Чт, 2024-04-25, 07:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 18 » Перед самітом з Євросоюзом Україну похвалили і поганили
12:32
Перед самітом з Євросоюзом Україну похвалили і поганили
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Євросоюзі вважають, що Україні треба боротися з політично мотивованими кримінальними справами, серед яких справа Юлії Тимошенко, - лише приклад.

Це випливає з письмового інтерв'ю президента Ради ЄС Хермана ван Ромпея, яке є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Так, на питання, чи можна чекати, що стосунки між Україною і ЄС будуть заморожені або сповільняться, поки питання Тимошенко і інших не буде розв'язане, він відповів, що ЄС стурбований ризиком політично мотивованого правосуддя в Україні.

"Справа Тимошенко є лише одним з прикладів, але найбільш яскравим. Комплексна реформа правосуддя відповідно до міжнародних стандартів є абсолютно ключовою", - підкреслив високий чиновник ЄС.

На питання, чи буде саміт Україна - ЄС, який пройде 19 грудня в Києві, носити технічний характер через те, що Тимошенко знаходиться у в'язниці, ван Ромпей сказав:

"Юлія Тимошенко була і залишається одним з сильних захисників української довгострокової політичної асоціації і економічної інтеграції з ЄС. Ця довготермінова стратегічна перспектива залишається ключовою особливістю нашого підходу до стосунків Україна-ЄС".

"І саме тому ЄС прагне, як і завжди, закрити положення, що залишаються, в переговорах за нашою Угодою про асоціацію і глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі", - додав він.

В той же час президент Ради ЄС підкреслив, що реалізація цієї перспективи залежить від "широкої основи загальних цінностей".

"Я не роблю секрету з нашої стурбованості, яка є у нас стосовно верховенства права, особливо стосовно втручання між політичними міркуваннями і застосування кримінального закону", - сказав він.

"Обмеження можливостей для вільної і справедливої політичної конкуренції, політично мотивоване кримінальне правосуддя не відповідають цінностям і принципам, які ми закріпили разом, наприклад, під егідою Східного партнерства", - підкреслив ван Ромпей.

В той же час, він відзначив, що Київ і Брюссель досягли "великих успіхів на основі стосунків ЄС-Україна стосовно нової основи Угоди про асоціацію".

"Після місяців важких і напружених зусиль переговори по поглибленій і всеосяжній зоні вільної торгівлі були успішно завершені. Ми досягли значного прогресу в ширших рамках Угоди про асоціацію", - сказав ван Ромпей.

"Двері відкриті, щоб почати не на жарт роботу над політичною асоціацією, коли цьому дозволять умови", - заявив президент Ради ЄС.

Угода про асоціацію нічого не розв'язує, хоча дещо передбачає

Угода про асоціацію не регулює питання перспективи членства України в ЄС, але не виключений рух в цьому напрямі на пізнішому етапі.

Про це повідомив президент Ради Євросоюзу Херман ван Ромпей в письмовому інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Угода про асоціацію є критично важливою віхою, але це не обов'язково завершальний етап подорожі", - відзначив він.

"Серед цілей цієї угоди немає врегулювання питання про перспективу ЄС. В той же час, дана Угода не виключає руху в цьому напрямі на пізнішому етапі", - заявив президент Ради ЄС.

"Іншими словами, Угода про асоціацію не передрішає майбутнє України, але передбачає зараз політичну асоціацію і економічну інтеграцію з ЄС", - пояснив він.

Кажучи про своє бачення подальшого розвитку стосунків між Україною і ЄС, ван Ромпей висловився за їх подальше поглиблення так, щоб зближувалися люди, а не тільки уряди, і щоб ЄС зміг показати, що може допомогти модернізувати Україну".

"Це те, про що суть нашої Угоди: з погляду довгострокових цілей немає межі тому, що може бути досягнуто за нашої політичної асоціації і економічної інтеграції", - підкреслив він.

Разом з тим, високий представник ЄС сказав, що це також вимагає від України значних зусиль і конкретних результатів в забезпеченні реформ, які "широко підтримуються і витримають випробування часом".

"Що напевно, це так, ми побачимо тіснішу співпрацю на світовій арені, зокрема у вирішенні глобальних питань, таких, як боротьба з тероризмом і підтримка миру; також з технічних питань, таких, як навколишнє середовище і енергетика, і перш за все - розділяючи і зберігаючи найбільш важливі цінності - права людини і основні свободи", - відзначив він.

У свою чергу президент Ради Європи Херман ван Ромпей визнав, що 19 грудня під час саміту Україна-ЄС парафування Угоди про асоціацію України і Європейського союзу не відбудеться. Проте, і сумувати не варто, оскільки це всього лише узгодження технічних нюансів.

Відзначимо, що під час саміту Україна-ЄС сторони підіб'ють підсумки співпраці у 2011 році та окреслять пріоритетні напрями взаємодії на найближче майбутнє.Українську делегацію очолюватиме президент Віктор Янукович. Європейський Союз представлятимуть президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

Саміт Україна-ЄС пройде в Києві 19 грудня. Керівництво України неодноразово заявляло, що сподівається на парафування угоди про асоціацію з ЄС до кінця поточного року. Проте позавчора МЗС визнало, що парафування може й не бути, але це не принципово.

За даними ЗМІ, парафування Угоди про асоціацію на саміті Україна - ЄС технічно вже неможливо, тому в кращому разі 19 грудня в Києві буде оголошено лише про завершення переговорів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: Херман ван Ромпей
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ