати котельної або ТЕЦ. Ось ці дві останні позиції (втрати і постійні витрати) і варіюються від міста до міста, але все одно це не може давати різницю в 2-3 рази. Тому саме тут і "сидять" необґрунтовані накрутки на "комуналку".

Зростання цін на нафту, яке гальмує розвиток світової економіки, є ризиком і для української економіки, зазначають Андрій Гаценко і Наталія Мічковська в статті "Україну знову лякають дефолтом" для "Комсомольской правды в Украине".

Не варто забувати, що минула світова криза розпочалася, коли ціни на нафту злетіли майже до 150 доларів за барель. Зараз через безлади на Близькому Сході вартість бареля піднялася до 110 дол. Більшість експертів упевнена, що в разі подорожчання нафти до 120-140 доларів світ може накрити друга хвиля кризи. І тоді в Україні повториться сценарій 2008 року, коли різко знизилися ціни на сировину, подешевшала продукція українського експорту, а інвестори почали виводити кошти з країни.

Автори нагадують, що Україна опинилася на 6-му місці в рейтингу держав, яким загрожує дефолт. Такий рейтинг днями опублікувало американське ділове видання Business Insider. Всього в списку 18 країн. Серед основних проблем цих держав експерти видання називають недостатню швидкість відновлення економіки і державний борг, що різко збільшується при цьому.

У широкому сенсі слова терміном "дефолт" позначають будь-які види відмови від боргових зобов'язань (тобто він є синонімом поняттю "банкрутство").



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 994 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ