Чт, 2024-04-25, 09:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 21 » Питну воду з Дніпра важко назвати чистою і нешкідливою - екологи
11:48
Питну воду з Дніпра важко назвати чистою і нешкідливою - екологи
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Дніпропетровські насосно-фільтрувальні станції експлуатуються з 1968 року.

За словами місцевих екологів, у воді Дніпропетровська присутні ртуть, свинець, кадмій, цинк, хром, нікель, хлор та його сполуки. Є токсичні речовини і хвороботворні мікроби. І це лише частина з того, що можна перерахувати. У Дніпропетровську вода на очисні станції потрапляє прямо з Дніпра. У місті всього дві насосно-фільтрувальні станції: Кайдакська, побудована у 1907 році, і Ломовська, яка експлуатується з 1968 року. Сьогодні ці станції зношені більш, ніж на 50%, і не можуть забезпечити належний рівень очищення води.

"У нашому місті подвійна проблема. По-перше, насосно-фільтрувальні станції не можуть очистити від усього, що є в нашій воді, не очищають вони і від важких металів. По-друге, більшість водопроводних труб у місті прокладалося у 50-70-х роках, труби в центральній частині міста взагалі зношені. А в пробах води з Дніпра в районі набережної знаходили свинець і ртуть. Причому, свинець був в мулі, а це свідчить про те, що забруднення - багаторічні", - розповіла "Сегодня" голова Дніпропетровської громадської організації "За право громадян на екологічну безпеку" Наталія Кожина.

Втім, виходу у місцевих жителів все одно особливого немає. Звичайно, можна купувати відфільтровану воду, але і її якість важко гарантувати.

"Термін зберігання води - доба. Якщо вода стоїть довго і не псується, значить, до неї додали антибіотики. Часто люди вважають, що кип'ячена вода безпечна, але в нашій воді підвищений вміст органіки плюс хлор, тому її кип'ятіння призводить до утворення небезпечних сполук, діоксинів", - розповідає Кожина.

Звичайно, отримати більш-менш нормальну воду можна і тут, але хороший фільтр з системою зворотного осмосу обійдеться звичайному городянину в 10-12 тисяч грн. Популярні нині глечикові фільтри швидко забруднюються. Термін їх служби потрібно скорочувати вдвічі від того, що написано в інструкції.

"Від якості води дуже страждають печінка і нирки, які через себе все це пропускають. Спалахів інфекційних захворювань у нас поки не було, це скоріше кумулятивна шкода для здоров'я", - каже еколог.

Втім, самі жителі скаржаться на наслідки використання забрудненої води. "Я живу в районі Перемога. Останнім часом стала облазити шкіра на руках, вона стає сухою і дуже тонкою. Довелося навіть руки умивати покупною водою. А з-під крану останнім часом взагалі різкий і їдкий запах хлорки", - скаржиться мешканка міста Юлія Лелеко.

По телефону в СЕС нам заявили, що якість води контролюють, і вона - в нормі. У той же час в Україні перевіряють воду по 55 пунктам, у той час як, наприклад, в Європі, їх понад 200.

Відзначимо, що екологи серйозно стурбовані ситуацією з якістю питної води в Україні і заявляють про необхідність зміни державної політики у сфері водокористування.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 784 | Додав: adminA | Теги: екологи, питна вода з Дніпра
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ